Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Nu utreds straffrättsliga skyddet för journalister

Publicerad 15 maj 2020

Nu har regeringen beslutat dra igång sin utredning om det straffrättsliga skyddet för bland annat journalister. Ett välkommet besked för förbundets medlemmar.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert deltog i februari i ett rundabordssamtal om hot och hat mot journalister. Då meddelade regeringens representanter att man skulle tillsätta denna utredning. Syftet är att undersöka hur man kan stärka det straffrättsliga skyddet för fler personer med samhällsnyttiga funktioner. Nu är utredningen på gång, och ett resultat ska presenteras senast 12 november 2021.

Morgan Johansson, justitieminister
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Samhällsnyttig funktion

Så här säger justitieminister Morgan Johansson till DN:

– Det journalistiska uppdraget är en viktig samhällsnyttig funktion eftersom det upprätthåller grundläggande demokratiska värden. Samhället måste se särskilt strängt på dem som ger sig på journalister – för att tysta dem, skrämma dem eller påverka det offentliga samtalet. Det kan vi inte acceptera.

Ulrika Hyllert
Foto: Tor Johnsson

En viktig signal

Förbundsordförande Ulrika Hyllert välkomnade beskedet när det kom:

– Detta är något som Journalistförbundet har efterfrågat i flera år. Ett ökat straffrättsligt skydd är en viktig pusselbit för att komma till rätta med de problem som i dag finns med brott riktade mot journalister. Förhoppningen är att det ska sända en signal att hot mot journalister i syfte att tysta dem inte är något som vi accepterar i en demokrati. Förhoppningen är att det också ska synliggöra problemet och göra det lättare att rikta resurser för att utreda brotten.

Hela regeringens direktiv finns att läsa här.

Senast ändrad 15 maj 2020