Det här kan du göra

Som enskild frilans kan det kännas tufft att förändra och förbättra villkoren. Men om vi alla arbetar tillsammans har vi kommit en bra bit på vägen. Här är några av de saker som du kan göra för att göra frilanslivet lättare – både för dig och för alla andra. 

Ibland känns det svårt att förändra de dåliga villkoren för frilansjournalister. Men det finns faktiskt flera saker som du kan göra. 

Bli förtroendevald

Många frilansklubbar behöver fler engagerade medlemmar som kan driva viktiga frågor. Varför inte ta kontakt med valberedningen i din klubb och kolla om de behöver folk inför nästa verksamhetsår?

Här hittar du mer information om frilansklubbarna. 

Arvodesguiden

I Arvodesguiden kan du rapportera in uppdragsgivare som betalar dåligt, och på så sätt varna andra frilanskollegor. Självklart går det bra att rapportera schyssta arvoden också och på så sätt hålla nivåerna uppe. 

Du hittar Arvodesguiden här.

Rapportera fulavtal och låga arvoden

Fått ett arvodesförslag som ligger under skamgränsen? Eller har du fått ett orimligt avtal där du inte får ersättning för vidarepublicering? Kontakta gärna din klubb och berätta om det. Eller ring vår Frilansjour. Om det kommer många rapporter om samma uppdragsgivare ser vi och de förtroendevalda till att vidta åtgärder. 

Använd Frilanskalkylatorn

Vårt verktyg Frilanskalkylatorn är ett bra sätt att omvandla det där låg arvodet till en summa vad det skulle betyda som månadslön. Visa gärna den för uppdragsgivaren och hjälp på så sätt till att öka medvetenheten om vad de låga arvodena innebär i praktiken. Här hittar du Frilanskalkylatorn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senast ändrad 19 april 2023