1. Var ifrån kommer pengarna till Journalistförbundets stipendier?
Grunden är licensavgifter som skolor, institutioner, myndigheter med flera betalar för rätten att kopiera upphovsrättskyddade texter och fotografier i tidningar/tidskrifter med mera. Dessa pengar betalas in till Bonus Copyright Access, www.bonuscopyright.se, och för tv- och radioproduktion till Copyswede, www.copyswede.se, som sedan fördelar pengarna vidare till sina medlemsorganisationer. Pengarna delas sedan ut, oftast som stipendier, till upphovsmän.
Pengarna är ersättning för användande av upphovsrättsligt skyddade texter och/eller bilder. Det är därför som upphovsrättsliga lagar och regler avgör vem som är behörig att söka Journalistförbundets stipendier.
2. Vem kan söka Journalistförbundets stipendier?
Behörig att söka är alla som någon gång under de senaste tre åren har haft
- texter och/eller bilder publicerade i svenska tidningar eller tidskrifter (tryckta); eller
- bilder publicerade i svenska böcker; eller
- texter och/eller bilder upplagda/publicerade på svenska webb-platser.
Observera att inslag med ljud eller rörliga bilder – sändningar i radio/tv eller rörliga inslag upplagda på webben – inte ingår då vi inte har pengar från Copyswede att dela ut. Det innebär att enbart medverkan i tv eller radio-produktion inte är behörighetsgivande men om du ändå någon gång under de senaste tre åren har publicerat dig enligt publicitetskriterierna när det gäller text och bild så är du behörig att söka.
Det spelar ingen roll var du är verksam nu eller om du är anställd eller frilans, det avgörande är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier.
3. Jag jobbar med radio. Kan jag söka stipendium?
Gäller det ljud och tv-produktion har vi inte haft pengar ifrån Copyswede på väldigt många år (Copyswede hanterar ersättningar som handlar om radio och tv-produktion). Men du kan söka om du de senaste tre åren har:
- texter och/eller bilder publicerade i svenska tidningar eller tidskrifter (tryckta); eller
- bilder publicerade i svenska böcker; eller
- texter och/eller bilder upplagda/publicerade på svenska webbplatser (till exempel sr.se)
Det går också att söka stipendium hos Författarförbundet genom så kallade radiostipendier. Läs mer här (forfattarforbundet.se)
4. Finns det stipendier för inkomstbortfall?
Nej, Journalistförbundets alla stipendier är skattefria och ersättning för förlorad arbetsinkomst är skattepliktig så därför ingår inte detta.
5. Jag är medlem i en annan organisation – får jag söka ändå?
Om du inte är medlem i Journalistförbundet men i någon av organisationerna Författarförbundet, Konstnärernas Riksorganisation (KRO), Svenska tecknare eller Svenska Fotografers Förbund (SFF) kan du inte söka Journalistförbundets stipendier.
Men du kan då vända dig till din egen organisation och se vilka möjligheter du har att söka stipendier där.
Är du inte medlem i någon av dessa organisationer och inte heller i Journalistförbundet kan du söka förbundets stipendier om du uppfyller behörighetskriterierna.
6. Jag är senior. Kan jag söka stipendier?
Självklart! Under förutsättning att du uppfyller behörighetskriterierna när det gäller publicering. Se även svaret under fråga 2.
7. Hur ser urvalsprocessen ut när ni delar ut stipendier?
Vi tittar på om den sökande uppfyller behörighetskriterierna, motiveringen i ansökan och eventuellt tidigare tilldelade stipendier.
Stipendierna ska fördelas till olika sökandekategorier och vi eftersträvar geografisk spridning och jämn könsfördelning i proportion till sökande.
Eftersom våra stipendier är mycket eftersökta så prioriteras sökanden som inte tidigare har fått Journalistförbundets stipendier.
8. Hur ofta kan jag få ett stipendium hos er?
Det behöver oftast gå minst 1 ½ år mellan beviljade stipendier. Det kan också gå kortare eller längre tid, det som spelar in är hur stort söktrycket på ett stipendium är, hur stort belopp ditt tidigare beviljade stipendium var och vi tittar också på hur mycket det du publicerat kan ha kopierats.
9. Jag publicerade en text på SVT:s hemsida 2021, gäller den?
Vid söktillfället kan du söka stipendium på ditt material som publicerats tre år bakåt i tiden. Så det går bra om publiceringsdatumet inte är längre tillbaka i tiden än tre år vilket innebär att det beror på vilket datum under 2021 texten var publicerad.