1. Var ifrån kommer pengarna till Journalistförbundets stipendier?
Upphovsrätt är en individuell rättighet, men ibland är det inte möjligt att få individuella tillstånd för att sprida någons material. Då kan rättighetshavare ge organisationer i uppdrag att representera många upphovspersoner genom kollektiv förvaltning. Journalistförbundets stipendier har kommit till på just det sättet.
Med ett avtal från Bonus Copyright Access eller Copyswede kan skolor, företag, organisationer och myndigheter lagligt kopiera och dela tryckt och digitalt material inom den egna verksamheten. De pengar som kommer in via avtalen hanteras gemensamt och fördelas av bland annat Journalistförbundet, i form av stipendier.
2. Vem kan söka Journalistförbundets stipendier?
Om du till exempel är forskare, grafiker, skribent eller fotograf och skapat upphovsrättskyddat text-, foto- eller infografikmaterial som de senaste tre åren:
- blivit publicerat i tryckta medier med redaktionell hemvist i Sverige
blivit publicerat på digitala kanaler med redaktionell hemvist i Sverige
eller
- om du haft bilder/fotografier publicerade i böcker med redaktionell hemvist i Sverige
… ja, då har du rätt att tilldelas våra stipendier.
Att du kan påvisa att du har upphovsrätt till text, foto eller infografik som publicerats de senaste tre åren är med andra ord grundkriteriet för att vara berättigad våra stipendier. Därför vänder vi oss till upphovspersoner i olika yrkesgrupper, såsom forskare, grafiker, journalister, fotografer och andra som uppfyller dessa kriterier. Med andra ord behöver du inte vara medlem i Journalistförbundet för att ta del av våra stipendier.
3. Jag jobbar med radio. Kan jag söka stipendium?
Vanligtvis inte. Medel för spridning och kopiering av ljud- och tv-produktioner hanteras av samarbetsorganisationen Copyswede - och vi får i regel inte pengar från den potten. Men du kan ändå söka om du de senaste tre åren har:
- haft texter och/ bilder publicerade på svenska webbplattformar för etermedier (till exempel sr.se eller tv4.se) med redaktionell hemvist i Sverige. Observera att det tydligt ska framgå av byline eller ingress att det är du som har upphovsrätt till texten.
Tips! Författarförbundet delar ut radiostipendier. Läs mer här (forfattarforbundet.se)
4. Finns det stipendier för inkomstbortfall?
Nej. Journalistförbundets alla stipendier är skattefria och ersättning för förlorad arbetsinkomst är skattepliktig. Därför ingår inte detta.
7. Hur ser urvalsprocessen ut när ni delar ut stipendier?
Våra stipendiehandläggare gör individuella bedömningar av det material som du skickar in när du ansöker. Grundkriteriet för att din ansökan ska tas i beaktande är att du kan påvisa att du har upphovsrätt till text, foto eller infografik som publicerats de senaste tre åren. Därför är det mycket viktigt att du skickar oss material som kan styrka din upphovsrätt: fungerande öppna länkar, eller dokument (PDF/skärmdumpar/dyl) där ditt namn framgår tydligt av byline eller ingress.
Motiveringen i ansökan och eventuellt tidigare tilldelade stipendier spelar också roll. Stipendierna ska fördelas till olika sökandekategorier och vi eftersträvar geografisk spridning och jämn könsfördelning i proportion till sökande.
Vi tar också hänsyn till hur mycket det du publicerat kan ha kopierats.
Eftersom våra stipendier är mycket eftersökta så prioriteras sökanden som inte tidigare har fått Journalistförbundets stipendier.
8. Hur ofta kan jag få ett stipendium hos er?
Det behöver oftast gå 2 år mellan beviljade stipendier. Det kan också gå kortare eller längre tid, det som spelar in är hur stort söktrycket på ett stipendium är, hur stort belopp ditt tidigare beviljade stipendium var.
9. Jag publicerade en text på SVT:s hemsida 2021, gäller den?
Vid söktillfället kan du söka stipendium med eget material som publicerats tre år bakåt i tiden. Publiceringsdatumet ska alltså inte vara längre tillbaka i tiden än tre år vilket innebär att det beror på vilket datum under 2021 texten var publicerad.