Utvecklas på jobbet

Att ta initiativ till att utveckla dig själv på jobbet är både roligt och något som kan höja din status. Förhoppningsvis också din lön. Så se till att maxa utvecklingssamtalet och håll koll på din kompetensutveckling!

Om du jobbar på ett företag som har kollektivavtal med Journalistförbundet, så ska du och din arbetsgivare tillsammans lägga upp en kompetensutvecklingsplan. Den kan också uppdateras under året. Även företag utan kollektivavtal har olika former för hur kompetensutvecklingen ska planeras.

Minst en gång per år ska chefen kalla dig till ett utvecklingssamtal. Några saker som är bra att tänka på innan:

 • Dokumentation. Vad kom ni fram till på förra utvecklingssamtalet? Om du minns eller har anteckningar är det bra. Om inte – kom ihåg att anteckna denna gång!
   
 • Kritik. Förbered dig på att du kan få kritik. Kanske vet du med dig vad som kan komma att tas upp. Se till att du är beredd att ta till dig av kritiken på ett bra sätt – och komma med svar och lösningar framåt. 
   
 • Skryt. På utvecklingssamtalet har du verkligen chansen att uppmärksamma din chef på vad du har gjort bra och om du har lärt dig något nytt. Kanske kan du komma i åtanke för någon ny spännande arbetsuppgift eller kanske chefen senare kommer vilja ge dig lite extra belöning i lönekuvertet …
   
 • Mål. Vad satte ni för mål förra gången, hur du nått dem och vilka mål skulle du vilja jobba mot framöver? Våga ta för dig, lite högre satta mål kan hjälpa dig att avancera.
   
 • Planera. Fundera över vad du vill ha med i din kompetensutvecklingsplan och var öppen för chefens idéer. Se till att ha lite koll på vad det finns för bra kurser att gå.
   
 • Ställ krav. Det är inte själviskt att vilja gå en kurs eller kräva extra tid för fördjupning i någon särskild arbetsuppgift eller ämne. Det är helt rimligt. Att du utvecklas på jobbet tjänar både du och företaget på.

För egen del behöver du inte nöja dig med att ta upp kompetensutvecklingsplanen på ditt årliga utvecklingssamtal. Låt tankarna om din personliga utveckling på jobbet ständigt vara levande. Du kan fylla på cv:t och Linkedin-profilen även om ett jobbyte inte är aktuellt. Håll koll på företagets planer för framtiden, och på vilka kompetenser som efterfrågas i branschen och på arbetsplatsen.

Även när du inte har möjlighet att gå externa kurser, kan du be om att få testa nya arbetsuppgifter som du tycker verkar intressanta. Kanske kan du också få göra studiebesök på någon systerredaktion. Resultatet blir att du lär dig mer, och att du visar arbetsgivaren att du vill utvecklas. Den informationen är bra att ha med sig in på lönesamtalet sedan också.

Senast ändrad 22 mars 2024