Utvärdera din uppdragsgivare

Det är lätt att fortsätta ett samarbete med en uppdragsgivare mest av gammal vana. Men då och då kan det vara bra att utvärdera hur samarbetet funkar och hur lönsamt uppdraget egentligen är.

Det kan stundtals vara svårt att som frilans ta en paus och hämta andan tillräckligt länge för att få överblick över sin verksamhet. Men ibland är det nödvändigt, inte minst för att fundera över strategiska vägval och hur framtiden ska se ut.

En sak som många kanske glömmer är att kritiskt utvärdera de jobb de redan har. Det kan lätt bli så att man är nöjd med att någon vill anlita en och så funderar man inte så mycket på vare sig lönsamhet eller hur det är att jobba för just den här uppdragsgivaren.

Här nedan följer några frågor du som frilans bör ställa dig när du utvärderar dina kunder.

Checklista: Kolla alltid det här

 • Hur betalar de? 
  Börja med att räkna ut en ungefärlig timtaxa. Det är svårt att få med exakt all tid du lägger på ett jobb, men försök uppskatta hur många timmar du lägger ner. Viktigt att inte glömma efterarbete och de där extra samtalen.
   
 • Respekterar de min upphovsrätt? 
  Kanske är det inte den enskilde redaktören som bestämt detta, men att jobba för en uppdragsgivare som vill att ditt material ska användas i en rad olika sammanhang utan att vilja betala för det är ingen bra uppdragsgivare. Kolla noga igenom vad det står kring upphovsrätt i ditt avtal med uppdragsgivaren.
   
 • Får jag betalt i tid? 
  Gå igenom dina fakturor och kontrollera om de betaldes i tid eller om det är så att du måste tjata. Har du en uppdragsgivare som dessutom kommer med orimliga villkor kring betalningen, till exempel att den kommer först då arbetet publiceras är det något du bör vara vaksam kring.
   
 • Respekterar de min tid? 
  Ringer uppdragsgivaren och kräver snabba kollar kring redan lämnade jobb? Kontaktar de dig i panik och mer eller mindre kräver att du ska göra saker med väldigt kort varsel? Eller hör de av sig på kvällar och helger? Det här är tecken på att allt inte står rätt till.
   
 • Hur är samarbetsklimatet? 
  Hur reagerar uppdragsgivaren om du blir sjuk? Finns det förståelse att vissa uppdrag ibland tar längre tid än planerat på grund av saker som du inte råder över? Det är viktigt att du känner att de respekterar dig och har förståelse för de villkor man som frilans jobbar under.

... och så här gör du sen

Blir det många negativa faktorer efter den här genomgången har du egentligen två val, 1) fortsätta jobba för den här uppdragsgivaren och försöka komma till rätta med det som krånglar eller 2) börja se dig om efter andra uppdragsgivare.

Här är några steg du kan ta för att komma till rätta med de problem som dykt upp:

Du kan också vända dig till oss på Frilansjouren för att få råd och stöd. 

Senast ändrad 1 november 2023