Journalistjobb – visst finns de!

Ny i arbetslivet? Rädd för att det inte kommer finnas jobb? Lugn! Det finns faktiskt många journalistjobb just nu, även om de inte är fasta. Glöm inte att kolla in vår lista!

Arbetsförmedlingens prognoser visar att det råder ”hård konkurrens om jobben” för journalister. Och ja. Det har under en längre tid utbildats ett större antal journalister än antalet jobb som erbjuds på arbetsmarknaden. Det kom vi också fram till i vår rapport ”Journalistfabriken” (2016).

Enligt Arbetsförmedlingen har efterfrågan på journalister minskat, i och med den digitala och tekniska utvecklingen. Vi vet också att många mediehus har dragit ner på antalet tjänster och många journalister som jobbat länge i branschen har blivit av med sina jobb. 

Digitaliseringen utvecklar yrkesrollen

Samtidigt gör digitaliseringen att journalistrollen utvecklas, vilket är spännande. Den klassiska titeln ”journalist” breddas och en massa nya typer av journalistiska tjänster dyker upp på marknaden. Tjänster som kanske inte ännu registreras som journalistiska i statistiken. Vi i Journalistförbundet vill välkomna alla som på något sätt jobbar journalistiskt, och har öppnat upp våra medlemskriterier mer på sistone. Det finns många av våra medlemmar som inte har titeln ”journalist”, men som ändå utför ett journalistiskt jobb. Klart de tillhör vår gemenskap!

Tankesmedjan Futurion släppte 2017 rapporten ”Framtidens färdigheter”, som bland annat lyfter vilka kompetenser som kommer behövas i framtiden och hur digitaliseringen förändrar arbetslivet. Robotar och automatisering kommer att ta över våra mer repetetiva arbetsuppgifter medan vi människor kommer kunna satsa mer på att vara … mänskliga. Arbetsmarknaden förändras snabbare än någonsin, och av de små som börjar skolan idag kommer 65 procent ha jobbtitlar som inte finns idag.

Medieföretagen kommer behöva vara duktiga på att kompetensutveckla sin personal. Taktiken ”ut med det gamla, in med det nya” kommer inte funka i längden vad det gäller personalpolitiken. Detta lyfter vi som förbund också fram i våra kollektivavtal och kommunikation.

Ny kompetens eftertraktad

Är du nyutbildad student? Då är du het! Du kan både journalistiken och har den senaste tekniska kompetensen – som många medieföretag är i desperat behov av. Tänk på det, och unna dig att låta dina första steg ut på arbetsmarknaden vara självsäkra och stadiga.

Ett stort problem i vår bransch är de fasta jobben är sällsynta, medan företagen fortsätter erbjuda kortare kontrakt. Som fackförbund jobbar vi förstås hårt med att göra anställningarna tryggare, ofta ner på individnivå med hjälp av alla våra duktiga förtroendevalda ute på företagen.

Det finns många lediga journalistjobb, och även om de inte är fasta, så är de en väg in i branschen. Under de senaste åren har antalet journalister som utbildats gått ner. Medieföretag runt om i landet har faktiskt haft svårt att få tag på sommarvikarier, och ibland fått ta in pensionerade journalister eller personer utan journalistutbildning. Så just nu ser det faktiskt rätt ljust ut för de som söker sommarjobb!

Våga begära skälig lön i sommar

I dagarna är det deadline för ansökan till många av sommarvikariaten. Det är ju ofta de som kan leda dig vidare i karriären. Så ta chansen nu – sök! Kom ihåg: du är värdefull och sitter inne på kompetens som medieföretagen behöver. Dessutom vill du gärna visa framfötterna och kommer att jobba hårt. 

Som fackförbund säger vi förstås: se till att få en skälig lön och kom ihåg att du enligt lag ska ha en rimlig arbetsbelastning. Och kolla alltid alltid alltid lönenivån på företaget du ska jobba på. Det kan skilja stort mellan olika företag, så kontakta den lokala fackklubben eller hör av dig direkt till oss. Du kan läsa mer i våra Tolv tips för ett bra vikariat.

Lista: Lediga jobb just nu!

Här hittar du några av alla de utannonserade sommarjobben. De flesta med sista ansökningsdag vid månadsskiftet februari/mars. Du hittar också jobbannonser hos tidningen Journalisten, löpande under året.

Aftonbladet

BlekingePosten

Gota Media

Gotlands Media

Hall Media

Marieberg Media

Mittmedia

Norrmedia

Nya Lidköpings-Tidningen

Omni

Ortstidningar i Väst

Siren

SR

Stampen Media

SvD

SVT

TT

TV4

Uppsala Nya Tidning 1

Uppsala Nya Tidning 2

Öst Media

Senast ändrad 30 mars 2020