FOJO-stipendium

Publicerad 4 maj 2018

Frilansar och arbetslösa kan få stipendium för att delta i en FOJO-kurs. Det gäller FOJO:s avgiftsfria kurser. Stipendiet är 1 000 kronor för varje kursdag och betalas ut efter genomförd kurs. Det är ett stipendium för omkostnader i samband med utbildningen som till exempel boendekostnader och kurslitteratur. Stipendiet gäller inte för FOJO:s kostnadsfria endagsseminarier eller avgiftsbelagda kurser/seminarier.

Sök stipendiet

Du ska först vara antagen till en kurs hos FOJO, sedan ansöker du före kursstart om stipendium hos Journalistförbundet.

Fyll i och skicka in din stipendieansökan här genom att klicka på knapparna längst ner på sidan för att komma till formuläret. Den ena knappen är för dig som är medlem med BankID. Den andra är för icke-medlemmar eller medlemmar utan BankID.

Mejla också ditt antagningsbevis ifrån FOJO till stipendier@sjf.se.

Du kommer att få svar på din ansökan via mejl inom några dagar. 

Behörig att söka

Behörig att söka är alla som någon gång under de senaste tre åren har haft texter och/eller bilder publicerade i svenska tryckta tidningar eller tidskrifter, eller haft bilder publicerade i svenska böcker.

Observera att webbpubliceringar eller enbart medverkan i radio och tv inte ingår i ovanstående behörighetskrav.

Det spelar ingen roll var du är verksam nu eller om du är anställd eller frilans, det avgörande är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier.

Stipendiemedlen kommer från kopierings/-upphovsrättsersättningar från Bonus. (Mer information om Bonus Copyright: www.bonuscopyright.se

Tv-produktion inte är behörighetsgivande pågrund av att vi inte har några pengar från CopySwede att dela ut. (Mer information om CopySwede: www.copyswede.se)

Men om du ändå någon gång under de senaste tre åren har publicerat dig enligt publicitetskravet när det gäller text och bild så är du behörig att söka. Var noga att ange under punkten ”Publicerad i” var och när du senast var publicerad i print.

Pengarna är ersättning för användande av upphovsrättsligt skyddade texter och/eller bilder. Det är därför som upphovsrättsliga lagar och regler avgör vem som är behörig att söka Journalistförbundets stipendier.

Eventuella frågor om FOJO-stipendiet besvaras av Cecilia Berg 08-613 75 36 eller per e-post: stipendier@sjf.se

Journalistförbundet har även stipendier för "Utbildning och kompetensutveckling". Läs mer om det stipendiet här.

 

Senast ändrad 23 april 2020