Praktik

Medieföretagen i Sverige har ett gemensamt ansvar för att hjälpa till att utbilda journalister, genom att erbjuda praktikplatser när möjlighet finns. Om du praktiserar där det finns kollektivavtal med Journalistförbundet har du även rätt till praktiklön.

Inför din praktik

  • Medlemskap. Se till att du är medlem i Journalistförbundet. Då har du rätt till råd, stöd och hjälp, både från Journalistförbundet centralt och från klubben på din praktikplats. Om du ska praktisera inom public service är medlemskap faktiskt också ett krav om du ska få någon praktiklön.
     
  • Avtal. Se till att du får ett skrivet avtal. Där bör det stå mellan vilka datum du ska praktisera, om du har någon lön, vilka arbetstider du har och vem som är din handledare.
     
  • Öva för framtidens jobbsökande. Att söka praktikplats är mycket likt att söka jobb. Det är alltså en utmärkt övning inför framtiden. Ta sökandet på allvar och fila på ditt cv och personliga brev.
     
  • Tänk strategiskt. Vad vill du jobba med i framtiden? Försök få en praktikplats som tar dig närmare dina mål. 
Fixa praktiklön – 6 steg

Under din praktik

  • Handledare. Fungerar kontakten med din handledare? Om inte – kontakta din skola, fackklubben eller chefen och be om hjälp.
     
  • Arbetsmiljö och arbetsvillkor. Du ska jobba under samma villkor som de anställda på redaktionen. Arbetsmiljön ska vara lika bra för dig som för dem. Om du till exempel upplever en för hög stressnivå, blir trakasserad eller tilldelas redaktionens trasiga skrivbord – då kan du säga ifrån och få hjälp. Om du inte vågar prata direkt med chefen kan du få hjälp av fackklubben, skyddsombudet eller Journalistförbundet centralt.
     
  • Arbetstid. Den arbetstid som står angiven i avtalet gäller. Om du ska jobba utanför arbetstid, till exempel på helger och kvällar, bör du få övertidsersättning eller lön i nivå med andra inhoppare/vikarier för de timmarna. Att ta igen två övertidstimmar genom att komma in två timmar senare nästa dag är inte skäligt, övertid är mer värt. Om du praktiserar inom public service har du en kortare arbetsvecka, max 36,5 timmar i genomsnitt – och har inte rätt till övertidsersättning.
     
  • Fackklubb. Om det finns en fackklubb på arbetsplatsen ingår du som studerandemedlem automatiskt i den, och har rätt att be om stöd, råd och hjälp. Du kan ha nytta av att lära känna de förtroendevalda, som ofta sitter inne med mycket information om hur det funkar på arbetsplatsen.
     
  • Skaffa kontakter. Se till att knyta så mycket kontakter som du bara kan. Kanske någon kollega kan funka som mentor också, och hjälpa till med feedback på ditt arbete. Praktiken ger dig också tillfälle att knyta referenspersoner till dig, som du sedan kan ha med i ditt cv.

Efter din praktik

  • Intyg. Se till att du får ett intyg på att du har genomfört din praktik.
     
  • Kolla jobbpotentialen. Tala om för chefen om du är intresserad av att jobba på redaktionen efter praktiken. Det kan handla om allt från korta inhopp till sommarvikariat – eller kanske rent utav ett fast jobb. 
     
  • Casha in! När du praktiserar på ett företag som har kollektivavtal med Journalistförbundet ska du – efter två introduktionsveckor – ha praktiklön. Just nu ligger praktiklönen på 12 465 kr/mån.

Tips!

  • Om du får problem med att få ut praktiklön – trots att företaget har kollektivavtal med Journalistförbundet – är det viktigt att du hör av dig till förbundet. Då kan du få hjälp att få ut lönen. Detta kan du göra även efter att du avslutat din praktik.

Senast ändrad 12 oktober 2022