Grävreporter

I jobbet som grävande journalist på SVT Nyheter händer det att reportern Oskar Jönsson både får wallraffa och ligga gömd i bakluckor för att få fram de bästa knäcken.

– Bland det roligaste som finns inom journalistiken är att få berätta en historia som ingen annan känner till, säger han.

När kände du att du liksom var ”journalist på riktigt”?

– När jag som 19-åring fick mitt första sommarjobb på Sveriges Radio Sörmland. Det var en fantastisk känsla att få kalla sig reporter och göra inslag som sändes på riktigt.

Hur hamnade du på SVT?

– Jag började som praktikant när jag var 21, då kom jag direkt från Journalisthögskolan i Stockholm. Och sedan dess har jag bitit mig fast.

Hur kom du på att du ville jobba med just grävande journalistik?

– Jag har alltid gillat det här med att ta fram egna nyheter – och bland det roligaste som finns inom journalistiken är att berätta en historia som ingen annan känner till.

Hur vet man att man passar för att jobba med grävande journalistik?

– Jag tror man ska ha väldigt stort tålamod och så måste man gilla att kunna dyka ner i stora dokumenthögar och kanske kunna dra slutsatser av ofta ganska komplicerade grejor.

Vad kan du inte klara dig utan på jobbet?

– Min mobil och padda, jag har dem alltid med mig. Både för att kunna göra research men också för att kunna skicka hem stillbilder och rörligt material om det är bråttom.

Är det något med yrket som har överraskat dig?

– Jag trodde vägen till att få jobba med tv skulle vara mycket längre, min plan var egentligen att börja på tidning, fortsätta med radio och sedan kanske någon gång i framtiden få chansen att jobba med tv. I stället blev det tv nästan direkt, vilket jag är mycket glad för i dag.

Jag trodde vägen till att få jobba med tv skulle vara mycket längre.

Har du några särskilda förebilder inom branschen?

– Många, speciellt de som ägnar sig åt grävande journalistik. Janne Josefsson är en, jag gillar hans sätt att berätta – det är rakt och ärligt. En annan är Kjell Lundström, mångårig reporter på SVT Nyheter Öst, som lärt mig tv-hantverket från grunden.

Har ditt sätt att jobba förändrats sedan du började?

– Jag lär mig nya saker varje dag, mycket tack vare att jag jobbar med erfarna kollegor. Jag tror det har gjort att jag är mer självsäker som journalist i dag.

Har du wallraffat någon gång?

– Jag har wallraffat på nätet flera gånger. Vi har använt oss av påhittade identiteter för att kunna berätta om grupper och personer som vi aldrig fått tillgång till om vi sagt att vi var journalister. Bland annat när vi granskade dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan.

Har du jobbat med dold kamera/mikrofon?

– Det händer, även om det är ovanligt. En gång låg vi gömda i bakluckan på en bil natt efter natt för att filma personer som vi granskade. Det var kallt, men spännande.

Vi avslöjade fel som kostat staten miljarder och lett till dödsfall.

Vilket är ditt bästa knäck någonsin?

– Serien om bristande underhåll av järnvägen. Det var en granskning som pågick under flera år där vi avslöjade fel som kostat staten miljarder och lett till dödsfall.

Har du några nördiga journalistiktips?

– Gå på Gräv-konferensen som anordnas av föreningen Grävande journalister varje vår. Där får man både inspiration och verktyg för att göra bra egen journalistik.

Ditt bästa söka jobb-tips för journalister?

– Använd praktiktiden väl och försök komma med egna nyhetsidéer, det uppskattar alla redaktioner.

Hur ska man tänka om man vill ha ditt jobb?

– Jag tycker att man ska försöka skaffa sig erfarenhet så tidigt som möjligt, gärna ute på lokalradio och lokaltidning. Försöka komma in tidigt och lära sig hantverket.

Senast ändrad 3 januari 2022