Första löneförhandlingen

När du ska anställas så ska du också löneförhandla. När du väl kommer till förhandlingssituationen finns det en del saker att tänka på. Förbered dig på allt och slå till med en succéförhandling!

Vi har skrivit om det tidigare och vi gör det igen: det är viktigt att vara väl förberedd inför sin löneförhandling. Du behöver ha informerat dig om det aktuella löneläget på företaget och fått en uppfattning om hur mycket du kan begära och vad som är den absolut lägsta summan du kan sänka dig till. Om det finns en fackklubb på företaget är det den du ska höra av dig till i första hand.

OBS: Det är olika lönenivå på olika företag och du ska ligga i nivå med likvärdiga medarbetare på redaktionen.

– Det är också intressant att ta reda på vad som brukar vara betydelsefullt just på det aktuella företaget. Vad uppmärksammar arbetsgivaren och vad brukar göra att folks löner höjs? Till exempel kanske företaget tittar på saker som produktivitet eller utbildning, säger Ragnar Forsén, som arbetat som ombudsman och löneexpert på Journalistförbundet.

Ragnar Forsén.
Ragnar Forsén.

Hur som helst, när du väl är på plats vid förhandlingsbordet (eller i telefonen) kan mycket – eller ibland mycket litet – hända. Det gäller att vara förberedd på olika ageranden från arbetsgivarens sida. Nedan följer några exempel, med tips från Ragnar Forsén.

Arbetsgivaren säger …

”… här är kontraktet, du kan skriva på här.”

Om du får ett kontrakt ska du se till att läsa igenom det noga. Det är okej att be om en stund eller någon dag extra för att kunna läsa ordentligt. Kolla då också av med den lokala fackklubben så att allt ser bra ut. Om det inte finns någon klubb kontaktar du Journalistförbundets förhandlings- och vikariejour. Du kan också ställa frågor direkt till arbetsgivaren. Ibland händer det även att arbetsgivaren har fyllt i lönesumman i förväg, men låt inte en sådan sak stressa dig att skriva på för en för låg summa.

– Du är ju i en förhandlingssituation. Även om det är ett bra förslag från arbetsgivaren så är det bara ett förslag. Ifrågasätt det färdigifyllda och säg ”Själva lönen – det är ju den vi ska förhandla om nu.”

”… jag vägrar vika mig en millimeter.”

Du bör alltså ha bestämt dig i förväg för vad som är din absolut lägsta gräns för vad du kan gå med på. Du bör också ha angett ett bud som är en bra bit högre. Får du ett anbud som ligger under din lägsta gräns måste du också veta hur gärna du vill ha jobbet, eller om du kan tänka dig att söka dig vidare om lönen är för låg.

– Be arbetsgivaren att förklara varför budet är så lågt. Och du ska inte dramatisera, utan i stället resonera. Det är mer sannolikt att förhandlingen kraschar om man brusar upp. Om du kan visa att du är flexibel och villig att resonera, medan motparten är rigid, det är en styrkedemonstration från din sida.

– Om det stannar av helt kan du också välja att säga ”Om du menar allvar om att det där är ditt bästa bud, så finns det inga förutsättningar för oss att fortsätta snacka.”

”… nu ger jag dig en så otroligt bra lön att vi sätter dig i 2022 års löneläge.”

– Om man ska gå med på att sätta sin lön i nästa års löneläge, och alltså tas bort ur nästa gemensamma löneförhandling, då måste man ha koll. Du måste för det första känna till innevarande års löneläge på just det aktuella företaget. Sedan måste du känna till hur mycket lönen, enligt det centrala löneavtalet, räknas upp nästa år. Utifrån det kan du i så fall göra en bedömning.

– Om du inte vet måste du antingen ta i med löneanspråket eller avtala om en preliminär lön. Det vill säga att ni kommer överens om att ta en ny förhandling vid ett senare tillfälle.

”Löneåret” börjar 1 april. Lönen räknas då upp med runt 2 procent, men mer exakt hur mycket beror på hur det går i kollektivavtalsförhandlingarna förstås.

”… det är inte jag som bestämmer.”

– Säg ”Varför sitter jag då här och pratar med dig? Då kanske vi kan boka ett nytt möte med den som faktiskt bestämmer.” Du har rätt att förvänta dig att den som sitter på andra sidan bordet ska ha ett förhandlingsmandat. Ni har bestämt möte och ska löneförhandla – det är ohyfsat och fel om du inte får träffa den som bestämmer.

”… vi får ta löneförhandlingen senare.”

Arbetsgivaren kan vilja ge en låg lön från början, och föreslå att ni tar en ny löneförhandling efter några månader eller ett halvår. Men här gäller det att se upp! Den lön man får när man först anställs är utgångspunkten för och styr i hög grad vilken löneutveckling man får i fortsättningen.

– Säg ”Nu är det ändå så att du vill ha mig anställd från och med nu så då bör vi faktiskt ha en korrekt lön från och med nu.” Eller om du vågar kan du säga ”Om du nu inte kan sätta min lön förrän om tre månader, ska vi inte ses om tre månader då i stället?”

”… ⚡ ☠” (= arbetsgivaren blir arg.)

Steg ett är att avgöra om det är äkta eller spelad ilska. Om ilska förekommer handlar det, enligt Ragnar Forséns erfarenhet, oftast om spelad ilska. Tänk också på att arbetsgivaren i regel har bestämt sig först för vem man vill ha, inte vad man vill betala.

– Om ilskan är spelad kan man spela med, men man ska inte bemöta ilska med ilska. Se till att distansera dig, det handlar ju faktiskt inte om liv eller död – utan ”bara” om pengar. Du kan till exempel ifrågasätta ilskan på ett distanserat sätt och säga ”Vad sa jag nu då som gör dig så arg? Var det inte det här vi skulle diskutera?”

– Generellt ska man vara smidig och se till att förebygga aggressiva situationer. Undvik ultimatum och se till att ha en resonerande hållning, oavsett hur stark eller svag argumentation arbetsgivaren har. Var lyhörd och gör det lätt för arbetsgivaren att säga både ja och nej – och att tänka om.

Men om arbetsgivaren av någon anledning blir arg på riktigt då?

– Då gäller det att bidra med klokhet där det fattas klokhet. Du får meddela att du trodde att ni skulle ha ett vettigt samtal men att det inte verkar gå. Ta paus eller bestäm tid för ett nytt möte.

Kom ihåg! När du går in och sätter dig vid förhandlingsbordet, då är du inte ensam. Som medlem har du hela facket bakom dig. Tillsammans delar vi kunskap om lönenivåerna och stärker varandra.

Senast ändrad 4 september 2023