Foto: Kristina Wirén

Kreativitetsstipendium – inspireras i världsarvet "Södra Ölands odlingslandskap"

Stipendiet består av att under en vecka fritt få disponera en lägenhet eller fristående stuga med självhushåll på gården Parboäng på södra Öland. 

I stipendiet ingår också ett rese- och omkostnadsstipendium på 8 000 kronor. Ersättning för eventuellt inkomstbortfall ingår däremot inte.

Ansökningstiden gick ut den 31 oktober för perioden vecka 13-23 2023 (27 mars - 11 juni)

Ny ansökan för höstveckor utlyses under våren 2023.

Tanken med stipendier är att få en möjlighet att vara kreativ och låta sig inspireras av allt vad Öland kan bjuda på.

Parboäng är en månghundraårig gård som är ett aktiv lantbruk med köttdjurbesättning samt boende för turister. Gården ligger mitt i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.

Journalistförbundet disponerar en mindre lägenhet och en något större fristående stuga. Som stipendiat kommer du alltså att bo på en gård där du kommer att träffa andra gäster (främst fågelskådare), gårdens ägare samt se och höra djuren (man får dock inte klappa dem) och arbetet med dem. 

Gården ligger en kilometer söder om den lilla orten Grönhögen på sydvästra Öland. Hit reser du med tåg eller buss till Kalmar och sedan med buss till Grönhögen eller så kör du bil. 

I Grönhögen finns närmaste livsmedelsaffär. Under delar av året finns även restaurang, café, gallerier och en golfbana. Sju minuters bilresa eller 15 minuters cykelväg (cyklar finns att hyra) från gården ligger fågel- och sälparadiset Ölands södra udde med fyren Långe Jan. För den som är intresserad av fåglar så kan det vara kul att veta att rekordet på Parboängs gård är drygt 130 kryssade fågelarter under en dag. 

Kulturarv och fornminnen är något som dominerar Södra Öland. Gården ligger alldeles intill ett större gravfält från järnåldern och några kilometer bort ligger fornborgen Eketorps borg.

För den som vill bada så har Parboäng en egen badstrand cirka 300 meter ifrån själva byggnaderna.

Information om lägenheterna

Bytesdag är måndagar för båda boendena. Du checkar in måndag efter klockan 15.00 och checkar ut senast måndag förmiddag klockan 11.00.

I år går det att välja mellan boende 5 och boende 7

Tänk på att noga ange vilken/vilka veckor du vill söka för. Du kan, om du vill, ange upp till tre olika alternativ som rangordnas i fallande ordning. Detta kan underlätta för att få boende om det är många som söker samma veckor. Observera att stipendiet inte är ett rekreationsstipendium utan ett kreativitetsstipendium.

Behörig att söka

Stipendiemedlen kommer från Bonus Copyright Access och är ersättning för användande av upphovsrättsligt skyddade texter och/eller bilder. Det är därför som upphovsrättsliga lagar och regler avgör vem som är behörig att söka Journalistförbundets stipendier.  

Behörig att söka är alla som någon gång under de senaste tre åren har haft 
1) texter och/eller bilder publicerade i svenska tidningar eller tidskrifter (dvs tryckta); eller 
2) bilder publicerade i svenska böcker; eller
3) texter och/eller bilder upplagda/publicerade på svenska webb-platser.  

Det spelar ingen roll om du är journalist eller inte utan det avgörande är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier.

Eventuella frågor kring stipendiet besvaras av Justus Bennet (som själv bor på Öland) Tel: 08-613 75 03 eller per e-post: stipendier@sjf.se.

Den som tilldelas stipendiet får besked via e-post samt att namnet publiceras på Journalistförbundets och tidningen Journalistens hemsida.

För sent inkomna eller ofullständigt ifyllda ansökningar beaktas inte.

Sök stipendiet

Ansökningstiden gick ut den 31 oktober för perioden vecka 13-23 2023 (27 mars - 11 juni)

Ny ansökan för höstveckor utlyses under våren 2023.

Se bilder på Parboäng med omnejd här

Mer information om Öland:

Södra Ölands Världsarv (sodraoland.com)
Turist- & besöksguide – allt om Öland (visitoland.com)
Ottenby fågelstation (ottenby.se)
Ölands Södra Udde – fyrwiki (fyr.org)
Södra udden (oland.se)
Mörbylånga kommun (morbylanga.se)
Fornsök (raa.se)
Parboäng naturturism (parboang-naturturism.se)

För tips och allmän information om Öland, kontakta Justus Bennet (som själv bor på Öland) tel: 08-613 75 03 eller e-post stipendier@sjf.se.

Senast ändrad 26 januari 2023