Journalist – en identitet

"Att bli journalist innebär något mycket bredare än bara ett yrkesval. Det är en fråga om identitet, om något som man har med sig dygnet runt", skriver Sara Carlsson.

Det finns olika anledningar till varför man väljer att bli journalist. Många som jag har pratat med säger att de ”alltid har velat bli det”, och så var det även för mig. Så när jag kände att jag behövde komma tillbaka till verkligheten, då avbröt jag min resa i Australien och åkte hem. Det var dags att göra ”min grej”.

När jag började på min utbildning fick jag det verkligen bekräftat, det här med journalistik var mitt uttryckssätt. Allt var nytt; stad, vänner, boende, vardag – men jag var hemma. Min nyfikenhet på människor och mitt engagemang för rättvisa fick en plattform.

Valet att bli journalist är så mycket en fråga om identitet, djupt kopplat till ens personlighet, tycker jag. Journalist är man inte bara på arbetstid, journalist är man dygnet runt.

Journalist är man inte bara på arbetstid, journalist är man dygnet runt.

Du har precis satt ner första foten i den här branschen, snart kommer du att vara journalist. Du kanske kommer gräva i avgörande samhällsfrågor, skriva om hästsport, ha en modepodd eller redigera webb-tv. Oavsett vad, så kommer du fylla en viktig funktion i samhället. Att en bred och fri journalistik finns, det är viktigt för demokratin.

Så bär ditt yrkesval och din titel med stolthet. Du är värdefull!

Text: Sara Carlsson, journalist och kommunikatör på Journalistförbundet

OBS: Du förtjänar också att få så goda förutsättningar som möjligt i din yrkesutövning, så glöm inte heller detta med facket. Journalistförbundet finns till för dig, och jobbar för att du ska få så goda villkor som möjligt i en bransch som just nu genomgår stora förändringar. Du kan vara med redan som student, till reducerat pris – och apropå identitet: presskort ingår.

Senast ändrad 15 februari 2024