Skaffa praktikplats

Ordet ”praktikplats” kan lätt skapa oro hos journaliststudenter. Men om du bara ser till att få koll på läget från början kan du minska en hel del av stressen.

 • Ställ in siktet! Inventera medieföretagen och fundera på var du helst skulle vilja praktisera. Vilka medieföretag passar allra bäst för just dig? Rangordna dem och kör i gång! Det snackas om att man ska vara ”bred” men genom att smalna av ditt sökande kan du få bättre träff på praktikplatser som passar dig. Gör detta tidigt, det är bra att ha processen i gång från början – både inom dig och i kontakt med arbetsplatsen.
   
 • Skaffa ”inside info”! Informera dig om läget på arbetsplatsen där du vill praktisera. Som medlem i Journalistförbundet har du redan kontakter på de flesta medieföretag, för du kan ringa till den lokala fackklubben och höra dig för. Fatta! Du kan alltså ringa till en person och fråga till exempel ”Vilka egenskaper söker chefen hos en journalistpraktikant?” Guld värt.
   
 • Följ produktionen! Följ det som redaktionen producerar utåt så mycket som möjligt. När du söker praktik ska du visa att du kan mycket om företaget och dess arbetssätt, samt att du har vad som krävs och passar in i gänget med din personlighet och kompetens.
   
 • Håll CV:t snyggt! Det ska vara snyggt med jämna och lättlästa kolumner. Rubriker som kan vara bra att ha med; utbildning, arbetslivserfarenhet, program-/teknikkunskaper, språkkunskaper, körkort, intressen/specialkunskaper.
   
 • Lägg tid på referenser! Om du inte har några journalistiska referenspersoner, lägg en stund på att fundera ut några riktigt trovärdiga och bra personer som du kommit i kontakt med på annat sätt. Meddela alltid dessa personer att du tänker ange dem som referenser!
   
 • Fånga upp vad de söker! Ta för vana att alltid fila på ditt personliga brev. Det ska vara just personligt – men inte privat – och det ska kort beskriva dig och dina egenskaper som gör att du kommer passa in på just den specifika redaktionen. Om du hittar en jobbannons gällande samma redaktion är det perfekt, då kan du fånga upp vad det är för egenskaper och personlighetstyp de söker.
   
 • Fixa lön! De flesta medieföretag i Sverige har kollektivavtal med Journalistförbundet, och det innebär att alla deras praktikanter ska ha praktiklön. Så 2019 ska du, efter två obetalda introduktionsveckor, ha 11900 kr/mån. Från april 2020 ökar summan något. Om du av någon anledning skulle få problem med att få lön utbetald, så hjälper Journalistförbundet dig. OBS: Inom public service (SR, SVT, UR) förekommer kollektivavtal utan praktiklön, så för att vara säker på att få ut din lön måste du vara medlem i Journalistförbundet när du ansöker om praktik där.
   
 • Tänk realistiskt! Kom ihåg: en bra praktikplats är inte något ouppnåeligt mål. Det är ett realistiskt mål. Ett stort antal medieföretag, från norr till söder, tar sitt ansvar för att vara med och utbilda bra journalister. Det ligger i alla parters intresse. Om du bara kan förmedla att du är en bra och passande person, så har du kommit långt. Plugga på och visa att du kan, så ska du se att du nog kan kamma hem både praktikplats och potentiellt sommarjobb!

Senast ändrad 1 april 2020