Maxa jobbchanserna direkt

Vill du stå på startlinjen på en gång? Här kommer några heta tips för hur du blir redo för att snabbt ta dig in i journalistbranschen.

 • Producera! Blogga, skriv inlägg i sociala medier, engagera dig, starta en podcast, skriv debattartiklar, sälj in jobb, starta en youtube-kanal, var aktiv i sociala medier. Och sprid!
   
 • Nischa dig! Om du är intresserad av ett visst ämne, och kan tänka dig att rikta in dig på det – gör det direkt. Samla ännu mer kunskap och erfarenhet i ämnet. Var aktiv i att visa upp din specialkompetens genom att producera (se ovan).
   
 • Proppa cv:t! Grunderna i journalistik får du på din utbildning, men du kan redan under utbildningen lägga till flera poster på ditt cv. Tidigare arbetslivserfarenhet? Tidigare studier/kurser? Språkkunskaper? Vilka program behärskar du? Börja med det du har och fundera sedan över hur du kan dokumentera fler kompetenser som kan vara bra att ha. Du kanske till exempel har varit ledare i någon förening eller medverkat i en skoltidningsredaktion? Du kan också gå en extra kurs eller be en klasskompis lära dig något relevant program. Kunskap om olika publicerings- och redigeringsverktyg – samt programmering – är intressant för arbetsgivarna, passa på att lära dig det nu innan ”alla” kan det.
   
 • Sök ”rätt” praktik! Det är inte alltid lätt att ro hem en praktikplats. Men du kan vara ute i god tid och tänka ut en strategi, så har du i alla fall kommit en bra bit på vägen. 1) Inventera medieföretagen och fundera på var du helst skulle vilja jobba. 2) Informera dig om läget på arbetsplatsen, och om de ofta utlyser lediga tjänster. Som medlem i Journalistförbundet kan du ringa till den lokala fackklubben och höra dig för. 3) När du söker praktik ska du visa att du kan mycket om företaget och dess arbetssätt, samt att du har vad som krävs och passar in i gänget med din personlighet och kompetens. Praktiken är viktig, för om man spelar sina kort väl kan den leda vidare till sommarjobb och annat.
   
 • Sök jobb! Även om du inte är färdig med din utbildning, så kan du sitta på tillräckligt mycket kompetens för att ro hem ett journalistjobb. De olika medieföretagen behöver alltid flexibla inhoppare och vikarier. Om du redan har journalistjobb på cv:t när du går ut och söker jobb på heltid, så kommer du imponera på dina potentiella arbetsgivare. Kom ihåg att ALLTID kolla så att du begär rätt lön.
   
 • Nätverka! Alla kontakter du kan få inom branschen är bra kontakter. Du kanske inte har användning av alla just nu men vänta och se … Se dig bara om i klassrummet – där sitter en betydande del av ditt framtida nätverk. Och så fort du träffar folk i branschen, se till att hålla dig framme. Berätta vem du är, vad du kan och adda personen på något socialt nätverk, exempelvis LinkedIn, X (tidigare Twitter), Instagram eller Facebook. Om fem år kanske just den personen jobbar där du ska söka en tjänst.
   
 • Ta körkort! Alla arbetsplatser kräver inte körkort men om du inte har ett är det en god idé att fixa det. Övningskör och plugga teori nu så slipper du sen.

Senast ändrad 31 augusti 2023