A-kassan – ett viktigt skyddsnät

Det finns många otrygga anställningar, men facket är med och gör arbetsmarknaden tryggare. Och när du är mellan jobb ser a-kassan till att du klarar dig ekonomiskt. Så se till att ha ett ordentligt skyddsnät!

Vi frågade Cecilia Axelsson, handläggare och informatör på Journalisternas a-kassa, om varför det är så bra att vara med i a-kassan.

Varför ska jag gå med i a-kassan egentligen?

– För att det gör dig tryggare. Genom att vara med ser du till att du har en inkomst om du skulle bli arbetslös, det gör att du även kan testa på olika vägar på arbetsmarknaden. Du visar även solidaritet mot andra journalister, eftersom du ser till att det finns en a-kassa som kan hjälpa både dig och andra journalister vid arbetslöshet.

När ska jag gå med i a-kassan?

– Så fort du får ett jobb. Det räcker med att ha jobbat en timme för att kunna gå med. Har du betald praktik i din utbildning är det ett ypperligt tillfälle att gå med.

– För att kunna få ersättning krävs att du innan din arbetslöshet har jobbat minst halvtid under sex månader. För att få en så hög ersättning som möjligt är det bra att ha varit medlem i minst ett år.

Är det värt pengarna för mig?

– Ja, som medlem betalar du 135 kronor i månaden. Har du tidigare arbetat heltid, men ännu inte hunnit vara medlem i ett år, kan du få upp till 510 kronor om dagen, cirka 11 200 kronor/månad. Har du i stället varit medlem i minst ett år är den högsta summan i stället 1 200 kronor om dagen, cirka 26 400 kronor/månad. En skillnad på cirka 15 000 kronor/månad.

Är det krångligt att söka ersättning?

– Att söka ersättning eller medlemskap är inte svårt. Vi har många e-tjänster för att göra det enklare för dig. Regelverket i sig är dock krångligt och snårigt men vi på Journalisternas a-kassa svarar gärna på frågor och hjälper dig.

Är det någon viktig detalj jag inte får glömma?

– Anmäl dig på Arbetsförmedlingen redan din första arbetslösa dag. Du kan få ersättning tidigast från denna dag. Om du missar att anmäla dig kan du alltså gå miste om ersättning.

– Tänk också på att du kan ta kontakt med oss. Ibland är det svårt att veta vad som gäller just i din situation. Kontakta oss gärna så att vi kan hjälpa dig. Vi finns även på Facebook och du kan läsa mer på vår hemsida och Hejakassa.se (en gemensam informationssajt för alla a-kassor). 

OBS! När du är med i både Journalistförbundet och en a-kassa blir du automatiskt ansluten till den förmånliga inkomstförsäkringen om du angett till Journalistförbundet att du har a-kassa. Inkomstförsäkringen kan ge dig mer att leva på om du blir arbetslös.

Senast ändrad 28 mars 2024