Kanske gör du snart din sista dag på ditt sommarvikariat. Kanske tillhör du dem som fått gå vid ett stort sparpaket. Eller så har du haft en längre visstidsanställning som inte har blivit förlängd.

Oavsett varför du snart riskerar att bli arbetslös är det viktigt att du är aktiv och ser till att du får den hjälp och det stöd du har rätt till. Kontakta därför a-kassan och Arbetsförmedlingen redan första dagen du är arbetslös. Läs också igenom villkoren för vår inkomstförsäkring så att du vet hur din ekonomiska situation kommer att se ut.

Du ska inte lämna Journalistförbundet bara för att du för tillfället står utan jobb. Du kan däremot registrera att du är arbetslös, så får du sänkt medlemsavgift. Genom att stå kvar som medlem har du exempelvis kvar din inkomstförsäkring och tillgång till lönestatistik, vilket förstås är viktigt när du säker nya jobb.

Här kan du få hjälp

Som arbetslös kan du få en lägre medlemsavgift, baserad på din ersättning från a-kassan. Uppdatera därför dina uppgifter på Min sida eller kontakta vår medlemsservice så snart som möjligt så registrerar vi det. Då behöver du inte betala högre avgift än nödvändigt.

Finns det oklarheter kring hur din uppsägning har gått till? Kontakta då Journalistförbundet Rådgivning.