Foto: Maskot/TT

Våra kollektivavtal

Kollektivavtalen ger dig som anställd bättre villkor och ett tryggare jobb. Avtalen gäller hela gruppen anställda – ett kollektiv – och tanken är att det ska skapa trygghet både för de anställda och för arbetsgivaren.

Du hittar alla avtal som pdf nedtill på den här sidan, under Dokument. Mer information om respektive avtal finns här: Dagspress, Public service, Tidskrift, Etermedier, Bemanning, Frilansavtal

Tanken med kollektivavtal är ganska enkel: istället för att alla anställda ska förhandla var för sig om lön, antal semesterdagar, pension, ob-ersättning och många andra detaljer reglerar de här avtalen förhållandet mellan hela gruppen arbetstagare och arbetsgivaren.

Det här gör att arbetsgivaren inte kan försämra villkoren genom att till exempel erbjuda det fasta jobbet till den som går med på lägst lön eller minst antal semesterdagar. Men avtalen innebär också fördelar för arbetsgivarna: när avtalet gäller får till exempel inga strejker förekomma.

För dig som medlem i Journalistförbundet innehåller de framförhandlade kollektivavtalen en hel del saker som är specialanpassade för journalister: rätten för dig att vägra utföra förödmjukande uppdrag och rätten att på betald arbetstid gå på FOJO:s kurser. Avtalen förhandlas om med jämna mellanrum och det finns olika avtal för olika medieområden. Sök det som rätt för dig.

Är du frilans berörs du inte av kollektivavtalen. Detta eftersom du inte är anställd och dina uppdrag ses som en överenskommelse två företag emellan. Men vi har ändå lyckats få fram ett frilansavtal som till viss del reglerar hur samarbetet mellan dig och framför allt långvariga uppdragsgivare ska se ut.

Så mycket är kollektivavtalet värt

Kollektivavtalet sätter spelreglerna på din arbetsplats – men det innebär också en massa extra pengar i din plånbok.

Läs mer

Senast ändrad 15 mars 2024