Foto: Maskot/TT

Hjärtefrågor och kampanjer

Klubben och sektionerna behöver självklart jobba med de frågor som är viktiga för medlemmar – och potentiella medlemmar. Förutom att det ger resultat får det också kollegorna att vilja vara med.

  1. Undersök vilka frågor som är viktigast för kollegorna runt omkring er. Ni kan till exempel göra en mejlenkät, ha ett fackmöte där ni bjuder på lunch, eller prata ansikte mot ansikte med personer ni möter.
  2. Prioritera! Välj det viktigaste och kör på det, men lägg gärna upp en plan för när ni ska ta tag i de övriga frågorna. Är ni en sektion kanske ni behöver hjälp av klubben centralt, eller kan ha nytta av att driva frågan ihop med andra sektioner som kanske har liknande problem. Men det är också effektivt att driva helt egna frågor, för precis som med nyheter är det ofta det närmaste som engagerar mest.  
  3. Frågan som ni vill fokusera på kan kräva förhandling med en arbetsgivare eller dialog med en uppdragsgivare, och ibland krävs diskretion. Men när tillfälle finns kan ni testa att göra en kampanj för att belysa frågan – och förhoppningsvis öka chanserna att få som ni vill. Gör ert budskap tydligt och se till att det når era målgrupper. 

Passa på att försöka fånga upp icke-medlemmar. Om ni ser att en icke-medlem engagerar sig i en hjärtefråga, ta tag i det engagemanget och låt hen vara med och driva frågan. Så småningom blir nog den där medlemsansökan ifylld ändå ... Kanske personen till och med inser att den skulle vilja testa att vara med i styrelsen.

Kontakta gärna Journalistförbundet om ni har funderingar kring kampanjer, kommunikation och annat påverkansarbete. Det kan hända att just den frågan som ni är på väg att lyfta håller på att segla upp på flera håll, och då finns möjlighet till gemensamt kampanjande. 

Senast ändrad 9 september 2020