Foto: Journalistförbundet

Checklista för praktiklön

Praktiken är för många den första kontakten med arbetslivet, och det är inte alltid helt enkelt att veta vad som gäller. Men lugn, vi har koll på läget. Ta gärna en titt på vår checklista för praktiklön innan du drar igång med dina ansökningar.

 1. Om du inte redan är det – bli medlem i Journalistförbundet. Det kostar bara 300 kr/år och ger dig bland annat rätt att få information, råd och stöd från oss. Det innebär också att du är berättigad till praktiklön på alla företag som har kollektivavtal med oss, inklusive public service. Läs mer om presskort, tidningsprenumeration och allt som ingår i medlemskapet här.
   
 2. Om du vill praktisera på ett företag med praktiklön, välj då först de företag du helst vill praktisera på och sätt igång med dina ansökningar. Sedan har du som medlem möjlighet att kolla upp vilka av företagen som har kollektivavtal med oss. Det gör du enkelt genom att mejla radgivning@sjf.se. Om företaget inte har kollektivavtal med oss behöver de inte betala ut praktiklön.
   
 3. När du fått en praktikplats ska det upprättas ett anställningsavtal mellan dig och företaget. Där ska bland annat arbetstid och lön anges. Företaget ska också utse en handledare. Om du ska praktisera inom public service är det viktigt att du berättar att du är medlem i Journalistförbundet, annars kan du bli satt på ett annat kollektivavtal – helt utan lön.
   
 4. Praktikperioden ska enligt våra kollektivavtal inledas med två veckors oavlönad introduktion. Under den perioden ska företaget presentera företagets mål, organisation, arbetsmetoder och arbetsverktyg.
   
 5. Resten av praktikperioden är du som praktikant berättigad till 50 procent av kollektivavtalets lägstalön, vilket motsvarar 13 141 kronor. 
   
 6. Om frågor eller problem uppstår – kontakta oss på Journalistförbundet så hjälper vi dig. I första hand våra fackliga representanter på företaget, annars radgivning@sjf.se

Senast ändrad 8 december 2023