Pandemi-tider: Så hittar du fram i jobbdjungeln

När du är grön på arbetsmarknaden är det inte alltid lätt att veta hur du framgångsrikt ska ta dig fram i jobbdjungeln. Och journalistjobben växer inte på träd! Martin Söderberg, rådgivare på Arbetsförmedlingen Kultur och Media har koll på jobbläget just nu – och även några tips på vägen.

Finns det några journalistjobb att söka nu?

– Det är en hel del annonser ute just nu, där olika arbetsgivare söker journalister – och då framförallt sommarvikarier. Sedan är det inte alla som annonserar via platsbanken så det är även en god idé att ta kontakt direkt med redaktionerna, säger Martin Söderberg.

Det gäller alltså att vara aktiv själv och hålla koll på medieföretagens egna jobbsajter också – samt annonser i branschmedia. 

Martin Söderberg, Arbetsförmedlingen

Viktigt vara aktiv

Att det inte finns så många jobb utannonserade just nu beror till huvudsak på två faktorer, menar Martin Söderberg.

  1. Corona-krisen. ”Vi befinner oss i en kris, och det är klart pandemin har påverkat även medieföretagens möjligheter att nyanställa.”
  2. Hösten. ”Årets stora rusch med journalistjobb är ju är sommarvikariaten – och den har redan varit, även om den nog var lite mer nedtonad i år på grund av pandemin.”

Men hur får man ett jobb nu då?

– Om du ska lyckas i ditt arbetssökande är formeln rätt enkel. Du behöver ha ett bra cv, söka utannonserade jobb, följa upp genom att ringa eller mejla – och framförallt vara aktivt kontaktsökande, hitta jobben som just du vill ha och ligga på för att få dem. 

– Egentligen är det hyfsat lätt att få in en fot på en redaktion. Det svåra är att få en fast heltidsanställning. 

Var finns journalistjobben?

– Det finns ett överskott på journalister. Samtidigt råder det faktiskt brist på journalister på många håll runt om i landet. Särskilt landsortstidningar har svårt att få folk.

Chanserna att få jobb ökar alltså om man är beredd att söka sig utanför storstadsregionerna. Martin Söderberg berättar även att medieföretagen ständigt är på jakt efter ny digital kompetens, så ju mer sådan du har, desto bättre!

Kompetens som öppnar fler möjligheter

Martin Söderberg tipsar om att det är bra att tänka brett, och att spana in närliggande branscher. Idag går det faktiskt att röra sig fram och tillbaka mellan exempelvis kommunikatörs- och journalistjobb.

– Journalisterna har det bättre förspänt än många andra yrkesgrupper när det gäller bredd. Journalistutbildningen är generellt en bred och bra utbildning, med journalistisk kompetens kan man också få jobb till exempel som informatör, kommunikatör eller inom någon myndighet.

Tips!

När man är inskriven på Arbetsförmedlingen Kultur och Media som journalist finns chans att söka arbetsmarknadsutbildning, starta eget-bidrag samt praktikplats.

  • Arbetsmarknadsutbildning. För att du ska få gå en kurs med ekonomiskt stöd, väger Arbetsförmedlingen samman olika faktorer tidigare utbildningar och erfarenheter, dina möjligheter att få jobb samt hur behoven på arbetsmarknaden ser ut.
  • Starta eget-bidrag. Om du har en affärsidé som kan försörja dig på längre sikt kan du i vissa fall få stöd från Arbetsförmedlingen.
  • Praktikplats. Du kan få aktivitetsstöd för praktik om du behöver skaffa dig arbetslivserfarenhet – och därmed öka dina chanser att få jobb. Själva praktikplatsen måste du vara med och aktivt söka själv, precis som när du söker ett jobb.

Senast ändrad 17 februari 2021