Olika vägar till jobb

Vägen till drömjobbet är inte alltid spikrak. Det kan bli genvägar, skenvägar och omvägar. Men det ordnar sig! Här kommer lite tips om olika vägar till jobb.

Kompetens. Enligt Arbetsförmedlingens prognos för första halvåret 2018 är det alldeles extra ont om journalistjobb. Men! Det finns en ljuspunkt: ”Möjligheterna till arbete förbättras om man kan arbeta med både bild, ljud och webb och att man kan skriva och redigera i olika medieformat.” Ta fasta på den, och bredda och spetsa till din kompetens.

– Vi har en hel del unga nyutexaminerade journalister som saknar tillräckliga kunskaper i till exempel webbpublicering. Det tycker vi är konstigt, för det borde väl ingå i en journalistutbildning i dag, säger Tomas Svärdh på Arbetsförmedlingen Kultur Media. Han har märkt att särskilt kunskaper inom film, ljud, ljus och webb efterfrågas.

Alltså: Det är inte säkert att allt som just du behöver ingår i den journalistutbildning som du valt. Olika journalistutbildningar har olika inriktningar. Du behöver själv kolla upp så att du inte har för stora luckor inom något område.

Tomas Svärdh.
Tomas Svärdh på Arbetsförmedlingen Kultur Media.


Kurser. Det finns förstås ett stort antal kurser som du kan gå, många olika aktörer anordnar medierelaterade utbildningar. Och glöm inte studieförbundens utbud. Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen Kultur Media finns chans att delta i olika kurser där du kan lära dig relevanta program och tekniker.

– A-kassan har också blivit mer positivt inställd till att man kan plugga medan man söker jobb, berättar Fredrika Björklund på Arbetsförmedlingen Kultur Media.

Fredrika Björklund.
Fredrika Björklund på Arbetsförmedlingen Kultur Media.


Praktik. Som arbetssökande journalist inskriven på Arbetsförmedlingen Kultur Media finns tillfälle att få praktik på ett medieföretag i upp till tre månader. Med ”rätt” praktikplats och tillfälle kan det bana väg för vidare anställning.

Frilans. Du kan bli din egen chef och jobba med just de grejer som du gillar allra mest – genom att starta eget. Observera att det kräver att du löpande får in många uppdrag, så kasta dig inte ut i företagargrejen förrän du vet att du har några uppdragsgivare på gång. Med Journalistförbundets frilanskalkylator kan du få koll på hur mycket du behöver dra in för att få det hela att gå runt. Ett alternativ är också att blanda till exempel en halvtidstjänst med frilansuppdrag.

Blanda med kommunikation. Dina journalistiska kunskaper kan komma till nytta även på en kommunikatörstjänst. Du har förstås utbildat dig till journalist för att du vill jobba just med journalistik, men det kan vara lärorikt att jobba med annat också.

– Det är inte så laddat längre, det där med att gå fram och tillbaka mellan journalistik och kommunikation, säger Fredrika Björklund på Arbetsförmedlingen Kultur Media.

OBS! Från den 1 januari 2019 kan du som jobbar med både kommunikation och journalistik vara medlem i Journalistförbundet.

Senast ändrad 1 april 2020