Kreativt CV

De som anställer journalister läser många CV:n. Därför måste ditt CV gå att läsa enkelt och snabbt. Men det finns ändå en hel del som du kan göra för att sticka ut ur mängden.

Utöver att ha så goda meriter som möjligt, så kan du också öka dina jobbchanser genom att vara lite kreativ i utformningen av ditt CV och personliga brev. Välj det program som du känner dig mest hemma i och skapa loss! Sedan kan du skicka CV:t som en pdf, och vid behov med klickbara länkar som leder till exempelvis arbetsprover eller referenser.

Du kan också komplettera med länk till en kort film där du presenterar dig själv och dina meriter. På den filmen får du gärna se ut som en journalist i arbete, anpassat till den typ av journalistik du vill jobba med. Detta kan du snabbt göra med hjälp av en vän, en mobiltelefon och en mikrofon.

OBS! Den önskade effekten av ett kreativt CV får du förstås bara om du kan göra det bra. Det finns stor risk att de som ska titta på ditt CV lägger stor vikt vid sådant – i och med att de kanske jobbar med det dagligdags. Om du inte har känsla för grafisk design bör du antingen hålla dig till en klassisk CV-mall eller ta hjälp. Det finns många mallar för kreativa CV:n att köpa och ladda ner på nätet.

Det finns CV:n som till exempel ser ut som ett tv-spel, bokhyllor, rymden, restaurangmenyer och serietidningar.

Om du är bra på programmering kan du förstås göra något ännu häftigare. Det finns CV:n som till exempel ser ut som ett tv-spel, bokhyllor, rymden, restaurangmenyer och serietidningar. Superbra om du vill visa upp dina programmeringsskills – medieföretagen skriker efter personer som både har journalistik- och programmeringskompetens. Men en håll det hela på en bra nivå, det får inte bli så häftigt att CV:t inte går att läsa.

Här nedan ser du en CV-mall som är gjord i Indesign. Enkelt och lättläst men ändå något utöver det vanliga. Mejla så kan du få filen! Sedan är det bara att klippa in lämplig porträttbild och textinnehåll och välja en färg och ett typsnitt som du gillar!

CV

PS. Glöm nu inte att fortsätta vara medlem i facket, så att du till exempel kan kolla lönenivå vid varje arbetsplats där du söker jobb. 

Senast ändrad 30 mars 2020