Foto: Journalistförbundet

Så hittar du jobben

Lediga jobb – var finns de? Finns de? Jodå! Vi träffade Fredrika Björklund och Tomas Svärdh på Arbetsförmedlingen Kultur Media för att få lite tips. Tillsammans har vi knåpat ihop en lista.

Platsbanken. Platsbanken är fortfarande störst i Sverige på lediga jobb, men när det gäller just journalistjobb där går de ofta att räkna på handens fingrar. Inte så många i Platsbanken alltså – men du ska definitivt hålla koll här och på andra jobbsajter ändå.

Annonser i branschmedia. Till exempel Journalistförbundets egen tidning, Journalisten, har en hel del platsannonser – särskilt inför sommaren.

Spontanansökningar. När du ansöker spontant hos ett företag visar du att du är intresserad av just det företaget och gärna gör det där lilla extra för att få en chans att jobba där. 

Använd dina journalistiska kunskaper.

  1. Sök dig fram till de ”dolda” jobbannonserna som företagen enbart lägger ut på sina hemsidor, och alltså inte annonserar någon annan stans.
  2. Gör research om företaget och dess produkt/er innan du kontaktar någon eller skickar ansökan. Då har du mycket större chans att kunna ställa relevanta frågor och komma med smarta inspel om hur just du skulle kunna passa in på redaktionen.
  3. Utmana telefonskräcken. Följ upp din ansökan eller ditt mejl genom att ringa. Efter ett tag får man upp ångan, vilket du kanske redan upplevt om du har jobbat på en redaktion förut. Men välj en bra tidpunkt, inte precis vid deadline för ansökan till exempel.
  4. Om du ringer och personen i andra änden inte kan ge dig några bra svar om eventuella jobbmöjligheter – be hen att skicka dig vidare. Det kanske finns någon nyhetschef på redaktionen som vet mer om vikariebehovet framåt till exempel. Eller så kanske personen faktiskt vet att konkurrenten söker folk.

Tomas Svärdh och Fredrika Björklund.
Fredrika Björklund och Tomas Svärdh på Arbetsförmedlingen Kultur Media.

Hitta rätt tillfälle. Ta reda på när företaget du är intresserad av har arbetstoppar, och alltså har större behov av personal.

Bemanningsföretag. Man kan registrera sitt cv hos olika bemanningsföretag inom media.

Praktik. Som arbetssökande journalist inskriven på Arbetsförmedlingen Kultur Media finns tillfälle att få praktik på ett medieföretag i upp till tre månader. Med ”rätt” praktikplats och tillfälle kan det bana väg för vidare anställning.

Nätverk. Genom att träffa och vara i kontakt med andra människor i journalistbranschen har du större chans att få koll på var de lediga jobben finns. Jobba på att utöka ditt nätverk digitalt och var gärna lite extra aktiv på Linkedin.

Sociala medier. Det finns grupper där man tipsar varandra om lediga jobb. Du kan också starta något liknande själv. Jobbsajter och Arbetsförmedlingen Kultur Media har sidor på Facebook där det tipsas om lediga jobb.

Senast ändrad 1 april 2020