Stöd från förbundet

Det finns många olika situationer man kan stöta på som förtroendevald. Därför går det att få stöttning, råd och kunskap från förbundskansliet. 

Förhandlingsfrågor
Har du som förtroendevald i en klubb fått en fråga kring lön, LAS-regler eller något där du inte är riktigt säker på hur du ska svara? Då kan du vända dig till Journalistförbundet Rådgivning för stöd. Förbundets förhandlare kan till exempel hjälpa till att tolka kollektivavtalen eller bolla en knepig situation. Är du aktiv i en sektion bör du i första hand vända dig till din klubb. 


Frilansfrågor
Är du frilansfackligt förtroendevald är det Frilansjouren som kan hjälpa dig. Dit kan du rapportera dåliga arvoden, bolla idéer inför en kampanj eller få hjälp med att sprida information om viktiga evenemang. Är du aktiv i en sektion bör du i första hand vända dig till din klubb.


Styrelsefrågor
Har du frågor om själva uppdraget som förtroendevald kan du börja med att kolla in vår hemsida. Här har vi tips på hur ni får styrelsejobbet att flyta smidigare och vad som egentligen ingår i de olika fackliga uppdragen. Har du ytterligare frågor kan du kontakta Journalistförbundet Rådgivning


Medlemsregistret 
Att ha koll på sina medlemmar och att rätt personer är registrerade på rätt plats gör det fackliga arbetet lättare. De flesta ärenden ska medlemmarna sköta själva (inkomstförändring, vilken arbetsplats man är på, vilket medlemskap man vill ha), men du som förtroendevald får gärna ägna dig åt registervård och undersöka att alla medlemmar på ditt jobb är registrerade i rätt klubb. Från medlemsregistret kan du sedan få hjälp med att skicka ut en förfrågan till medlemmen att kontrollera sina uppgifter.

Du kan också få stöttning med att uppdatera din styrelse och hur man gör för att hämta ut listor på alla medlemmar i din klubb eller sektion. Längst ned på sidan finns en lathund som innehållet de viktigaste funktionerna som du som förtroendevald behöver ha koll på. Kontakta Medlemsservice om du kör fast. 

Utbildning
Självklart ska du gå utbildning som förtroendevald! Ju mer du vet desto bättre kan du utföra ditt uppdrag. Vi som förbund ordnar egna kurser, men det finns också andra organisationer som erbjuder olika typer av utbildningar
 

Senast ändrad 30 maj 2023