Bli den du vill vara på jobbet

Har du lite extra ledighet under helgerna? Se till att stanna upp och reflektera. Hur vill du utvecklas framöver? Se till att komma tillbaka till jobbet med en plan.

Det kan vara svårt att känna efter när man är mitt uppe i jobbvardagen. Ta chansen att ta ett steg tillbaka när du (förhoppningsvis) har en lite längre ledighet att se fram emot. Kanske väcks tankar om i vilken riktning du skulle vilja gå? Du kanske också får en bättre känsla för vad du vill göra mer av och på vilka områden du vill utvecklas.

Om ditt företag har kollektivavtal med Journalistförbundet så ska du ha årliga kompetensutvecklingssamtal med din chef. Kanske är det snart dags för ditt? Har du inte haft något på länge, eller alls, så är det dags att kräva det nu. (Ta hjälp av klubben om det känns jobbigt att kräva något på egen hand.) Det bör också finnas en kompetensutvecklingsplan för varje medarbetare. Finns det en plan för dig? Fyll på befintlig, eller tala om att du vill ha en. Tanken är att du tillsammans med arbetsgivaren ska utforma planen, så att den passar både företag och individ.

Kom ihåg! Som medlem i Journalistförbundet har du alltid tillgång till råd och stöd. Ansök här!

Gör det lätt för chefen att säga ja

Inför utvecklingssamtalet har du alltså chansen att göra en göttig önskelista! Det är bra om du förbereder goda argument och underlag till chefen, så blir det lättare för hen att säga ja. Varför behöver just du just den kompetensutveckling som du önskar och på vilket sätt kan företaget tjäna på att du får den? Kolla upp vilka kurser som finns hos Fojo och andra utbildningsställen. Du kan också söka stipendier.

Utveckling som är bra för alla

Har du redan haft ett utvecklingssamtal, men kände att du inte riktigt fick det du ville ha sagt, sagt? Be om ett nytt möte eller haffa chefen när det passar och berätta vad du har för ambitioner.

– Kompetensutveckling är en win-win för dig och företaget, så var inte rädd för att ta upp det med din chef. Du känner att du får utvecklas och gör ett bättre jobb och arbetsgivaren får en mer motiverad medarbetare vilket leder till en bättre produkt. Så en smart arbetsgivare tar vara på varje möjlighet att utveckla en medarbetare och därmed utveckla företaget, säger Åse Harding, ombudsman på Journalistförbundet.

Åse Harding
Foto: Journalistförbundet

Våga gå vidare

Om du inser att du inte kan uppnå det du vill på din arbetsplats – våga byta jobb! Det är ofta lättare och mindre stressigt att hitta ett nytt jobb medan man redan har ett. Eller undersök möjligheterna att byta tjänst inom samma företag/koncern. Ibland arrangeras utbyten för att ta del av varandras kunskap inom koncernen.

Checklista: Det här kan du göra själv

  • Sök till en kurs. Med Journalistförbundets kollektivavtal har du rätt att vara ledig med lön om du kommer in på någon av Fojos kurser. Men du kan alltid fråga din arbetsgivare om det kan gälla även för andra kurser.
  • Sök ett stipendium. Hos Journalistförbundet kan du söka många kompetensutvecklande stipendier.
  • Ta tjänstledigt för studier. Du har rätt att vara ledig, både för en längre utbildning eller en enstaka kurs.

Senast ändrad 1 mars 2024