Fem -ERA inför semestern

Publicerad 22 juni 2021

Är du anställd och på väg att gå på semester? Här kommer några tips på förberedelser inför den stora dagen S: Semesterns första dag.

Instruera

Detta är ju chefens ansvar, men var gärna med och se till att din eventuella vikarie har koll på hur arbetsuppgifterna fungerar. En liten skriftlig instruktion till något trixigt moment uppskattas alltid!

Delegera

Finns det något som du inte hinner göra? Din arbetsbelastning och stressnivå ska inte vara för hög, det står faktiskt i Arbetsmiljölagen. Meddela närmsta chef vilken arbetsuppgift som inte hinns med, så kan den kanske delegeras till en kollega som är i tjänst medan du har semester.

Preparera

Se till att du har lite koll på vad du ska ta tag i när du kommer tillbaka från semestern, kanske med hjälp av en liten checklista på datorns skrivbord eller i kalendern till exempel. Och se för sjutton till att lägga in autosvar på mejlen!

Relaxera

Sista dagen före semesterstarten är det inte läge att plöja runt i större eller för många projekt, kan det undvikas är det förstås skönt! Kolla av din att göra-lista med chefen och se vad som kan avslutas i tid och vad som eventuellt kan plockas bort. När du väl går på semester vill du med största säkerhet vara så pass avkopplad att du kan njuta av ledigheten från dag ett. Det är ju det som är hela grejen.

Celebrera

När klockan slår semester är det fritt fram att fira! Att faktiskt uppmärksamma ledighetens start på något festligt sätt kan vara ett bra sätt att markera för jobbhjärnan att det är dags att lägga sig på hyllan ett tag. Så ge dig själv en belöning för allt hårt slit, och unna dig någon trevlig aktivitet eller något gott att äta!

Senast ändrad 23 juni 2022