Studentens spar-ABC

Jag är absolut ingen ekonom, men wow vad jag har lärt mig mycket om att leva sparsamt under mina år som journaliststudent och -vikarie. Så håll till godo, här kommer hela min personliga lista med spartips.

A och O är att planera och budgetera. Att ha överblick på sin ekonomi minskar stressen. Börja med att lägga upp hur du tror att du kommer hantera pengarna och justera allt eftersom du får mer koll. När det gäller matinköp är det bra att bestämma på ett ungefär vad du ska äta under veckan, så att du kan se över vad du har hemma och slipper onödiga impulsköp. Bra övning för framtida konsumentjournalistik också kanske …

BILLIG mat. Frukt och grönsaker som är i säsong är billigare, så följ gärna årstiderna när du handlar. Att äta vegetariskt är ekonomiskt. Köp torkade bönor och linser, gör storkok och frys in. Typiskt billiga grejor på hösten: rotfrukter, lök, kål, äpplen, strömming och sill. Vitkål innehåller förresten mycket C-vitamin. Kom ihåg att ha koll på röda prislappar! Ingredienser med kort utgångsdatum kan du använda samma dag och/eller frysa in. När du inte har råd med något annat: havregrynsgröt!

CYKLA. Kollektivtrafik är bra, men vissa månader kanske du klarar dig helt utan. Du kanske också kan driva en cykelblogg …

DYR mat. Ja dyr mat är det ju bara att dra ner på. Men gör inte som jag, när jag som 19-åring bodde i London och levde på färskost, pitabröd och nudlar. Jag fick skörbjugg! (Typ C-vitaminbrist med ett lite modernare ord. Inte kul alltså, jag var vaken två timmar per dygn och trodde tänderna skulle ramla ut.) Vissa lite dyrare grejor behöver din kropp faktiskt; vitaminer, järn, mineraler och nyttigt fett till exempel. Så unna dig frukt, gröna blad, nötter, olja och kött/fisk när du kan. Lifehack: Är du beroende av färsk basilika? Köp tre plantor i mataffären och plantera ihop dem i en stor kruka, vattna ofta på fatet. Nyp av bladen uppifrån så växer det fram nya.

Basilika.

ETT delat boende. Den största besparingen du kan göra är att dela boende med en eller flera personer. Då kan ni också dela på andra kostnader och laga mat tillsammans.

FIFFIGA saker att sälja: allt du inte använder. Inventera, sälj och köp sedan i stället saker du behöver.

GRATIS aktiviteter. Håll utkik efter gratis arrangemang i din stad. Eller anordna något själv. Löpargrupp, kortspelskväll eller övernattning i skogen. Tips: Journalistförbundet kan komma till din skola och hjälpa till att anordna till exempel en kvällsaktivitet med journalistik-tema. Det är bara att höra av dig så kan vi hitta på något bra tillsammans!

HJÄLP någon – bli kontaktperson. Hos kommunen kan man anmäla sitt intresse för att bli kontaktperson. En sådan finns till för att umgås med ett barn eller en vuxen som kanske behöver vidga sitt sociala kontaktnät och få hjälp med vardagliga aktiviteter. För detta utgår ersättning – samtidigt som du gör en god gärning. Win-win!

INVESTERINGAR för studentköket. Köp en stor gryta och en stor kastrull, att göra storkok i (leta på loppis eller fråga hos äldre släkting). Många matlådor och glasburkar att förvara hemlagat i. Stavmixer att göra egna smoothies, vegbiffar och bönröror med. Fördel också om du har tillgång till en stor frys, och inte bara ett frysfack. Om det inte finns tillgång till kyl på din skola är det smart att ha en mattermos som håller lunchen fräsch.

JOBBA extra. Hur kan du tjäna extra pengar och samtidigt hinna med skolan? Du kan till exempel sälja in grejor som du producerat i skolan till olika medieföretag. Men se till att få ett schysst arvode! Det kan också finnas något som är enkelt för dig men mycket värdefullt för andra, till exempel att passa barn, hjälpa till med läxor eller gå ut med någons hund. Extrajobb där man kan plugga samtidigt är ju också toppen, som till exempel receptionist eller vaken nattjour.

KÖP aldrig vatten. Köp en hållbar och bra vattenflaska. Kan även tas med på flyg, men måste tömmas innan säkerhetskontrollen.

LAGOM är bäst. Dra ner på onödiga saker. Det står dig fritt att lägga pengar på vad du vill, men om det finns någonting som du brukar köpa som du inte alls behöver – och som du kanske rent utav känner inte är bra för dig – var medveten om vad det kostar. Lägg in det i budgeten och jämför med andra saker du skulle kunna köpa för pengarna. Ersätt med saker eller aktiviteter som är gratis eller inte kostar så mycket.

Matlåda.

MATLÅDA. Ta för vana att alltid laga mer mat än du behöver för stunden, så att du kan göra matlådor. Du kan också ha storkok när du lagar flera rätter samtidigt, att frysa in. Lasagne, soppa, vegetarisk gryta, paj och ugnspannkaka är några exempel på billiga och bra matlåderätter. Och se till att även ha med dig mellanmål till skolan, hunger kan göra dig mycket oekonomisk …

NEJ till slit-och-släng. Använd och laga de saker du har. Ladda upp med lagningskit till cykeldäcken och ett sykit för när det går hål i kläderna. När mat i skafferi och kylskåp börjar bli gammal – tillaga och frys in. De flesta matrester funkar på pizza, kom ihåg det. Lifehack: Skala och frys in gamla bananer i bitar, de är supergoda i smoothies och nicecream.

OBS: Spara INTE in på hemförsäkring (66 kr för studenter), tandvård, näringsrik mat och fackligt medlemskap. ? Radiotjänst är också smart att betala (tänk om du sitter på jobbintervju på SVT och de frågar om du betalar licens). Någon form av dagstidningsprenumeration är att rekommendera, det är lärorikt och man kan få riktigt bra studentrabatt.

PRUTA och utnyttja din studentrabatt. Kolla alltid om det går att få rabatt. Vissa varor och tjänster finns det faktiskt också prutmån på. Se över elpriserna med jämna mellanrum, förhandla och/eller byt leverantör.

QLURIGA presenter. Allra flest pluspoäng – och intjänade kronor – skrapar man ihop om man har gjort gåborts-presenten själv. En glasburk med picklade grönsaker, sylt, mos eller julgodis. En planterad stickling från din eller någon nära släktings krukväxt. Hembakat bröd insvept i kökshandduk (ladda upp med ett lager från loppis eller Ikea). Speciella och originella loppisfynd kan också uppskattas, till exempel en passande bok eller ett vackert fat.

Hembakat.

RESOR. Du kanske drömmer om att göra en häftig resa? Kanske kan den vänta tills om några år när du får en rejäl lön. Eller så kan du söka ett stipendium och kombinera nytta med nöje. Journalistförbundet har till exempel flera stipendier som man kan söka om man blivit publicerad i tryckt press eller medverkat i tv-produktion. Håll koll på samåkningsgrupper och anmäl ditt intresse hos biluthyrare, som kan behöva hjälp med att köra sina bilar mellan olika orter.

SKÄNKES-annonser. Både på köp- och säljsajter och i grupper på Facebook finns annonser med saker som är helt gratis. Ikea-sängar, tv-apparater, soffor, bokhyllor och fåtöljer är exempel på saker som folk ofta vill bli av med.

TERMOS. Alla stora redaktioner går runt tack vare kaffe, så det är bara att vänja sig. Dock kan en latte på ett kafé kosta lika mycket som ett helt paket fair trade-kaffe. Tänk på det. Och på alla sköna slantar du sparar när du har med dig en termos med te eller kaffe i stället för att köpa ute.

UT i naturen! Plocka svamp och bär och befria släktingar från överflödiga trädgårdsfrukter och -bär. Fiska. Hamstra och hipstra loss med inläggningar och sylt. Koka mos på äpplena och ha på havregrynsgröten hela vintern. Passa på att lyssna på någon journalistikrelaterad podd under tiden.

VÄLJ storpack och storhandla. Att planera sina inköp och storhandla minskar risken för dåliga impulsköp. Och när hjärnan är inställd på ”SPARA” finns det ett vanligt misstag som många gör i mataffären: man köper små förpackningar för att totalpriset är billigare. Är det något som du inte använder så mycket av ska du förstås köpa liten förpackning. Men saker som till exempel toarullar, tepåsar, matolja och tvättmedel – det går åt. Tänk att varje gång du lägger extra pengar på storpack, så är det som att du lägger dem i sparbössan för kommande månader. Kom också ihåg att kolla kilopriset när du jämför varor.

X antal kronor kommer du att spara på att handla second hand. Kläder, studentlitteratur, heminredning och köksredskap – det mesta går att hitta på loppis och nätet. Kolla till exempel träningströjorna ovan, 70 kronor kostade de tillsammans.

YSTA din egen ost! (OBS skämt.)

ZZZOMNA inte på biblioteket, utan utnyttja dess fulla potential med gratis litteratur, media och mötesplatser.

ÅTERANVÄND dina batterier. Om du använder mycket batterier, investera i laddningsbara batterier med tillhörande laddare.

ÄLSKA facket! Bland annat tack vare att det finns fackligt förhandlade kollektivavtal så finns det schysta löner och villkor på de flesta arbetsplatser i Sverige. Journaliststudenter får till och med betald praktik! Och om du av någon anledning skulle få problem med att få ut din praktiklön så hjälper Journalistförbundet dig. Trots att du som student inte betalar full avgift, så får du full förhandlingshjälp vid behov.

ÖL. Räkna inte dina pengar i antal öl. Det är kul men då har du inga pengar kvar till jul.

Text: Sara Carlsson

 

Senast ändrad 15 februari 2024