Foto: Journalistförbundet

Ansökan är nu stängd.

Franska i Aix-en-Provence

Journalistförbundet utlyser varje år 24 språkstipendier i form av 14 dagars intensivkurs i franska i Aix-en-Provence. 

Kursen innehåller både klassundervisning och olika studiebesök och förutsätter därför att deltagarna befinner sig på en kunskapsnivå i franska motsvarande Europarådets referensram för språknivå A2. 

Kurs och resa

Kursen genomförs 15–26 september 2025 på Internationella skolan i Aix-en-Provence. I stipendierna ingår kursavgift, lunch under kursveckorna och boende i egen studielägenhet inklusive frukost. 

Boendet omfattar perioden 14–27 september 2025. Resan till och från Aix-en-Provence bokar du själv. Det ingår ett omkostnads- och resestipendium på 15 000 kronor som är till för att betala resa t/f Aix samt luncher, middagar etc. Ersättning för eventuellt inkomstbortfall ingår inte. 

Observera att detta inte är en nybörjarkurs. Kursen innehåller både klassundervisning och olika studiebesök och förutsätter därför att deltagarna befinner sig på en kunskapsnivå i franska motsvarande Europarådets referensram för språknivå A2.  Du kan testa dina språkkunskaper här: https://www.folkuniversitetet.se/mer-om-sprak/spraktest/

Nivå A2 innebär:

Jag kan förstå fraser och de vanligaste orden som har att göra med personliga förhållanden (till exempel mycket grundläggande person och familjeinformation, shopping, närgeografi). Jag kan kommunicera i enkla och vanemässiga sammanhang och kräver ett enkelt och direkt utbyte av information om vardagliga ämnen och aktiviteter. Jag kan använda ett antal fraser för att på ett enkelt sätt beskriva min familj och andra människor, hur jag lever och bor, min utbildningsbakgrund och mitt nuvarande eller senaste jobb.

De som får stipendiet kommer att få genomgå en kortfattad språktest för att stämma av språknivån. Kunskapsnivån kan variera något, eftersom gruppen delas in i olika undergrupper beroende på förkunskaper men ingen är på nybörjarnivå. Kursen är krävande och du får räkna med en hel del studiearbete vid sidan av lektionstid.  

Deltagarna kommer att delas in i tre grupper med olika språknivåer. Indelningen sätts med hänsyn till deltagarnas kunskapsnivå, exempelvis nivå A2, B1 samt B2 enligt CERF / Europaskalan.

Behörig att söka

Att du kan påvisa att du har upphovsrätt till det material du ansöker med är grundkriteriet för att vara berättigad våra stipendier. Skicka oss därför alltid ett underlag som underlättar bedömningen: till exempel fungerande öppna länkar, PDF:ar, skärmdumpar etcetera. Är du osäker på om du gjort rätt så får du gärna kontakta oss i god tid inför din ansökan (stipendier@sjf.se). Vi hjälper gärna till. 

Utöver ovan innebär Journalistförbundets tillämpning av upphovsrättsliga regler och lagar att du som de senaste tre åren: 

  • blivit publicerad med text och/bild i tryckta medier med redaktionell hemvist i Sverige 
  • blivit publicerad med text och/bild på digitala kanaler med redaktionell hemvist i Sverige 
  • haft bilder/fotografier publicerade i böcker med redaktionell hemvist i Sverige 

    … har rätt att tilldelas våra stipendier. Därför vänder vi oss till upphovspersoner i olika yrkesgrupper, såsom till exempel forskare, grafiker, skribenter, fotografer och andra som uppfyller dessa kriterier. Med andra ord behöver du inte vara medlem i Journalistförbundet för att ta del av våra stipendier.

Sök stipendiet

Vi ger i dagsläget endast besked till de som får stipendiet och de får besked via mejl. Namnen publiceras, om medgivande ges, här på www.sjf.se, och tidningen Journalisten och deras hemsida.

Våra stipendier är väldigt eftersökta. Därför prioriterar vi sökanden som inte tidigare fått Journalistförbundets stipendier.  

Här hittar du några vanliga frågor och svar om våra stipendier. Du kan även mejla till: stipendier@sjf.se

För sent inkomna eller ofullständigt ifyllda ansökningar beaktas inte.

OBS! Det är viktigt att du som medlem söker stipendiet genom knappen "Ansök som medlem med e-legitimation".

Senast ändrad 28 april 2025