Foto: Journalistförbundet

Kartlägg ditt nätverk

Kontakter är alltid bra att ha. Och, även om du kanske inte tror det, så har du redan många. Det gäller bara att få upp ögonen för vilka de är. Inventera ditt nätverk, så får du en bra överblick.

  • Klasskompisar. I din klass finns många värdefulla kontakter inför framtiden. Se till att hålla kontakten med dem, kanske ni redan har en grupp på Facebook eller liknande som ni kan hålla fast vid och återkomma till vid behov. Branschen är inte stor, och om några år kan ni vara kollegor. Tipsa varandra om jobb! Om du frilansar och får ett uppdrag som du måste tacka nej till, då kan du tipsa om någon annan bra journalist – till exempel din gamla klasskompis. Då hjälper du både uppdragsgivaren, dig själv och kompisen, och sådant lönar sig i längden.
     
  • Släkt. Gå igenom de närmaste grenarna på ditt släktträd och fundera över var det kan finnas känningar kopplade till journalistbranschen. Släktingar kan också vara extra benägna att vilja ”lägga in ett gott ord” för dig hos vänner och bekanta.
     
  • Vänner. Var jobbar de och vilka känner de? Fundera på det men fråga dem också om de känner någon i journalistbranschen.
     
  • Bekanta. Även folk som du inte känner så väl kan sitta inne på en kontakt eller två. Till exempel någon granne, en spelare i ditt fotbollslag eller en medlem i din bokklubb. Fundera och fråga, precis som med vännerna.

Foto: Maskot/TT

  • Anställda på praktikplatsen eller vikariatet. De kan till exempel tipsa om när någon ny tjänst är på gång, svara på frågor om jobbchanser eller hjälpa dig att komma i kontakt med någon annan i branschen.
     
  • Branschfolk i allmänhet. Om du ser till att röra dig där branschfolk finns, kan du visa upp dig och knyta nya kontakter. Journalistikrelaterade arrangemang – som till exempel ett mingel, Grävseminariet eller en debattkväll med Publicistklubben – är bra. Ibland ordnar också Journalistförbundets distrikt träffar eller föreläsningar. Håll utkik!
     
  • Nätverka! Alla kontakter du kan få inom branschen är bra kontakter. Du kanske inte har användning av alla just nu men vänta och se … Se dig bara om i klassrummet – där sitter en betydande del av ditt framtida nätverk. Och så fort du träffar folk i branschen, se till att hålla dig framme. Berätta vem du är, vad du kan och adda personen på något socialt nätverk, exempelvis LinkedIn, X (tidigare Twitter), Instagram eller Facebook. Om fem år kanske just den personen jobbar där du ska söka en tjänst.

Senast ändrad 31 augusti 2023