Journalistpodden

Medielandskapet skiftar snabbt, och journalistrollen är under ständig utveckling. Journalistpodden rattas av förbundsordförande Jonas Nordling, och är din podcastvän när det gäller att hänga med.

#116: Nils Funcke
Nu blir det yttrandefrihetsfundamentalism! Vi träffar Nils Funcke, nybliven vd på Utgivarna, och snackar om det nya uppdraget, men även läget för det fria ordet i dagens samhälle. Och så blir det inofficiellt SM i metaforer. Typ.
Medverkande: Jonas Nordling och Nils Funcke. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#115: Lovisa Hamrin
Nu handlar det om Herenco! Vi träffar Lovisa Hamrin, fjärde generationens makthavare i koncernen, och snackar om hennes företag i allmänhet och om Hallpressen i synnerhet. Och dessutom om hur handmålade kottar styr hennes framtidsplaner.
Medverkande: Jonas Nordling och Lovisa Hamrin. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#114: Thomas Spence
Nu handlar det om Journalistlaget! Vi snackar med Thomas Spence, avgående norsk förbundsordförande, om svenska journalister, om hans revolutionära släkting och om branschens utveckling i Norge förstås. Reclaiming Spenceanism helt enkelt.
Medverkande: Jonas Nordling och Thomas Spence. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Ode to Thomas Spence" med The Sawdust Jacks

#113: Lars Truedson
Nu blir det Mr Medierna i Journalistpodden! Vi träffar Lars Truedson och snackar om läget i branschen, hans uppdrag inom medieforskning och så Medierna förstås. Sociala mediestyrelsen rekommenderar intag av detta avsnitt 6-8 gånger varje dag.
Medverkande: Jonas Nordling och Lars Truedson. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#112: Victoria Svanberg
Nu handlar det om Värmlands mediedynasti! Vi träffar Victoria Svanberg, fjärde generationen Ander, och snackar om hur det är att ingå i en klassisk tidningssläkt. Men också om NWT-koncernens sparsamhet, deras goda ekonomi, och vad de nu tänker satsa på.
Medverkande: Jonas Nordling och Victoria Svanberg. Vinjett: Hergé/M. Ashraf 

#111: Per Olsson Fridh
Nu handlar det om den grå eminensen. Typ. Vi träffar nämligen Per Olsson Fridh, statssekreteraren som styr upp regeringens kulturpolitik. Vi snackar om vilka beslut som är på gång, och vad som inte blir av. Om presstöd, Public service och vad som nu egentligen händer med medieutredningens förslag. Och lite annat.
Medverkande: Jonas Nordling och Per Olsson Fridh. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#110: Johan Ehrenberg
Nu blir det Johan Ehrenberg i Journalistpodden! Vi snackar om hans 40 år av alternativt imperiebyggande, svenska journalisters brister och om bidragsentreprenörskap. Etc.
Medverkande: Jonas Nordling och Johan Ehrenberg. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Etcetera" med Jackie Wilson (Brunswick Record Corp.)

#109: Gratistidningar
Alla läser dem, för de finns nästan överallt. Men visste du att de har en egen förening? Japp, vi snackar om gratistidningar med Dennis Oscarsson Krook från Gratistidningarnas förening. Allt du vill veta om gratistidningar men aldrig vågat fråga får du i senaste avsnittet av Journalistpodden!
Medverkande: Jonas Nordling och Dennis Oscarsson Krook. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#108: Opinionsjournalistik
Nu handlar det om opinionsjournalistik! Vi snackar med Susanne Sjöstedt, ledarskribent på Tidningen Ångermanland, som har betalt för att vara allt annat än en objektiv journalist. Vi snackar förstås om livet på sociala medier, stad vs land och om vikten av att dela i grupp. Och mycket mer.
Medverkande: Jonas Nordling och Susanne Sjöstedt. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#107: Olov Carlsson
Nu blir det Olov Carlsson i Journalistpodden! Vi snackar om nya uppdraget som Chefred och vd på Dagens Samhälle, hur det är att tillträda på en plats som haft interna strider, men också om hur det är att vara gift med Aftonbladets chefredaktör. Och sånt.
Medverkande: Jonas Nordling och Olov Carlsson. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#106: Datadriven journalistik
Nu handlar det om datadriven journalistik! Vi träffar Leonard Wallentin på Journalism++ och snackar om hur programmering och sajtskrapning numera är en naturlig del av det redaktionella hantverket, om varför alla journalister kan ha glädje av lite större kunskaper på området, och hur ett öppet samhället också kräver öppna databaser. Bland annat.
Medverkande: Jonas Nordling och Leonard Wallentin. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#105: Kampsångshistoria i Journalistpodden 
Nu blir det bonuspodd – med kampsångshistoria. Det är kraft i vårt förbund!
Medverkande: Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: The Fundias and the Medium Mindblowers, Fred Åkerström, Joe Glazer, Mora träsk, The Sons of the Pioneers, Weavers, Billy Bragg.

#104: Amerikanskt perspektiv i Journalistpodden 
Nu handlar det om frilansande i Journalistpodden! Ur ett amerikanskt perspektiv! Vi snackar med Ann Friedman om livet som frilansjournalist, och hon bjuder på tips, råd och erfarenheter utifrån sin situation; så byggde hon upp sin verksamhet efter att ha blivit av med sin anställning. I dag driver hon ett framgångsrikt nyhetsbrev, en populär podcast och har dessutom hittat en egen nisch inom cirkeldiagram. 
Medverkande: Jonas Nordling och Ann Friedman. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Call you girlfriend" med Jonas Alaska & Real Ones (Robyn/Åhlund/Kronlund) 

Journalistpodden #103: Gräsrotsaktivism och kampanjlobbyism
Nu handlar det om gräsrotsaktivism/kampanjlobbyism! Journalistpodden hälsar på hos Skiftet, och snackar med Anna Westberg om deras arbetsmetoder. Och så ger deras aktivister sin syn på oss journalister.
Medverkande: Jonas Nordling och Anna Westberg. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #102: Helene Claesson
Nu handlar det om Direktpress! Vi snackar med Helene Claesson, chefredaktör och utgivare för 15 lokaltidningar i Stockholm. Vi snackar om att bevaka storstaden ur ett lokalt perspektiv, om företagets expansion, om vad som funkar i Fruängen och så framtiden förstås.
Medverkande: Jonas Nordling och Helene Claesson. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Skogås" med Abban

Journalistpodden #101: Journalistfabriken
Det utbildas fler journalister än det finns jobb. Vad är orsakerna och vad kan man göra åt det? Hör seminariet och debatten från den 6 december 2016 i Journalistpodden.
Medverkande: Kent Werne, författare och journalist, Ann-Sofi Sjöberg, teamchef Trygghetssystem, arbetsmarknad och utbildning TCO, Magnus Ringman, stabschef Aftonbladet, Sanna Volny, ämnessamordnare i journalistik Södertörns högskola. Moderator: Petteri Karttunen, reporter SVT och styrelseledamot i Journalistförbundet. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #100: Vincent F. Hendricks
Nu handlar det om bubblor! Och det gäller inte champagne. Vi har träffat filosofiprofessor Vincent F. Hendricks och snackat om hans bubbelstudier. Hur bubblor uppstår, hur de spricker och mediernas roll i sammanhanget. Ett avsnitt med högt tempo, på danska! Sjovt!
Medverkande: Jonas Nordling och Vincent F. Hendricks. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Lorteparforhold" med Magtens korridorer

Journalistpodden #99: LO Mediehus vd Robert Jonsson
Nu blir det LO Mediehus i podden! Vi träffar vd Robert Jonsson och snackar om det nyskapade mediebolaget som ska skapa ljusare framtid för fackförbundstitlar inom LO. Blir det så? Och varför är inte alla förbund med? Upp till poddkamp!
Medverkande: Robert Jonsson och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Ingen rubbar oss". Trad. Svensk översättning: Gösta Åberg

Journalistpodden #98: Kjersti Løken Stavrum
Nu handlar det om Norge! Journalistpodden träffar Kjersti Løken Stavrum, avgående generalsekreterare i Norsk Presseforbund. Vi snackar om läget för mediebranschen i Norge i allmänhet, och hennes nya uppdrag i Schibsteds ägarstiftelse i synnerhet. Kjempeflott!
Medverkande: Kjersti Løken Stavrum och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Sketch i slutet: NRK Humor

Journalistpodden #97: Mobile Stories
Nu handlar det om Mobile Stories. Vi träffar Jenny Sköld och Lotta Bergseth, som blev uppsagda från Metro och bestämde sig för att satsa på att utveckla ett skolverktyg för journalistik. Vad är det? Och hur gör man? Lyssna!
Medverkande: Jenny Sköld, Lotta Bergseth och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf 

Journalistpodden #96: Lisa Edwinsson
Äntligen! Nu handlar det om sportjournalistik i Journalistpodden! Vi snackar med Sportjournalistförbundets ordförande Lisa Edwinsson, reporter på DN, om genren ur alla vinklar. Om vardagen på fältet, om fördomar inom och utom redaktionerna, och om framtiden för sportreportern.
Medverkande: Lisa Edwinsson och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #95: Robert Brännström, chefredaktör på KIT
Nu handlar det om KIT! I senaste avsnittet träffar vi Robert Brännström, chefredaktör på KIT, och snackar om pressetik, annonsmärkning och kollektivavtal. Och så framtiden förstås.
Medverkande: Robert Brännström och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #94: Anders Svensson
Nu blir det hyperlokalt i podden! Vi hälsar på hos 24Malmö och snackar med chefredaktören Anders Svensson. Om deras affärsidé, tankar om journalistik och varför det är avgörande att bevaka den lokala korvmojen. En riktig keburgarpodd!
Medverkande: Anders Svensson och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #93: Historiskan
Nu handlar det om Historiskan! Vi träffar Eva Bonde och Jennie Lindholm som gör en historisk tidskrift med fokus på kvinnor. De berättar hur de skapade konceptet, köpte loss det och gick vidare i egen regi. Om framtiden för det egna bolaget, och såklart tips för dig som går i samma tankar. En historisk podd!
Medverkande: Eva Bonde, Jennie Lindholm och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #92: Bengt Lindroth
Nu snackar vi populism i Journalistpodden. Vi reder ut begreppet med journalistnestorn Bengt Lindroth, och pratar om populismens symbios med journalistiken utifrån Bengts bok Väljarnas hämnd. Vi spanar utåt, inåt, bakåt och framåt, inklusive Svensktoppens roll i sammanhanget. En riktig populistpodd alltså.
Medverkande: Bengt Lindroth och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: Mando Diao, text: G. Fröding

Journalistpodden #91: Elisabeth Trotzig
Nu handlar det om reklam! Vi snackar med Elisabeth Trotzig, världens hittills enda Reklamombudsman, om bristande regler för annonsmärkning, om varför det finns gråzoner och varför reklam behöver ett eget etiskt regelverk. Nog med reklam, lyssna gärna!
Medverkande: Elisabeth Trotzig och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #90: Christel Tholse Willers
Nu snackar vi UR i Journalistpodden! Vi träffar Christel Tholse Willers, juristen som blev melodifestivalgeneral och numera är vd för UR. Och snackar om det speciella uppdraget, om förhållandet till de andra Public Servicesyskonen och om att leda i förändring. Och så lite schlager förstås. En riktig Utbildningspodd med andra ord!
Medverkande: Christel Tholse Willers och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #89: Johan Hilton
Nu handlar det om kultur i Journalistpodden! Vi träffar Dagens Nyheters Johan Hilton och pratar om journalistik i allmänhet och kulturdito i synnerhet. En riktig pladderpodd när den är som bäst med andra ord!
Medverkande: Johan Hilton och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #88: Martin Ahlquist
Nu handlar det om medieetik. Vi har snackat med Martin Ahlquist om hans kommande bok i ämnet, om vad som funkar och vad som inte gör det. Och det är nästa oetiskt att inte lyssna.
Medverkande: Martin Ahlquist och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #87: Kersti Forsberg
Nu handlar det om kompetensutveckling för oss journalister! Vi träffar chefen för FOJO, Kersti Forsberg, och snackar om branschens syn på FOJOs utbildningar, gamla rykten och missuppfattningar, men även om det internationella arbetet som institutionen bedriver. Lyssna, du lär dig garanterat något.
Medverkande: Kersti Forsberg och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #86: Per Bowallius
Nu handlar det om krisen för lokaljournalistiken. Vi träffar Mittmedias nye vd Per Bowallius och snackar om läget, och vem som egentligen ska fixa affären.
Medverkande: Per Bowallius och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf 

Journalistpodden #85: Musik om journalistik
Nu blir det musik i Journalistpodden! Helt enkelt musik om journalistik! Här hittar du antagligen sommarens alla hittar!
Medverkande: Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf, The Lovely Eggs, Peter Combe, Teeny Grownups, Arsenic/DJ Elixir, Fascinating Aida, Bernt Staf, Morrissey, Bitch Boys, David Haslam/Northern Sinfonia Orchestra, Alpha Blondy.

Journalistpodden #84: Vi måste skydda det fria ordet!
Från den 5 juli 2016 i Almedalen. Oberoende journalistik är en förutsättning för en väl fungerande demokrati. Men samtidigt som Tryckfrihetsförordningen fyller 250 år hotas det fria ordet. Globalt finns flera exempel på hur journalister hindras i sitt arbete av regimer och andra aktörer som vill skrämma till tystnad. I Sverige har vi det senaste året sett hur verbala eller fysiska hot används i försök att stoppa journalister i sin yrkesutövning. Hur kan vi vända utvecklingen och skydda det fria ordet och demokratin? Och hur kan FN:s globala mål för hållbar utveckling – Agenda 2030 – stärka arbetet med att motverka den mörka trenden?
Medverkande: Kristina Henschen, kanslichef Union to Union, Cilla Benkö, vd Sveriges radio, Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Martin Schibbye, chefredaktör Blank Spot Project. Moderator: Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete. Arrangör: Journalistförbundet och Union to Union. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #83: Ökad insyn i friskolan
Seminariet "Ökad insyn i friskolan" från tisdagen den 5 juli 2016 i Almedalen.
Offentlighetsprincipen – rätten att ta del av uppgifter och handlingar som rör verksamheten – ska omfatta friskolor enligt ett kommande lagförslag. Friskolornas Riksförbund är kritiskt: nya administrativa rutiner kan gå ut över pedagogiken. Men ska inte föräldrar och andra kunna få ta reda på hur det står till med en friskolas ekonomi, bemanning, pedagogik med mera? Ska det vara skillnad på en kommunal skola – med insyn – och en friskola – utan insyn – när båda finansieras av allmänna medel?
Medverkande: Ulla Hamilton, vd Friskolornas Riksförbund, Stephen Lindholm, ordförande Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, Christer Nylander (L), vice ordförande i utbildningsutskottet, Mats Pertoft (MP), riksdagsledamot. Moderator: Tove Carlén, jurist Journalistförbundet
Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #82: Tryck- och yttrandefrihet i det nya medielandskapet
Nu kan du lyssna på seminariet ”Tryck- och yttrandefrihet i det nya medielandskapet” från den 5 juli 2016, i Almedalen. Nätets möjligheter är också dess baksidor. Vem som helst kan sprida vad som helst, men vem tar ansvaret? Nya lagar mot integritetsbrott, inskränkningar i offentlighetsprincipen, myndigheter och privata företag följer varje digitalt steg vi tar. Utmaningarna är många. Vilka krav bör vi ställa på de aktörer som publicerar sig? Behöver lagar och regler skärpas? Panelen diskuterar kring möjliga lösningar. Medverkande: Björn Löfdahl, programdirektör Sveriges Radio, Björn Häger, ordförande Publicistklubben, Ola Sigvardsson, Allmänhetens Pressombudsman, Martin Schori, journalist, Jeanette Gustafsdotter, vd Tidningsutgivarna. Moderator: Helena Giertta, chefredaktör tidningen Journalisten. Arrangör: Journalistförbundet och Journalisten. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #81: Cecilia Roos
Nu snackar vi Public Service i Journalistpodden, och då framför allt Sveriges Radio. För vi har träffat Cecilia Roos, rutinerad journalist som numera på heltid bevakar SR:s intressen, inte minst genom sitt lobbyarbete. En doldis som nu berättar om uppdragets utmaningar och hot, och hur SR tacklar dem alla.
Medverkande: Cecilia Roos och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #80: Lokal journalistik
Nu handlar det om lokal journalistik. Den hyperlokala till och med! Journalistpodden snackar med Carina Tenor, som just nu bedriver ett stort forskningsprojekt i ämnet. Är det lokal-lokala framtiden? Eller en återvändsgränd?
Medverkande: Carina Tenor och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #79: Outsourcad journalistik
I många produktionsbolag är tillfälliga anställningar norm. Arbetsförhållandena kan vara tuffa, och reglerna oklara. Kollektivavtal är långt ifrån självklart, och ses i delar av branschen som otänkbart. Hör seminariet och debatten från den 11 maj 2016 i Journalistpodden.
Medverkande: Kent Werne, författare och journalist, Roger Dackegård, ordförande Radioproduktionsbolagen, Ulrika Hyllert, ordförande för journalistklubben vid Sveriges Radio, Charlott Richardson, vd Medieföretagen. Moderator: Petteri Karttunen, reporter SVT och styrelseledamot i Journalistförbundet. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #78: Textreklam seminarium 2016-04-22
Gränsdragningen mellan å ena sidan oberoende journalistik och å andra sidan redaktionell information som riskerar att alltför mycket gynna kommersiella intressen – och därmed trovärdigheten – har alltid diskuterats. Den ställer i dag, än mer, journalister och utgivare, inför svåra beslut och utmaningar. Vi har riktlinjer om textreklam, men hur hanterar vi frågan i praktiken?
Medverkande: Pia Ljungkvist, chefredaktör Aller Media, Niclas Breimar, tidigare chefredaktör Mitti-tidningarna, Helene Petersson, riksdagsledamot (S), Martin Schori, journalist och författare, Caroline Cederquist, nyhetschef DN Stockholm. Moderator: Ola Sigvardsson, Allmänhetens Pressombudsman. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #77: Gräv16
Nu blir det livepodd från Gräv16! Med prisbelönta grävaren Sophia Djiobaridis, reporter på Uppdrag Granskning och färska guldspadevinnaren Anders Johansson, reporter på Aftonbladet, som några timmar senare prisades för #Fallet. Vi snackar om grävarens dilemman, om transparens kontra källskydd, om källors drivkrafter och om rättshaverister.
Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #76: Sture Bergman
Journalistpodden träffar Sture Bergman, vd för VK Media i Umeå. Vi snackar om framtiden förstås, men också om hur fastighetsinnehav ger trygghet, om journalistisk integritet och så (inte helt oväntat) en hel del om Public Service.
Medverkande: Sture Bergman och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #75: AnnaKarin Lith på MittMedia
Nu blir det bossarnas boss i Journalistpodden. Vi snackar med AnnaKarin Lith på MittMedia om hur det är att basa över 13 chefredaktörer, om kulturkrockar, om bildjournalistik och om att inte förstå sig på de unga. Och mycket mer. Lyssna!
Medverkande: AnnaKarin Lith och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #74: Andreas Ekström
Nu blir det tagelskjortan på i Journalistpodden! Eller inte? Vi snackar journalistisk utarmning och framtidstro med Andreas Ekström. Missa inte!
Medverkande: Andreas Ekström och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #73: Hur kan kriminaljournalistiken utvecklas?
Nu snackar vi kriminaljournalistik i Journalistpodden. Hur mår egentligen den här vitala delen av journalistiken 2016? Det får vi veta mer om i det högklassiga samtalet mellan Aftonbladets Oisín Cantwell och Kerstin Weigl, som nyligen tillsammans med SVTs Camilla Kvartorft och Louise Cronholm-Löfgren på Trelleborgs Allehanda pratade om saken hos förbundets södra journalistdistrikt. Missa inte! Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #72: Hur ser framtiden för fotograferna ut? – Södras seminarium jan 2016
Nu handlar det om bildjournalistik i Journalistpodden! Vi fortsätter att sprida högklassiga samtal från Södra journalistdistriktets senaste möte, och den här gången har vi fotograferna Anders Hansson och Donald Boström som gäster. Mycket givande och underhållande lyssning utlovas! Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #71: Hur hanterar svensk media utrikesbevakningen? – Södras seminarium jan 2016
Nu handlar det om utrikesjournalistik i Journalistpodden! Vi har fångat ljudet på det högklassiga samtalet som nyligen hölls hos Södra journalistdistriktet i Malmö. Så att alla kan höra tre uppmärksammade omvärldsbevakare (Martin Schibbye, chefredaktör Blank Spot Project, Nivette Dawod, korrespondent Aftonbladet och Anders Hansson, internationell frilansfotograf) prata om hur man gör världen mer begriplig. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #70: Samproduktion med Grävpodden
Nu blir det två poddar till priset av en! I samproduktion mellan Journalistpodden och Grävpodden snackar Jonas Nordling med sin ordförandekollega Terje Carlsson om journalistikens framtid och utmaningar. Är grävarna den sista manliga bastionen, flyr journalisterna branschen och hur får vi bort medelklassen från redaktionerna? Typ. Du. Måste. Lyssna!
Medverkande: Terje Carlsson och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #69: Nyhetsbolagets vd Åsa Tillberg
Nu handlar det om Nyhetsbolaget. Journalistpodden hälsar på hos Tv4s produktionsbolag och snackar med vd Åsa Tillberg. Vi försöker förstå deras organisation, pratar om de tuffa beslut som präglat bolagets första år och så diskuterar vi förstås framtidens utmaningar.
Medverkande: Åsa Tillberg och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #68: Frihetens pris – otrygghet för frilansjournalister
Hälften av frilansjournalisterna får ut mindre än 15 000 i månaden efter skatt, bara hälften sätter av regelbundet till pensionen och en fjärdedel inte ens kan ta två veckors semester. Det framgår av Kent Wernes rapport "Frihetens pris", den andra rapporten i Journalistförbundets serie om otryggheten i mediebranschen. Hör seminariet och debatten från den 5 november 2015 i Journalistpodden.
Medverkande: Kent Werne, författare och journalist, Åsa Ohlsson, frilansjournalist, Jenny Nordlander, chefredaktör Nöjesguiden, Peter O Nilsson, områdeschef kultur Sveriges radio, Moderator: Petteri Karttunen, reporter SVT och styrelseledamot i Journalistförbundet. Poddinledning av förbundsordförande Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #67: Avtalskonferensen 18-19 november 2015
Nu blir det fokus på journalistikens vardag. Journalistpodden samlar röster från Journalistförbundets avtalskonferens, och får en föraning om vad som väntar i vårens avtalsrörelse i mediebranschen. Mycket energi garanteras vid lyssning!
Medverkande: Jonas Nordling med flera. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #66: Medieutredningen och Anette Novak
Nu nördar vi ned oss i Medieutredningen. Journalistpodden träffar Anette Novak som leder utredningen och försöker förstå vad de egentligen håller på med. Vi får dessutom veta mer om hotet från öst. Och för den som kan lyssna mellan raderna återfinns säkert också trådar om kommande skarpa förslag.
Medverkande: Anette Novak och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #65: Per-Anders Broberg
Nu handlar det om medielobbying! Journalistpodden träffar Utgivarnas nye vd Per-Anders Broberg och försöker förstå vad detta egentligen är för en organisation. Varför bryr de sig om vissa frågor, men inte andra? Och vilka är sura på varandra? Vi får också veta varför han slutade på Expressen efter 25 år, och varför nördar har en framtid inom journalistiken.
Medverkande: Per-Anders Broberg och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #64: Frilansbyrån Kontoret
Nu handlar det om en ny form av journalistik. Eller rättare sagt jakten efter en sådan. Journalistpodden hälsar på hos Elma och Peter Pasalic Östborg på kooperativet Kontoret media. De vill utveckla redaktionella lösningar som bättre hjälper alla att vara en del av samhället. Vi snackar om vad det betyder i verkligheten, och svårigheterna med att ha en idé som man vill förverkliga.
Medverkande: Elma Pasalic Östborg, Peter Pasalic Östborg och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #63: Värmlands Folkblad
Hur går man från att vara Våxnäs Pravda till att vilja bli Våxnäs Prada? Och vad innebär det egentligen? Journalistpodden hälsar på hos en av landets sista solitärer, Värmlands Folkblad, och snackar med vd Ulrika Obstfelder Peterson och chefredaktör Peter Franke om hur de tacklar utmaningen att föra verksamheten in i framtiden.
Medverkande: Ulrika Obstfelder Peterson, Peter Franke och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #62: Maja Ljung
Nu handlar det om journalistutbildning. Journalistpodden hälsar på i Skurup och snackar framtiden med Maja Ljung som leder skolans journalistutbildning. Är de i synk med samtiden?
Medverkande: Maja Ljung och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #61: Medievärlden
Journalistpodden kollar in läget på Medievärlden, redaktionen som tog över själva när ägarna la ned. Hur har det gått, vad blev bra, vad blev mindre bra, och hur går man vidare? Energi utlovas!
Medverkande: Axel Andén, Lisa Bjurwald, Mikael Marklund och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #60: Sofia Wadensjö-Karén
I sitt sextionde avsnitt hälsar Journalistpodden på hos tidningen Vi för ett snack med chefredaktören och VDn Sofia Wadensjö-Karén. Hur tar man en hundraårig organisationstidskrift in i kommersiell medieålder? I det här avsnittet blir vi-känsla mer än en klyscha...
Medverkande: Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet och Sofia Wadensjö-Karén, VD och chefredaktör på tidningen Vi. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden i Almedalen #59: Framtidens digitala arbetsmarknad – var kommer mediejobben att finnas?
Här kan du lyssna på Journalistförbundets sista Almedalen-seminarium ”Framtidens digitala arbetsmarknad – var kommer mediejobben att finnas?”. Från 1 juli 2015.
Digitaliseringen gör att mediebranschen genomgår en stor förändring. Många jobb har försvunnit och fler blir egenföretagare. Samtidigt erbjuder digitaliseringen nya jobbmöjligheter. Var finns framtidens mediejobb? Vilken kompetens kommer att krävas? Hur går det att få trygghet i mediebranschen idag?
Medverkande: Christina Hammer, delägare och grundare Hammer & Hanborg, Ylva Zachrisson, trygghetsexpert småföretag PP Pension, Johan Lif, förhandlingschef Journalistförbundet, Lena Carlsson, kanslichef Digitaliseringskommissionen. Moderator: Petteri Karttunen, SVT/ledamot Journalistförbundets förbundsstyrelse
Arrangör: PP Pension, Journalistförbundet, Hammer & Hanborg
Musik: M. Ashraf

Journalistpodden i Almedalen #58: Är den professionella bildjournalistiken dödsdömd?
Här kan du lyssna på Journalistförbundets tredje Almedalen-seminarium ”Är den professionella bildjournalistiken dödsdömd?”. Inspelat den 1 juli 2015.
Flera stora medieföretag redovisar rejäla vinster. Ändå finns det allt mindre pengar i budgeten vikta för den professionella bildjournalistiken. Vad betyder den här utvecklingen? Har bildjournalistikens värde devalverats? Vad kan bilden tillföra en journalistisk berättelse?
Medverkande: Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Anki Almqvist, ordförande Svenska Fotografers Förbund, Karl Melander, fotograf/frilansjournalist, Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen.
Moderator: Petteri Karttunen, SVT/ledamot Journalistförbundets förbundsstyrelse. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden i Almedalen #57: Klickokrati eller demokrati? Om journalistikens framtid
Här kan du Journalistförbundets andra Almedalen-seminarium ”Klickokrati eller demokrati? Om journalistikens framtid”. Inspelat tisdagen den 30 juni 2015.
Tidningar läggs ner, redaktioner bantas och dagens journalister arbetar under hård press i osäkra anställningar. Har vi hamnat i en klickokrati där gulliga katter och lustiga hundar går före granskande journalistik? Vad betyder detta i sådant fall för demokratin och samhällsutvecklingen?
Medverkande: Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet och Ulrika Kärnborg, författare och journalist. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden i Almedalen #56: Journalist eller terrorist
Nu kan du lyssna på seminariet ”Journalist eller terrorist – om hotet mot journalister och det fria ordet” från idag, tisdagen den 30 juni 2015, i Almedalen.
Det fria ordet är en grundläggande del av en demokrati. Det är också grundläggande i processen att demokratisera ett land. Vad händer när journalisterna och det fria ordet attackeras? Vad kan vi gemensamt göra för att motverka att journalister blir måltavlor?
Arrangör: Journalistförbundet och Union to Union (tidigare LO-TCO Biståndsnämnd). Medverkande: Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, Kristina Henschen, kanslichef Union to Union, Marita Ulvskog, (S) EU-parlamentariker, Emanuel Sidea, frilansjournalist, Martin Schibbye, frilansjournalist. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #55: Otrygga journalister på köparens marknad
Journalistförbundet presenterade den 11 juni den första i en serie rapporter som undersöker otryggheten i mediebranschen. Författaren och journalisten Kent Werne belyste i den första rapporten mediebranschens förändring och drivkrafterna bakom den växande otryggheten för journalister på arbetsmarknaden. Hör seminariet och debatten i Journalistpodden.
Medverkande: Kent Werne, Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Lennart Wiklund, styrelseordförande Medieföretagen och Anna Flytström, bemanningsanställd i Schibsted Media och styrelseledamot i Journalistförbundet. Moderator: Petteri Karttunen, reporter SVT och styrelseledamot i Journalistförbundet. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #54: Nattbyrån
I senaste avsnittet hälsar Journalistpodden på hos Nattbyrån, och snackar med grundarna Rikard Berglin och Stefan Hazianastasiou. De berättar om hur de tog över när Promedia lade ned verksamheten, hur de ljög för banken, och hur mycket tryggare de tycker att det är att vara sin egen. Och så spanar de in framtiden.
Medverkande: Jonas Nordling, Rikard Berglin och Stefan Hazianastasiou. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #53: Torbjörn Nilsson
I nya avsnittet av Journalistpodden snackar vi berättarteknik med den prisbelönte reportern Torbjörn Nilsson på Fokus. Vi får ta del av hans tips och tankar kring berättande reportage, men också höra närmare om ambitionen att kunna styra läsarens kropp. Måstelyssning för alla som är intresserade av journalistik!
Medverkande: Jonas Nordling och Torbjörn Nilsson. Musik: M. Ashraf och Peggy Lejonhjärta

Journalistpodden #52: Pia Rehnquist
Journalistpodden hälsar den här gången på hos Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist. Vi snackar om hur det är att vara den första kvinnan på posten, och dessutom stockholmare. Vi snackar också om hur det är att vara chefredaktör men inte utgivare. Och en hel del andra friktioner i en chefredaktörs vardag.
Medverkande: Jonas Nordling och Pia Rehnquist. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #51: Nytänkarna visar vägen – Södras seminarium jan 2015
Sparkade journalister, besparingar, medieskugga, demokratiunderskott… Skippa det!
Det finns en framtid! Det finns de som tänker, vågar och agerar annorlunda och öppnar för nya sätt att jobba. I panelen:
Mahmoud Agha, ansvarig utgivare Al-Kompis, radiojournalist och tidigare på bland annat Sveriges radios arabiska redaktion.
Gonzalo Peña Rojas, chefredaktör Al-Tid med ett förflutet som bland annat dokumentärfilmare och utrikesreporter.
Anders Enström, chefredaktör Barometern – tidningen som går mot strömmen och satsar på lokal rapportering från bemannade redaktioner i tio kommuner.
Medverkar gör även bland andra Inger Ljung (moderator) och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #50 från MEG15: Unga i media – vi pratar om dem men sällan med dem
Hur syns unga i dagens media? Är det vuxna som talar för dem eller får de föra sin egen talan? Ger vi en schablonbild av ungdomar idag? Slarvar vi bort en nyckelgrupp? Satsas det tillräckligt på att inkludera ungdomar i dagens mediekris? Journalistförbundet och Ung Media presenterade på MEG15 en undersökning om hur svenska medier behandlar unga i dagens Sverige.
Samtal från MEG15, 5 mars 2015 i Göteborg. Medverkande: Sandra Rönnsved, förbundssekreterare Ung Media, Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Hanna Nyberg, reporter SVT Göteborg och Fredrik Malmberg, Barnombudsmannen. Debattledare: Sara Carlsson, ombudsman Journalistförbundet. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #49: Carl-Johan Bergman
Förbundsordförande Jonas Nordling träffar Carl-Johan Bergman, chefredaktör och ansvarig utgivare för DT som ingår i MittMedia. Hör ett spännande samtal om lokaljournalistik och tidningsbranschens samtid och framtid.
Medverkande: Carl-Johan Bergman och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #48 från MEG15: Vem gör nyhetsvärderingen – journalisterna eller polisen?
Sedan årsskiftet är Polisen en sammanhållen myndighet vilket också innebär en gemensam kommunikationsstrategi. Hur påverkar det journalisternas arbete? På grund av det nya kommunaktionssystemet Rakel är det svårare för redaktionerna att få direktinformation om så kallade blåljushändelser. Redaktionerna är beroende av Polisens egen information. Innebär det att Polisen gör nyhetsvärderingen?
Samtal från MEG15, 5 mars 2015 i Göteborg, mellan Unni Jerndal, kommunikationsdirektör Polisen, Lena Nitz, ordförande Polisförbundet, Ann-Sofie Sannemalm, reporter Vestmanlands Läns Tidning och Jonas Nordling (moderator), ordförande Journalistförbundet. Musik: Tage Widsell.

Journalistpodden #47: Vetenskapsjournalistik – en vetenskap i sig – Södras seminarium jan 2015
Journalistförbundets Södra distrikt höll seminarium den 17 januari med ett fullmatat program. Hör ett av de inspirerande seminarierna, om vetenskapsjournalistik. Har journalister kompetens nog att skriva om vetenskap? Hur förenklat kan komplicerade sammanhang beskrivas utan att det blir fel? Kan forskarvärlden beskriva och presentera sin vetenskap på ett begripligt sätt? Var och hur möts medie- och forskarvärldarna? I panelen var Karin Bojs, frilansjournalist och tidigare på DN, Olle Häggström, matematisk statistiker och professor vid Chalmers och Anna Bäsén, medicinjournalist på Expressen.
Medverkande: Karin Bojs, Olle Häggström, Anna Bäsén, Inger Ljung (moderator) och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #46: Berättarglädjen blommar – Södras seminarium jan 2015
Journalistförbundets Södra distrikt höll seminarium den 17 januari med ett fullmatat program. Hör ett av de inspirerande seminarierna, om berättarteknik och hur du hittar de intressanta historierna. I panelen var Randi Mossige Norheim från SR, Niklas Orrenius från DN samt journalisten och författaren Lena Sundström.
Medverkande: Randi Mossige Norheim, Niklas Orrenius, Lena Sundström, Inger Ljung (moderator) och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #45 Janna Holmqvist
Förbundsordförande Jonas Nordling träffar Janna Holmqvist, redaktör för Expressens sociala medier-satsning Omtalat.nu. Innan det spännande arbetet med denna populära viralsajt, som blandar underhållning och nyheter, har Janna även varit reporter på Södermanlands Nyheter.
Medverkande: Janna Holmqvist och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #44 Sara Öhrvall
Förbundsordförande Jonas Nordling träffar Sara Öhrvall, mediekonsult och tidigare affärsutvecklingschef inom Bonnier. Lyssna på ett spännande samtal om omvärldstrender, konsumentbeteenden, hur digital teknik påverkar media, produkt- och teknikutveckling och mycket mer. Sara tipsar också om varför det är bra att älska data och bli kompis med en programmerare.
Medverkande: Sara Öhrvall och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #43 Aftonbladetrapporten
Förbundsordförande Jonas Nordling träffar Linda Zoumas, Martin Schori och Frederik Hjelmqwist från Aftonbladet och låter de berätta om deras spännande arbete med den omtalade Aftonbladetrapporten. De har varit med i gruppen som bland annat har kartlagt Aftonbladets svagheter, potential och utmaningar som online nyhetskälla. Vad behövs för att ta nästa steg i den föränderliga och digitala utvecklingen? Idéer, kritik och mycket mer har samlats upp i denna rapport. Hör Linda, Martin och Frederik berätta om arbetet kring rapporten och tankar om vad den kan få för betydelse fortsättningsvis.
Medverkande: Linda Zoumas, Martin Schori, Frederik Hjelmqwist och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #42 Journalistkongressen 2014
Under Journalistkongressen, som ägde rum på Djurö i oktober 2014, passade Jonas Nordling att ställa ett par frågor till besökarna. Ämnen som nämns är skillnaderna mellan danska och svenska förbunden, och studenternas förväntningar. Medverkande: Mogens Blicher Bjerregaard, Britta Lejon, Henric Lagercrantz, Andreas Beckert, Ida Mikko, Daniel Kindstrand och Juha Rekola. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #41 Debatt om textreklam
Pressens samarbetsnämnd arrangerade en debatt om textreklam på bokmässan i Göteborg. Jonas Nordling ledde debatten och ställde frågor om utmaningarna med textreklam och vad som är speciellt med dem.
Medverkande: Sofia Wadensjö Karen, PeO Wärring, Björn Häger och Ulrica Widsell. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #40 Stefan Lundell
Jonas Nordling träffar Stefan Lundell från Dagens Industri som berättar om sitt pågående projekt. Det handlar om en affärsmodell som ska presenteras för Dagens industris ledning i slutet av året. Idén – som är under utveckling och välkomnar feedback under resans gång – är en daglig, nyhetsdriven podd med fokus på den digitala sektorn.
Intäkterna för podden är dels tänkt att vara i form av prenumerationer och dels från sponsrat innehåll. Tanken är att det sponsrade innehållet ska vara minst lika bra som det redaktionella. I podden kan det till exempel vara inslag med sponsorns egna experter som ger sina bästa råd.
Hör Stefan Lundells tankar om det spännande projektet och om vad poddar kan vara. Medverkande: Stefan Lundell och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #39 Bengt Ottosson
I detta avsnitt möter ordförande Jonas Nordling Expressens tidigare VD Bengt Ottosson.Bengt Ottosson berättar öppenhjärtigt och rakt om sin tid som vd på Expressen och hur han upplevde den uppmärksammade petningen från sitt uppdrag. Medverkande: Jonas Nordling,Bengt Ottosson. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #38 Boine Gepertz
I detta avsnitt möter ordförande Jonas Nordling Gota medias VD Boine Gepertz. Med 20 års erfarenhet av tidningsbranchen är Gepertz nu VD för en koncern som har cirka 860 anställda och 1.1 miljarder i omsättning. Med över 13 tidningar, digitala kanaler och webb-tv är de i storleksordning på sjätte plats av sveriges tidningsföretag. Gepertz berättar om utvecklingsarbetet i Gota Media, men även bakgrunden till hans ovanliga namn dyker upp.

Journalistpodden: #37 Lars Alkner
Förbundsordförande Jonas Nordling träffade Lars Alkner, chef för den redaktionella verksamheten på Hallpressen på en parkeringsplats under Almedalsveckan.
De pratade om lokaltidningarnas speciella förutsättningar och hur man anpassar sig till det förändrade medieklimatet. Hör samtalet här.
Medverkande: Jonas Nordling och Lars Alkner. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #36 Kan journalister stå emot PR-trycket
Kommunikatörerna blir fler och PR-branschen växer. Detta tar politiker och andra opinionsbildare hjälp av för att få ut sina budskap. Samtidigt försvagas journalistiken. Uppsägningar, neddragningar och lagstiftning minskar journalistikens utrymme. Hur ska vi förhålla oss i denna nya medieverklighet, hur ska journalisterna stå emot trycket? Det här samtalet spelades in 3 juli i ALmedalen. 
Medverkande: Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Hanna Olsson, samhällschef Aftonbladet, Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Hans Gennerud, styrelseordförande Gullers Grupp och Helena Giertta, chefredaktör Journalisten.


Journalistpodden: #35 Ehsan Fadakar

Ehsan Fadakar har en bakgrund på bland annat Expressen och var sedan med och byggde upp Nyheter24. Nu jobbar han som chef för sociala medier och debattredaktör på Aftonbladet. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling träffade honom under Almedalsveckan och pratade om nya sätt att jobba med journalistik och vad en journalist idag behöver kunna för att bli framgångsrik i branschen. Det seminarium de refererar till om etik och sociala medier hör du i Journalistpodden #34, strax här nedanför.
Medverkande: Jonas Nordling, Ehsan Fadakar. Musik av Tage Widsell. 

Journalistpodden: #34 Journalistik och etik i sociala medier
Sociala medier har gjort det lättare för journalister att komma närmare personer som de ska granska. På Twitter och Facebook diskuterar politiker och journalister inte bara sakfrågor utan också musik, grillning, Let’s Dance och fotboll. Hur påverkar denna gemytliga stämning förtroendet för journalisterna och deras möjlighet att granska politikerna? Hur bör journalister förhålla sig etiskt till sociala medier? I vilken utsträckning får man till exempel citera det en privatperson skriver? Vilket ansvar har den enskilde journalisten för det som skrivs i sociala medier enligt de medieetiska regler som finns idag? 
Medverkande: Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Staffan Dopping, seniorkonsult K-Street Advisors, Ehsan Fadakar, debattchef Aftonbladet, Marie Grusell, medieforskare med fokus på politisk kommunikation och sociala medier, JMG, Tove Carlén, Journalistförbundet. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #33 Kan transparans ersätta etiken?
Säljer medieföretag ut sin journalistiska trovärdighet när de tillåter native advertising och textreklam? Eller är det ok så länge det görs med tydlig transparens, det vill säga att mediekonsumenten informeras om samarbetet mellan publicist och annonsör? Och hur långt kan argumentet med transparens gälla i den nya medievärlden? Är det ok att skriva vad som helst och ingå vilka samarbeten som helst? Hör detta spännande samtal som ägde rum i Almedalen i juli 2014.
Medverkande: Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Jan Helin, Publisher Aftonbladet, Ola Sigvardsson, Allmänhetens Pressombudsman, Anette Novak, vd för Interactive Institute Swedish ICT, Björn Häger, ordförande Publicistklubben. Helena Giertta, chefredaktör Journalisten. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #32 Horisont
Journalistförbundet är i Almedalen där vi träffade gänget bakom Gotlandsmagasinet Horisont som startade i vintras och nu funnits i ett halvår. Hör deras berättelse här. Medverkande: Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet och från Horisont - Gotlands nyhetsmagasin hörs Christer Nilsson, chefredaktör och ansvarig utgivare, Emma Fagerberg, nyhetschef/reporter, Linda Berglund, bildchef/fotograf, Per Wallstedt, redaktionschef/reporter. Dessutom medverkar Unn Edberg, chefredaktör Finansliv och ordförande Sveriges Tidskrifter. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #31 Anna Lindberg
Anna Lindberg är digitalt utvecklingsansvarig inom NTM-koncernen. Hon samordnar koncernens utvecklingsprojekt på webb- och mobila plattformar. Vad behövs för att bygga en digital affär och vilka affärsmål är viktiga? Anna Lindberg resonerar utifrån sin långa erfarenhet av att jobba med digitala kanaler och utveckling tillsammans med Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet. Medverkande: Anna Lindberg, Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell. 

Journalistpodden: #30 Markus Pettersson
Kan man tjäna pengar på journalistik idag. Det är Markus Pettersson övertygad ommen kanske krävs det en del förändring. Markus Pettersson arbetar med att knyta samman nyhetsmedierna, researchvärlden och start-ups för World Association of Newspapers and News Publishers. Hör Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling och Markus Pettersson diskutera i detta färska avsnitt av Journalistpodden.


Journalistpodden: #29 Tobias Regnell

Varför gör man en tidskrift som en pocketbok? Grundaren av Offside och Filter, Tobias Regnell berättar om hur man startade upp de hyllade tidskrifterna. Under de första åren tjänade de inga pengar alls och fick försörja sig på annat sätt. Han berättar bland annat hur man försökte bli uppköpta för att överleva. Idag driver man framgångsrikt tidskriftsförlag och bokförlag, ordnar events och har flera populära podcasts. Hör Tobias Regnell i samtal med Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling. 

Journalistpodden: #28 Hanna Stjärne
Hanna Stjärne är publisher på UNT. Här pratar om med Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet, om journalistikens utmaningar, om rollen som både VD, ansvarig utgivare och chefredaktör för UNT-koncernen och om att möblera om på redaktionen och dela ut guldspadar! 
Medverkande: Hanna Stjärne och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.


Journalistpodden: #27 Robert Rosén

Robert Rosén jobbar med chefsrekrytering jobbar med rådgivning och omvärldsbevakning till olika medieföretag.
En stor del av hans verksamhet ägnar han också åt att rekrytera chefredaktörer och tidningsledare. Hur går rekryteringsprocesserna till och vad tittar medieföretagen efter när de rekryterar chefer.
Vad ska man tänka på om man vill göra redaktionell karriär och vad bör man tänka på om man siktar på att bli mediechef i framtiden? Ska man synas på sociala medier till exempel? Här får du konkreta råd och tips! 
Medverkande: Robert Rosén och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

 

Journalistpodden: #26 Mediebranschen i förändring
Vad händer i mediebranschen och hur ser utvecklingen ut just nu? Hur går omställningen, främst för papperstidnignarna? Hur går det för de som lämnar och de som är kvar?Medverkande: Thomas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare, Expressen, Jeanette Gustafsdotter, VD, Utgivarna, Jonas Nordling, ordförande, Journalistförbundet, Bengt Olsson, HR-chef, Stampen Local Media, Ann-Sofie Sjöberg, informationschef, TRR.  Moderator: Claes de Faire, chefredaktör på Resumé. Musik: Tage Widsell. 
Podden spelades in på ett seminarium som arrangerades av TRR, Trygghetsrådet.  Vi ber om ursäkt för ljudkvalitén som är något låg. 

 

Journalistpodden: #25 Stina Honkamaa Bergfors
Mitt under MEG, Mediemässan i Göteborg, träffades Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet och Stina Honkamaa Bergfors, grundare och VD för mediebolaget United Screens, för att prata om nya medieplattformar, nya medieaktörer och lite trendspaning kring vad som händer i den närmaste framtiden. 

Medverkande: Jonas Nordling, Stina Honkamaa Bergfors. Musik av Tage Widsell.
 

Journalistpodden: #24 Om pengar, arbetet som journalist och livet efter detta
Mediebranschen är i förändring. Antalet frilansar ökar lavinartat och konkurrensen om jobben likså. Helt plötsligt är man egenföretagare och måste ta hand om allt från skatteinbetalningar till sparande och tighta dead-lines. Knappt någon hinner tänka på morgondagen och pensionen ska vi bara inte tala om. Eller? 

Medverkande: Lennart Ekdal, Margret Atladottir, Björn af Kleen och Nina Lekander. Moderator: Jan Gradvall. Musik av Tage Widsell.
Denna podcast spelades in i samarbet med PP Pension på Teater Brunnsgatan 4, 20 februari 2014.

  

Journalistpodden: #23 Supervalåret
Är journalistikens roll överspelad? Ställer journalister rätt frågor? 2014 är det inte bara val till kommuner, landsting och riksdag, utan också val till EU. Det ställer krav på information och nyheter om politik och politiker på alla nivåer. Kommer den via medierna, eller från politikerna själva?  Vad är mediernas roll under supervalåret 2014.
Medverkar gör Teresa Küchler, Svenska Dagbladets EU-reporter, Göran Färm, journalist och avgående EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, Lena Mellin, mångårig inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet, ställföreträdande ansvarig utgivare, Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet. Moderator är Inger Ljung, journalist och programledare för SVT:s Go'kväll. Musik av Tage Widsell.  
Den här podcasten spelades in på SJF Södras seminarium den 18 januari 2014.


Journalistpodden: #22 I medieskuggans tid

Vad händer i regioner som medierna inte längre bevakar? Hur ser mediernas demokratiska ansvar ut?  Hur hämtar medborgarna nyheter och information i ett samhälle som lämnar stora delar av landet i medieskugga? Lokaltidningarna stänger sina lokalkontor och drar in på lokala reportrar. Samtidigt startar journalister och andra lokala sajter som till exempel Bjuvsnytt.se som förefaller gå alldeles utmärkt. Den här podcasten spelades in på SJF Södras seminarium den 18 mars 2014.
I början av seminariet visades en åtta minuter lång film som refereras till ett par gånger. Filmen är bortklippt ur podcasten men kan ses här.
Medverkande: Marianne Rönnberg Galmor, grundare av den lokala webbtidningen Bjuvsnytt.se, Lars Johansson, HD:s chefredaktör och Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande. Moderator: Inger Ljung, journalist och programledare för SVT:s Go'kväll. Musik av Tage Widsell.


Journalistpodden: #21 Ola Sigvardsson
Journalistförbundets vice ordförande och ordförande i Yrkesetiska nämnden Ulrica Widsell möter i det här avsnittet av Journalistpodden, allmänhetens pressombudsman, Ola Sigvardsson. De vänder ut och in på pressetiken och det medieetiska systemet.
Medverkande: Ulrica Widsell, Ola Sigvardsson. Musik av Tage Widsell. 


Journalistpodden: #20 Ester Appelgren 

Ester Appelgren är lektor och teknikdoktor i medieteknik. Hon är dessutom projektledare för ett projekt kring databasjournalistik som ska utveckla en nättjänst kring offenlig data för journalister. I helgen startar också konferensen Datajournalistik i Norden – Möjligheter och utmaningar. Där medverkar både Ester Appelgren och Journalistförbundet ordförande Jonas Nordling. I det här avsnittet av Journalistpodden fördjupar dom sig i datajournalistikens olika möjligheter.
Läs mer om helgens konferens och titta på livesändningarna här www.blogg.sh.se/datajournalistik 

Journalistpodden: #19 Lisa Irenius
Lisa Irenius är kulturchef på UNT och just nu nominerad til stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare för sitt arbete med att kombinera e-böcker, läsare och kulturjournalistik. Lyssna på ett spännande snack med Journalistförbundets ordförande här. Medverkande: Jonas Nordling, Lisa Irenius. Musik av Tage Widsell. 

Journalistpodden: #18 Bile Daar
Bile Daar är finansanalytiker med specialisering på medieinvesteringar på Danske Bank. Han samtalar med Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling om vad han ser som intressanta investeringar i media, paketering av produkter samt berättar varför han tycker att Blocket är den bästa modellen på hela internet.
Medverkande: Jonas Nordling, Bile Daar. Musik av Tage Widsell. 

Journalistpodden #17: Brit Stakston
Hon är PR-konsulten och mediestrategen som brinner för journalistik och digitala medier. I avsnitt 17 möter Jonas Nordling Brit Stakston i ett samtal om digitalisering i medier och idéburen verksamhet.  Medverkar gör Jonas Nordling och Brit Stakston Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #16: Mårten Schultz
I det här avsnittet av Journalistpodden, träffar Jonas Nordling juristen Mårten Schultz. Det blir ett samtal om meddelarfrihet, etik. hur vi reglerar internet, om kränkningar på nätet och hans senaste projekt Juridikinstitutet, som hjälper människor som har råkat ut för näthat genom stämningar och där Google är huvudsponsor.
Medverkar gör Jonas Nordling och Mårten Schultz. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #15: Cheferna svarar!
Nu svarar cheferna! Vem tjänar på otrygga jobb?
Sveriges Radios personaldirektör Ingrid Wibom, Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl, SVT:s HR-direktör Helene Sahlin och UR:s HR-chef Mats Godée berättar hur de vill bemanna företagen i framtiden. Mötet arrangeras av Journalistförbundets Radio- och TV-distrikt i Stockholm i samarbete med journalistklubbarna vid Sveriges Radio, SVT, Nyhetsbolaget/TV4, UR, Mediakompetens och Journalistförbundets RadioTV-frilansklubb. Medverkar gör även Petteri Karttunen, SVT och Ulrika Hyllert SR. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #14: Martin Jönsson
Under bokmässan träffades Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet och Martin Jönsson, biträdande programchef på Sveriges Radio och pratade om karriärplanering, nya medier, podradio och lönsamhetsfokusering.Medverkande: Martin Jönsson och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden i Almedalen #13: Medierna, makten och torget som försvann
I samarbete med Tidningsutgivarna presenterar vi avsnitt 13 av Journalistpodden. Ett samtal som ägde rum i somras under Almedalsveckan. Där pratade man bland annat om mediernas betydelse för politiken, för det offentliga samtalet, för medborgarnas samhällsengagemang och för upplevelsen av vara en del av samhället har varit en bärande del i utvecklingen av den svenska demokratin. I en alltmer fragmentiserad medievärld utmanas detta.

Journalistpodden i Almedalen #12: Alternativ finansiering av journalistik
Jonas Nordling samtalar med Lisa Rennerstedt och Lennart Ekdal om EFNs utveckling. I en tid där de traditionella affärsmodellerna i mediebranschen krisar blir alternativa intäktsmodeller för journalistiken nödvändiga i större utsträckning. 

Journalistpodden i Almedalen #11: När den siste lokaljournalisten loggar ut och släcker lampan
Hur ser lokaljournalistikens framtid ut? För vem arbetar lokaljournalisten? Är syftet med lokala media och bygga ut koncernernas vinster eller annonsörens behov att nå sina kunder? Eller handlar nära nyheter och samhällsbevakning i press och radio om demokrati? Och på läsarnas/lyssnarnas uppdrag!

Journalistpodden i Almedalen #10: Hur öppet ska försvaret vara?
Debatten om försvarets framtid förs allt intensivare. Vilken försvarsförmåga har vi? Hur fungerar de svenska militära insatserna utomlands? Hur högt i tak är det för dem inom försvaret som vill delta i den debatten? Vad betyder det för demokratin om de skräms till tystnad?

Journalistpodden i Almedalen #09: Etik i medierna
Är det lätt för PR-konsulter att få in material på redaktionell plats? Hur ser den journalistiska etiken ut? Hur upprätthålls och utvecklas förtroendet för medierna och journalistiken? På tisdagen höll tidningen Journalisten i samarbete med Journalistförbundet en debatt om skärningspunkterna mellan PR och journalistik, lobbying och marknadsföring. 

Journalistpodden i Almedalen #08: Thomas Mattsson
Mitt under pågående vimmel och seminarier i Almedalsveckans Visby stängde Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling in sig för att prata om medier, nya affärsmodeller, åsiktsjournalistik och tricks om hur man är tidseffektiv i Almedalen. Resultatet blev Journalistpoddens åttonde avsnitt.

Journalistpodden i Almedalen #07: Personlig integritet och yttrandefrihet
Ett avslöjande av en ”skandal” eller en nyhet i media är ett exempel på yttrandefriheten, det vill säga allas rätt att lämna tips till media och som allmänheten ge kan ta del av. Men det kan samtidigt innebära ett intrång i en eller flera personers integritet. Hur löser vi dessa problem? Konkurrerar alltid yttrandefrihet och personlig integritet? Hur kan vi leva med båda? På måndagen höll Journalistförbundet ett seminarium om personlig integritet och yttrandefrihet. Lyssna på det här.

Femte avsnittet av Journalistpodden ute nu
Unn Edberg är nyligen tillträdd ordförande i Sveriges Tidskrifter. Dessutom VD och chefredaktör för tidskriften Finansliv och har en lång karriär bakom sig på flera olika tidningar och tidskrifter. I Journalistpoddens femte avsnitt samtalar hon och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling om tidskriftsbranschens framtid och försäljningsmöjligheter. 

Journalistpodden avsnitt 4: Vem tjänar på otrygga jobb?
I Journalistpoddens fjärde avsnitt får vi höra förbundsstyrelseledamoten Petteri Karttunen, ordförande för SVTs journalistklubb samtala med Victor Bernhardtz om boken Skitliv, den nya arbetsmarknaden med utlasning, ofrihet och otrygga jobb

Journalistpodden #03: Jonas Nordling samtalar med Jan Helin
På Mediemässan, Meg, i Göteborg spelade vi in tredje avsnittet av Journalistpodden där Jonas Nordlingsamtalar med Jan Helin. Det blev ett samtal om bland annat kvalitetsjournalistik, kvällstidningar och etik.

Premiär för Journalistpodden - avsnitt #01 och #02
I Journalistförbundets podcast, möter ordförande Jonas Nordling spännande mediepersonligheter i öppna samtal om framtidens utmaningar för journalistiken. I första avsnittet möter han Thomas Petterssohn, VD Mittmedia och i avsnitt två diskuteras hur medieägarna ska finansiera den framtida journalistiken. Spelades in på Södras seminarium 19 januari 2013.