Foto: Journalistförbundet

Rätt lön på nya jobbet

Det kan vara svårt att veta vad du ska begära i lön. Men det är viktigt att du lägger krut redan på din första löneförhandling. Nyckeln är att tro på dig själv och vara väl förberedd.

Någon gång i början av din journalistkarriär kanske du kommer få ett ”erbjudande” om att jobba för en låg ersättning. Och då kanske du till exempel kommer tänka att det är din enda chans att få in en fot i branschen, att det kan leda till en längre anställning och att det kommer se fint ut i portfolion och cv:t. Men tänk inte så.

1. Tro på dig själv

Du som kommer raka vägen från journalistutbildningen är faktiskt en stor tillgång. Du har kanske inte så mycket erfarenhet, men allt du lärt dig om journalistik ligger helt färskt längst upp i skallen. Du kan dessutom allt om den senaste tekniken, och det du eventuellt inte kan lär du dig snabbt.

Dessutom är du ”hungrig” som få och villig att jobba häcken av dig. Det vet arbetsgivarna. De vill ha dig. Det göttigaste för dem är ju också om de kan få superpersoner som dig – till reapris. But why? Nej kräv en rimlig lön – för det är du värd.

Kräv en rimlig lön – för det är du värd.

De senaste åren har det varit stor brist på vikarier, så nog har du en förhandlingsposition även om du är grön. Vi hoppas också att det kommer finnas fler chanser till mer långvariga anställningar framöver. Särskilt redaktioner på mindre orter har brist på folk. Våga ställa krav och var tydlig med om du kan tänka dig att till exempel flytta till en mindre ort om du erbjuds fast jobb.

2. Ta reda på fakta

Men vad är då en rimlig lön? Inte så lätt att veta, tänker du kanske. Men jo, det är faktiskt lätt. Det finns ett facit. Du behöver bara kolla upp det. Det är du väl ändå värd?

Som medlem i Journalistförbundet har du rätt att ringa eller mejla journalistklubben på det aktuella företaget och kolla hur lönenivån ser ut just där – och basera ditt löneanspråk på den informationen. OBS: Gör helst detta så snart du sökt jobbet, för en fråga om löneanspråk kan komma snabbt.

Självklart spelar faktorer som arbetsuppgifter, ansvar och kompetens in, men det är liksom inte bara så att du går omkring med en prislapp på ditt huvud – som om du vore en gammal bil.

Lönenivån kan faktiskt skilja sig rätt mycket beroende på vilket företag du söker jobb på.

Lönenivån kan faktiskt skilja sig rätt mycket beroende på vilket företag du söker jobb på. De flesta etablerade medieföretag har journalistklubbar, men om du råkar på ett företag som inte har en kan du ringa Journalistförbundet Rådgivning och kolla.

Som medlem kan du också gå in och kolla Journalistförbundets allmänna lönestatistik

3. Slarva inte med första lönen 

Även om du bara skriver på för fyra veckor en sommar, har du ingen aning om vad det kan leda vidare till. Du kanske får mer jobb hos samma arbetsgivare – och då erbjuds du sannolikt samma lönesumma.

Du kan förstås be om ny löneförhandling om du ska få ett nytt kontrakt, men siffrorna på ditt gamla kontrakt är ändå ett faktum som din arbetsgivare kommer att förhålla sig till. Framtida arbetsgivare kommer dessutom kunna fråga vad du haft i lön förut. Seeegt att jobba sig bort från en skitlön alltså.

Seeegt att jobba sig bort från en skitlön.

Om du är på ett företag med kollektivavtal och journalistklubb kan klubben vara till hjälp på olika sätt. Exempelvis om du har råkat tacka ja till en lön som är så dålig att den skiljer sig markant mot de andras, då kan klubben i vissa fall försöka förhandla upp den separat. Dock: du har då redan frivilligt ingått ett avtal som gäller, och det är inte alls lätt för klubben att ändra på.

I regel förhandlas annars lönerna på ett företag bara en gång om året, och då bakas alla medlemmars löner ihop i en pott och förhandlingen mellan företaget och journalistklubben får avgöra vilka som förtjänar större respektive mindre delar av kakan.

En dålig lön påverkar inte bara den gemensamma potten och den egna plånboken, den gör också att du till exempel får en skralare tjänstepension, sjuklön och föräldralön.

4. Prata aldrig om ”ingångslön”

Du kanske har hört talas om begreppet, men det är inget som ska tillämpas för dig. Det finns inget som heter "ingångslön" i Journalistförbundets kollektivavtal, vi använder inte det ordet alls. Det som finns är ett golv, en absolut lägstanivå* som man inte får gå under enligt avtal. Din lön ska sättas utifrån arbetsuppgifter, ansvar, kompetens och lönenivån på det aktuella företaget, inte efter hur nära golvet man kan gå. Och aldrig efter din ålder eller ditt kön. Här nedan finns sifferuppgifter på lägstalönerna, men glöm dem! När du kollat upp rätt lönenivå och förhandlat ordentligt har du sannolikt helt andra siffror på ditt papper.

Lycka till!

*Lägstalöner fr o m 1 april 2022: 27 419 kr (akademisk examen) och 24 931 kr (övriga). OBS: När kollektivavtalen för 2023 förhandlats gäller nya nivåer fr o m 1 april 2023. Men förhandlingarna brukar dra ut på tiden, så den nya lägstanivån är troligtvis inte satt när du ska skriva på för sommaren. Tänk också på att om det skrivs in i ditt kontrakt att lönen gäller i 2023 års läge, då kan du hindras från att förhandla upp din lön i ett helt år.

Frågor på det? Kontakta alltid Journalistförbundet Rådgivning om du funderar på något som rör jobbet. Obegränsat antal timmars råd och stöd ingår i ditt medlemskap.

Senast ändrad 18 mars 2024