Kollektivavtal ger mer

Har företaget som du söker jobb på kollektivavtal? Inte? Då måste du ta rejäl höjd i löneförhandlingen för att väga upp skillnaden. Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK, förklarar varför.

Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK.

Varför ska man snacka om kollektivavtal vid löneförhandlingen?

Gymkort, gratis kaffe och tjänstebil i all ära – den viktigaste anställningsförmånen är trots allt tjänstepension, i alla fall enligt de tillfrågade i den senaste undersökningen som gänget bakom Tjänstepensionens dag gjort (2018).

Det här är ju naturligtvis glädjande för oss inom facket som har förhandlat fram bra pensioner och andra förmåner till alla som omfattas av kollektivavtal … just det – alla som omfattas av kollektivavtal.

Utan kollektivavtal gäller det att själv vara en vass förhandlare vid anställningsintervjun. Antingen måste du se till att du får alla de förmåner och försäkringar som ingår i ett kollektivavtal, eller också få en så pass bra lön att du kan själv kan köpa motsvarande försäkringar på stan.

Men hur mycket är kollektivavtalet värt då?

Ett exempel: Om du är en privatanställd 25-åring och tjänar 26000 kronor i månaden sätter arbetsgivaren av 1200 kronor i månaden till din tjänstepension – om du har kollektivavtalad tjänstepension. När det är dags för dig att gå i pension kommer du sannolikt att ha en bit över tre miljoner på ditt tjänstepensionskonto.

Saknar du tjänstepension helt och ska spara ihop motsvarande summa själv, måste du sätta av det dubbla varje månad under hela ditt yrkesliv. Att det krävs så mycket mer i privat sparande beror på att de produkterna är betydligt dyrare än de som erbjuds dem som har kollektivavtal.

En annan viktig sak att tänka på är att det i kollektivavtalet dessutom ingår en rad andra försäkringar, förutom tjänstepension, som till exempel täcker upp ekonomin vid sjukdom och ger ersättning till familjen vid dödsfall.

Sammantaget är det alltså många miljoner kronor som står på spel – så våga snacka kollektivavtal!

Text: Anna Allerstrand, pensionsspecialist, PTK

Senast ändrad 13 april 2021