Radiojournalist

Att kunna improvisera är en nödvändighet i Jasmin Lindbergs jobb som reporter och programledare, vare sig det gäller oväntade situationer i studion eller kamerastrejk mitt i en politikerintervju.

(Intervju gjord 2017. Nu jobbar Jasmin Lindberg på SVT.)

När kände du att du var ”journalist på riktigt”?

– Jag fick sommarjobb som programledare på Sveriges Radio Sisuradio efter första terminen på journalistutbildningen, men trots jobbet kände jag mig inte som journalist ”på riktigt”.

– Den känslan fick jag i stället ett år senare, färdigexaminerad och med sommarjobb som live-reporter på Expressens webb-tv. På Expressen var jag mitt i alla stora nyhetshändelser och fick möjlighet att pröva mina vingar på riktigt.

På Expressen var jag mitt i alla stora nyhetshändelser och fick möjlighet att pröva mina vingar på riktigt.

Är det något med yrket som har överraskat dig?

– Oj vilken svår fråga. Jag kanske inte har blivit överraskad av självaste yrket i sig men varje dag i mediebranschen är som ett oskrivet blad, man vet aldrig vad som väntar.

Har du några journalistiktips?

– Att se till att hänga med i nyhetsflödet och hålla sig uppdaterad är a och o. Jag lyssnar dagligen på Ekot och läser och ser så mycket nyheter jag kan. Godmorgon världen! Studio ett, Agenda och Aktuellt är exempel på program jag tycker om. När det kommer till tankesätt försöker jag alltid vara nyfiken och kritisk.

Ditt bästa söka jobb-tips för journalister?

– Sök det jobbet du vill ha och våga ta för dig. Det är hundratals journalister som tävlar om jobben och konkurrensen kan vara hård, men var tydlig med varför just du ska ha jobbet. Att ringa arbetsgivaren och påminna om att du finns är också uppskattat.

Sök det jobbet du vill ha och våga ta för dig.

Vad kan du inte klara dig utan på jobbet?

– Telefonen, datorn och mikrofonen. Och bra kollegor såklart!

Hur får man intervjupersoner att vara sig själva och berätta det där lilla extra?

– Bra fråga! Det är individuellt men jag tror att det går att få det lilla extra när intervjupersonen är avslappnad och trygg i mitt sällskap. Och för att undvika överraskande frågor brukar jag också göra en kort förintervju via telefon innan intervjun.

Vilken intervjuperson har varit roligast/mest intressant att intervjua?

– Oj, det ändras allt eftersom. När jag jobbade på Expressen förra sommaren och sände live från Prideparaden var det kul att bland annat få intervjua Stefan Löfven, Anna Kinberg Batra och Jonas Hallberg.

– Under vår förra Populasändning hade vi med oss Mark Levengood och Pia Herrera och pratade om den finska kvinnan och kärlek. Så det är de senaste jag minns bäst och just nu är de högst upp på min lista.

Improviserar du mycket när du programleder?

– Både ja och nej. Jag älskar att ha manus och planera mina intervjuer i förväg samtidigt som jag är öppen för förändringar och oväntade svar. När jag har gäster i studion ställer jag ofta följdfrågor och kommer jag själv på något roligt så slänger jag ur mig det också. Skriver ”påor” och ”avor” och inledningar och avslut för att hålla den röda tråden men lämnar nästan alltid plats för det spontana.

Jag fick intervjua Anna Kinberg Batra via Skype på min telefon och använde mina hörlurar som mikrofon.

Har det blivit riktigt knasigt i sändning någon gång?

– Jag minns mitt första sommarjobb på Sveriges Radio Sisuradio när jag jobbade som programledare för ett tre timmar långt liveprogram. En lyssnare ringde in och önskade sig en låt. Jag sökte efter låten men hittade den inte, så jag tog en annan låt av samma artist. När den började spela så märker jag att jag precis satt på en jullåt mitt i sommaren. Haha, det kändes pinsamt men lite kul ändå!

– En annan gång var under Pridefestivalen då kameran inte hade kontakt med studion, då fick jag intervjua Anna Kinberg Batra via Skype på min telefon och använde mina hörlurar som mikrofon.

Har du ställts inför några yrkesetiska dilemman?

– Nej, inte vad jag kan komma på. Inte än, men det kommer!

Senast ändrad 3 januari 2022