Digitalt presskort 

Här kan du ladda ner vårt digitala presskort. Detta är en ny giltig presslegitimation i Sverige för reportrar, fotografer och andra i mediebranschen när vi bevakar presskonferenser, konserter, sportevenemang, mässor, nyhetshändelser eller annat. Även Svenska Fotografers Förbund har lanserat ett digitalt presskort för deras medlemmar.

Vi har tagit fram det nya digitala presskortet tillsammans med Freja, en statligt godkänd mobil e-legitimation som används för identifiering. Presskortet används via Frejas app i mobiltelefon eller i surfplatta. 

Det digitala presskortet kommer inte ersätta våra fysiska presskort. De kommer båda två vara giltiga presslegitimationer i Sverige. 

Så laddar du ner och aktiverar du ditt digitala presskort

  1. Ladda ner appen Freja eID till din mobiltelefon eller surfplatta. 
  2. Registrera ett konto på Freja eID och aktivera Freja eID. För att kunna ladda ner ett presskort, måste du först legitimera dig i appen med ett nationellt ID-kort, ditt pass, körkort eller Skatteverkets ID-kort. Slutför du din registrering med en annan slags ID-handling, behöver du besöka ett av Frejas ombud för en snabb säkerhetskontroll på plats. Behöver du hjälp med registreringen, läs Frejas registreringsguide här.
  3. När du fått besked från Freja att ID kontrollen är godkänd, kan du gå till sjf.se och logga in med BankID. Under våren 2024 kommer du även kunna logga in med Frejas eID.
  4. Ta dig vidare till "Min sida" och följ instruktionerna. Klicka sedan på knappen ”Presskort” i rutan ”Mina personuppgifter”.
  5. Välj sedan att klicka på knappen ”Beställ”. 
  6. Öppna appen Freja eID. Godkänn och bekräfta din identitet, samt godkänna att presskortet läggs till i appen. 

Det digitala presskortet finns nu i appen Freja eID och är klar att använda på upp till tre enheter. Du hittar ditt presskort högst upp i appen under ID-kort, efter att du svajpat vänster. 

Se över källskyddet

En mobiltelefon eller surfplatta kan innehålla källskyddade uppgifter. Vi uppmanar därför medlemmar att inte lämna ifrån sig enheten, vid en kontroll av presskort. Istället kan kontroll ske direkt på skärmen. Det kan i vissa fall vara klokt att ha presskortet på en särkild telefon eller surfplatta, som inte innehåller källskyddadsklassade uppgifter. Läs mer om källskydd, delade uppgifter och skyddad intentitet under Frågor och svar

Information till arrangörer, myndigheter och andra

Eftersom det digitala presskortet är helt nytt, är det inte helt känt bland alla som kontrollerar presskort. Vid en kontroll kan du vid frågor hänvisa till Journalistförbundets eller Frejas information. 

Spärra ditt digitala presskort? 

Om du misstänker att någon kan ha tagit kontroll över ditt Freja-konto, kontakta Frejas spärrservice direkt: +46 8-27 00 29. Den är tillgänglig dygnet runt och kan endast användas för detta ändamål. 

Observera att om du spärrar Freja, så måste du registrera dig igen. Samt meddela Journalistförbundets medlemsregister via mejl, medlemsregistret@sjf.se, att kortet ska avregistreras. Uppge ditt namn och personnummer. 

Frågor och svar om digitala presskort 

Vi har samlat många av de frågor vi fått och de svar vi gett kring de digitala presskorten på en sida. Du hittar dem här.

Senast ändrad 21 februari 2024