Foto: Kukkolaforsen Turist & Konferens

"Det var en helt magisk vistelse vid Kukkolaforsen! Jag fick mycket skrivet och det var mycket inspirerande att för första gången se islossningen och midnattssolen. Även känslan av att kunna promenera över gränsen och plötsligt landa i Finland var oförglömlig och unik. Jag tror att man inte riktigt förstår Tornedalen utan att ha upplevt den, och det vore nyttigt för alla i Sverige att förstå livet vid gränsen. Jag rekommenderar starkt detta stipendium" – Maarit Jaakkola, Göteborg (tidigare stipendiat)

Kreativitetsstipendium i Tornedalen

Stipendiet består av att fritt disponera en stuglägenhet i Kukkolaforsen stugby, en bit norr om Haparanda.

Sista ansökningsdag var den 23 oktober.

Bo och inspireras i stuga med utsikt över Torneälven mot Finland

Kukkolaforsen Turist & Konferens AB är ett konferens-, upplevelse- och kunskapscentrum i Tornedalen.

”Boendet vid den brusande forsen tillsammans med den levande bastu- och matkulturen och det anrika fisket utgör tillsammans vår själ. Här får man inre frid och kreativ inspiration”. – Kukkolaforsen Turist & Konferens

Journalistförbundet hyr två stuglägenheter och man kan söka boende för en vecka. Båda stugorna har utsikt över Torneälvens största fors och på andra sidan den 200 meter breda älven ligger Finland. 

På området finns fiskebodar, halstringsbodar och fiskemuseum. 

Här kan du se bilder på Kukkolaforsen.

Boende

Stuglägenheterna är 36 m². Två sovrum med två sängar i vardera. I vardagsrummet finns en bäddsoffa som kan användas som säng. I vardagsrummet finns matplats och ett utrustat trinett-kök med kylskåp, kaffekokare och vattenkokare. Badrum med dusch och toalett. TV, hårtork m.m. Gratis Wifi. 

Stuga 1 har också en egen mindre bastu. Stuga 2 har ingen egen bastu men är tillgänglighetsanpassad. Husdjur är tillåtna i stugorna.

De är fyrabäddarsstugor. Det går att ta med dig familj, vän eller husdjur i stipendiet.

Tidsperiod

Journalistförbundet disponerar två stugor. Du söker boende för en vecka.

I stipendiet ingår också ett rese- och omkostnadsstipendium på 10 000 kronor. Ersättning för eventuellt inkomstbortfall ingår inte.

Bytesdagar är på måndagar. Du checkar in måndag efter kl. 14 och checkar ut senast måndag kl. 11. 

Här kan du se perioderna för första halvåret 2024. 

Ta dig dit: 

Tåg:
Norrtåg eller SJ

Buss:
Länstrafiken i Norrbotten

Bil:
Bil till Haparanda. Sväng vänster när du kommer till Torne älv och kör längs väg 99 i 15 km. Sväng av till Kukkolaforsen vid den stora skylten vid vägen. 

Flyg:
Flyg till Luleå flygplats eller till Kemi flygplats eller Rovaniemi flygplats i Finland. Sedan transport därifrån. Kukkolaforsen kan arrangera pick-up service men det går också att hyra bil på flygplatserna eller att ta lokaltrafiken.

Behörig att söka

Stipendiemedlen kommer från Bonus Copyright Access och är ersättning för användande av upphovsrättsligt skyddade texter och/eller bilder. Det är därför som upphovsrättsliga lagar och regler avgör vem som är behörig att söka Journalistförbundets stipendier.  

Behörig att söka är alla som någon gång under de senaste tre åren har haft 
1) texter och/eller bilder publicerade i svenska tidningar eller tidskrifter (det vill säga tryckta); eller 
2) bilder publicerade i svenska böcker; eller
3) texter och/eller bilder upplagda/publicerade på svenska webb-platser.  

Observera att inslag med ljud eller rörliga bilder – sändningar i radio/tv eller rörliga inslag upplagda på webben – inte ingår. 

Det spelar ingen roll var du är verksam nu eller om du är anställd eller frilans, det avgörande är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier.

Tv-produktion/radio-produktioner är inte behörighetsgivande på grund av att vi inte har några pengar från föreningen Copyswede att dela ut, som är den organisation som i detta fall som representerar etermedier (Mer information om CopySwede: www.copyswede.se) Men om du ändå någon gång under de senaste tre åren har publicerat dig enligt publicitetskravet när det gäller text och bild så är du behörig att söka. Var noga att ange under punkten ”Publicerad i” var och när du senast var publicerad i print.

Sök stipendiet

Tänk på att noga ange vilken period eller perioder du vill söka för. Rangordna dem i fallande ordning som du helst vill ha. Anger du många perioder kan detta underlätta för att få boende om det är många som söker samma perioder.

Vi ger endast besked till de som får stipendiet och de får besked via mejl. Namnen publiceras på här på www.sjf.se, i tidningen Journalisten och deras hemsida.

Våra stipendier är väldigt eftersökta därför prioriterar vi sökanden som inte tidigare fått Journalistförbundets stipendier.  

Här hittar du några vanliga frågor och svar om våra stipendier. Du kan även mejla till: stipendier@sjf.se

För sent inkomna eller ofullständigt ifyllda ansökningar beaktas inte.

Senast ändrad 16 november 2023