Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten

Säkerhetsstipendium "Uppdrag i konfliktzon" 2023

Vill du gå en säkerhetskurs för personer som ska arbeta i riskfyllda miljöer där Försvarsmakten verkar så har du nu möjlighet att söka Försvarsmaktens kurs "Uppdrag i konfliktzon" 2023.

Kursen hålls på regementet K3 i Karlsborg den 8-14 maj 2023

Sista ansökningsdag är passerad. 

Om kursen återkommer 2024 beslutas i november i år. 

Du gör ansökan direkt till Försvarsmakten via ett mejl till k3-overlevnadsskolan@mil.se och i mejlet fyller du i namn och personnummer redaktion/företag samt en motivering varför du vill gå kursen. 

Har du frågor om själva kursen så mejlar du dem till k3-overlevnadsskolan@mil.se

Kursen är fysiskt och psykiskt påfrestande. Gravida får inte delta på kursen.

Om du är osäker på om din fysiska eller psykiska status räcker till för ett deltagande så kan du rådfrågan Överlevnadsskolan innan du gör din anmälan.

Det är Försvarsmakten som avgör vilka sökande som blir antagna till kursen.

Om du blir antagen till kursen kan du söka Journalistförbundets säkerhetsstipendium som täcker själva kursavgiften som är på 31 250 kronor. Inga övriga kostnader täcks av stipendiet.

Alla som antas och är behöriga att söka Journalistförbundets stipendier, kommer att beviljas stipendium. Ansökan ska göras så snart du har fått antagningsbesked och före kursstart via mejl till stipendier@sjf.se som innehåller dina personuppgifter samt en motivering till varför du vill gå utbildningen.

OBS! Om din arbetsgivare betalar kursavgiften är du inte behörig att söka stipendiet.

Behörig att söka

Behörig att söka Journalistförbundets säkerhetsstipendium är alla som någon gång under de senaste tre åren har haft 

  1. texter och/eller bilder publicerade i svenska tidningar eller tidskrifter (det vill säga tryckta); eller 
  2. bilder publicerade i svenska böcker; eller
  3. texter och/eller bilder upplagda/publicerade på svenska webbplatser.  

Observera att inslag med ljud eller rörliga bilder – sändningar i radio/tv eller rörliga inslag upplagda på webben – inte ingår.

Det spelar ingen roll var du är verksam nu eller om du är anställd eller frilans, det avgörande är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier.

Stipendiemedlen kommer från kopierings/-upphovsrättsersättningar från Bonus Copyright Access. (Mer information om Bonus Copyright Access: bonuscopyright.se)

Tv-produktion/radio-produktioner är inte behörighetsgivande på grund av att vi inte har några pengar från föreningen Copyswede att dela ut, som är den organisation som i detta fall som representerar etermedier (Mer information om Copyswede: copyswede.se) Men om du ändå någon gång under de senaste tre åren har publicerat dig enligt publicitetskravet när det gäller text och bild så är du behörig att söka. Var noga att ange under punkten "Publicerad i" var och när du senast var publicerad i print.

Pengarna är ersättning för användande av upphovsrättsligt skyddade texter och/eller bilder. Det är därför som upphovsrättsliga lagar och regler avgör vem som är behörig att söka Journalistförbundets stipendier.

Sök stipendiet

Sista ansökningsdag är passerad. 

Om kursen återkommer 2024 beslutas i november i år. 

Våra stipendier är väldigt eftersökta därför prioriterar vi sökanden som inte tidigare fått Journalistförbundets stipendier.  

Här hittar du några vanliga frågor och svar om våra stipendier.

För sent inkomna eller ofullständigt ifyllda ansökningar beaktas inte.

Eventuella frågor om stipendiet besvaras av Justus Bennet 08-613 75 03 eller per e-post: stipendier@sjf.se

Senast ändrad 4 april 2023