Rapport från "vikariesvängen"

Per Rinaldo har testat den så kallade vikariesvängen ett tag nu, och har redan hunnit lära sig en hel del på vägen. Här delar han med sig av sina erfarenheter.

(Text från 2017.)

Hur har det sett ut med jobb sedan du avlutade din utbildning?

– Jag avslutade min utbildning våren 2017 och sedan dess har jag fått en vikarietjänst över sommaren. Efter det fick jag ytterligare en månads förlängning, och i november 2017 har jag ett nytt vikariat på en annan arbetsplats.

Har du haft jobb hela tiden eller har du varit arbetslös också?

– Jag hade en vecka utan jobb i början av sommaren och en vecka till utan jobb mellan första vikariatet och förlängningen.

Vilken typ av jobb söker du?

– Jag söker radiojournalistjobb så marknaden är inte jättestor i Sverige tyvärr. Jag skulle gärna jobba med längre reportage, men det verkar som att de tjänster där sådan journalistisk efterfrågas är sällsynta och svåra att få.

Söker du brett eller smalt?

– Eftersom jag har utbildat mig till radiojournalist så blir marknaden smal rent generellt. Jag har dock inte specialiserat mig på något än så jag antar att mitt svar blir ”brett”. Jag skulle dock helst undvika sportjournalistik då jag är fullkomligt rudis på sport.

Vilken typ av kompetens upplever du efterfrågas mest just nu?

– Tyvärr är det, som med många andra yrkeskategorier, så att man ska ha erfarenhet för att få anställning, och det får man ju inte förrän man blivit anställd …

– Utöver det så verkar andra språk än engelska och de nordiska språken vara attraktiva. Jag önskar till exempel att jag kunde arabiska eller mandarin.

Jag önskar till exempel att jag kunde arabiska eller mandarin.

Kan du tänka dig att flytta för ett jobb?

– Jag har faktiskt redan gjort det. Redan under min utbildning så bodde jag i Skövde under ett sommarvikariat och nu under sommaren har jag bott i Gävle för den här sommarens vikariat. Nyligen flyttade jag från Stockholm till Uppsala permanent för att ha närmare till jobbet i Gävle.

Hur gör du när du söker jobb?

– Jag anpassar mitt CV till det jobb jag söker, vilket så klart är tidskrävande och ibland oinspirerande. Fördelen är dock att man visar att man har ett faktiskt intresse av att få anställning just på den arbetsplatsen och jag tror att det lönar sig i längden.

– Sedan är människor i grunden känslovarelser, så ingenting förmedlar en bild av vem man är lika bra som att ses ansikte mot ansikte. Finns inte den möjligheten så är ett telefonsamtal också bättre än att masskicka CV:n.

Har du gjort några misstag i jobbsökandet?

– Det är svårt att säga eftersom man aldrig får mer än ett ”Tjänsten är tillsatt, men tack för visat intresse.” Man kan ju så klart höra av sig och be om feedback, men det är inte alla som är bekväma med att ge sådan kritik till en sökande.

– Om det ändå ska ges ett tips så är det väl att man inte ska försöka överkompensera. Känner du till exempel att du måste vara rolig och skämta under arbetsintervjun så tar du också risken att skämtet faller fel. Försök också undvika att bluffa kompetenser som du inte har. Det kommer bara slå tillbaka på dig själv när du väl ska börja jobba.

Känner du till exempel att du måste vara rolig och skämta under arbetsintervjun så tar du också risken att skämtet faller fel.

Har du några tips till de journalister som snart kommer ut på arbetsmarknaden?

– Se ditt första år som yrkesverksam journalist som en förlängning av din utbildning. Det är ganska tungt att jämföra sig med kollegor som jobbat flera år och känna att man inte presterar lika bra. Det är inte realistiskt att man ska kunna allt direkt efter utbildningen, utan försök i stället se varje nytt rep, nyhet eller artikel som ett till övningsexempel. Det minskar också pressen på att varje sak man gör ska vara perfekt och då kan i stället kreativitet och skaparglädje frodas, i stället för prestationsångest och självkritik.

Har du tagit hjälp av Arbetsförmedlingen eller någon annan aktör när du har sökt jobb?

– Ja, men de sökta jobben har oftast varit som kommunikatör, ett yrke som jag egentligen inte är utbildad till. Det som har givit resultat är att söka på medieföretagets egen sida, eller ännu bättre, att höra av sig innan de vet om att de behöver kompetens. Du kanske inte får jobbet när du ringer, men en vecka senare kan det behövas en vikarie och då är du först upp i tanken.

Det som har givit resultat är att söka på medieföretagets egen sida, eller ännu bättre, att höra av sig innan de vet om att de behöver kompetens.

Känner du dig trygg i att det kommer att dyka upp nya jobb?

– Nej, inte inom journalistiken i alla fall. Jag har en lärarexamen så jag känner mig trygg på det sättet, men jag räknar inte med något inom journalistiken. Under hela utbildningen så har jag hela tiden fått höra att det är svårt att få jobb och omöjligt att få fast anställning. Jag har ännu inte sett något som visar på något annat.

Har du något drömjobb eller -uppdrag?

– Jag skulle älska att antingen jobba med dokumentärer eller utveckla och utbilda inom teknikanvändningen på lokala radiostationer. Ofta finns det enkla användarvänliga lösningar på problem som funnits på redaktionerna länge, och den kompetensen verkar saknas i dag utifrån vad jag sett.

Kan du tänka dig att frilansa?

– Jag skulle nog tycka om friheten, men jag misstänker att det kräver några års träning till innan jag har tillräckligt med rutin och disciplin för att kunna jobba på eget bevåg.

Vad tror du att du gör om fem år?

– Om fem år jobbar jag kanske som lokal radioreporter eller på SVT. Är min livssituation sådan att jag måste ha en mer stabil arbetssituation (till exempel fast anställning) så kanske jag går tillbaka till att vara lärare igen.

Du tror inte att du kommer ha fast jobb inom fem år?

– Nej, vad jag förstått så är fast anställning för nyexaminerade radiojournalister ungefär som Bigfoot och Loch Ness-odjuret. Det talas om dem, men man undrar om de finns egentligen. Det kanske är en annan femma med skriven journalistik, men det är inte det medium som jag vill jobba med i första hand.

– Å andra sidan är jag ju ny inom yrket så jag kanske har fått en orättvist negativ bild av arbetsmarknaden under min utbildning.

Senast ändrad 1 april 2020