Foto: Maskot/TT

Mångfald – detta kan du som medlem göra

En sund och inkluderande organisation handlar ytterst om människorna i den. Dina erfarenheter och din röst är viktiga för att skapa förändring.

Vilka gör journalistiken och för vem görs den? Diskussionen om journalistiken och hur det ser ut på redaktionerna blir bättre om vi alla deltar i den. Som kollega är du en viktig del och här är är några konkreta saker du kan göra:

  • Lyssna och prata. Nyckeln till förbättring är att ta del av varandras erfarenheter. Lyssna på kollegor med viktiga perspektiv och dela med dig av dina kunskaper. Utifrån det kan konkreta förslag födas.
  • Engagera dig. Kanske kan du tänka dig att bli förtroendevald, och på så sätt bidra med dina erfarenheter? Eller så kanske det finns en specifik fråga du vill arbeta med? Prata med förtroendevalda på din arbetsplats om du vill bidra! 
  • Lyft frågan. Man kan ha hur många handlingsplaner som helst, men ingen förbättring sker om de inte är en levande del av arbetsplatsen. Mångfaldsperspektivet behöver finnas med i alla delar av en organisation, från morgonmöten till rekrytering. Det handlar om vilken journalistik som görs, hur den görs och för vem.
  • Agera. Om du ser någon som utsätts eller känner att mångfaldsarbetet brister, var inte tyst. Prata med någon förtroendevald, allt är konfidentiellt. Stötta dina kollegor. 

Senast ändrad 1 mars 2024