Utforma arbetsplatsen rätt

Som frilans tillbringar du oftast många timmar framför din dator. Att anpassa arbetsplatsen på det ultimata sättet är en egen vetenskap. Men det finns några enkla saker alla kan göra, oavsett förkunskaper eller hur mycket tid du har.

1. Arbetsställning

Viktigast här är att du har en ordentlig arbetsplats där du kan röra på dig och variera din arbetsställning. Att både kunna jobba stående och sittande är bra. Som frilans är det mysigt att kunna arbeta på café eller kanske sjunka ner i soffan hemma. Det är inga problem att gör det då och då, men det sliter på nacke, rygg och axlar om du allt för ofta sitter framåtlutad eller inte har tillräckligt med utrymme. 

En korrekt arbetsställning

Så här ser en korrekt sittande arbetsställning ut: 1) din rygg ska vara stödd mot ryggstödet och magen mot bordet, 2) ditt huvud ska vara i neutral ställning så att nacken inte kröks och ögonen i någorlunda höjd med skärmens övre kant, 3) dina armar ska vara i 90 graders vinkel eller något högre upp och tangentbord och mus framskjutet så att armarna kan arbeta avspänt samtidigt som magen tar i bordet, 4) hela din fotsula ska vara i golvet.

2. Dator och skärm

I dag arbetar allt fler frilansar enbart med bärbar dator. Och det är inte så svårt att förstå. Den är liten, smidig och lätt att ta med. Med som arbetsredskap är den i längden inte så skonsam. Både skärmen och tangentbordet är små och skärmen hamnar ofta för långt ner vilket kan ge nackvärk. En lösning är att använda olika laptopstöd och använda ett externt tangentbord. En annan är att minimera tiden vid den bärbara datorn och köpa en dockningsstation med en stor skärm.  

3. Ergonomiska hjälpmedel

Det finns många hjälpmedel för sig som vill förbättra tiden framför datorn: allt från höj- och sänkbara skrivbord till ergonomiska tangentbord och olika typer av alternativ till den traditionella datormusen. Det finns många butiker som är specialinriktade på just ergonomi, de kan hjälpa dig på vägen.

4. Belysning

Belysningen vid din arbetsplats är en av de viktigaste faktorerna för en god arbetsmiljö. Är belysningen dålig kan det leda till att du vrider kroppen eller huvudet för att se bättre, vilket i sin tur kan leda till spänningar i nacke, skuldror och rygg. Tänk därför på:

  • Varken dagsljus eller belysning ska skapa reflexer eller bländning i bildskärmen.
  • Dagsljuset bör komma från sidan
  • Hela arbetsytan ska vara bra belyst. Den upplysta skärmen är ofta enkel att läsa ifrån, men tänk på att du ofta gör andra saker också: till exempel bläddrar i papper eller skriver något i ett block.

Senast ändrad 4 mars 2024