Löneförhandling? Peppa med proffsen!

Dags för anställningsintervju? Då kan du höra av dig till Journalistförbundet för att snacka taktik och få koll på rätt lönenivå. Kolla in ombudsman Anna Häggbloms proffstips!

Journalistförbundets förhandlande ombudsman Anna Häggblom får ofta frågor från medlemmar angående lön. Här kommer ett litet exempel på hur det skulle kunna låta när hon svarar i Journalistförbundet Rådgivning …

Ombudsman: Journalistförbundet Rådgivning, Anna Häggblom.

Medlem: Hej, jag vet inte om jag har kommit rätt, men jag ska på anställningsintervju för en reportertjänst imorgon och har en fråga om vilken lön jag ska ha.

Ombudsman: Det kan du absolut fråga mig om. Jag börjar med att fråga om du är medlem hos oss?

Medlem: Ja det är jag.

O: Vad bra, det är nämligen viktigt att du är det i det fall du skulle få något problem på din arbetsplats. Så angående jobbet, vilken erfarenhet har du?

M: Jag är ganska ny, men har jobbat på lite olika redaktioner som reporter och redaktör.

O: Vilken arbetsplats gäller det?

M: Jag ska jobba som reporter för ”Tidskriften i Malmö”.

O: Okej, då ser jag att de har kollektivavtal med oss vilket innebär att det finns en gräns för lägsta löner. Har du en akademisk examen?

M: Ja.

O: Då ligger lägsta gränsen för 2021/2022 på 26 934 kronor.

O: Hur gammal är du?

M: 28.

O: Okej, jag gjorde en sökning i vår lönestatistik som du kan hitta på hemsidan. För reportrar anställda vid tidskriftsföretag i övriga Sverige, Stockholm undantaget, 20-40 åringar ligger medellönen på 32532 kr. Men det går inte att ta det för en exakt sanning eftersom det kan finnas enskilda individer som drar upp eller ner vår statistik.

M: Finns det någon statistik just för ”Tidskriften i Malmö”?

O: Bra att du frågar! Den typen av statistik finns på de enskilda företagen. Olika företag har olika lönelägen, det kan faktiskt skilja flera tusen beroende på var du söker jobb. Det är viktigt att din lönenivå blir skälig i förhållande till de andra anställdas. Därför rekommenderar jag starkt att du också ringer den lokala fackklubben. Du ska få kontaktuppgifter av mig.

M: Aha, men vad tycker du att jag ska begära?

O: Fundera på vad du kan bidra med och formulera argument för varför du med din kompetens och erfarenhet är värd en viss lön. Tänk också på vilket ansvar och vilken arbetsinsats tjänsten kräver. Sätt ut en lägsta lön för dig själv, och lägg fram ett bud som ligger över det så att det finns utrymme att kanske ”mötas i mitten”. Om det är så att arbetsgivaren verkligen behöver dig har du naturligtvis ett bättre förhandlingsläge, och finns det flera på tur har du mer motstånd. Men det är bra att inte sätta ett för lågt värde på dig själv för att få jobbet, utan lägg dig hellre lite högre, och säg att ”baserat på vad jag bidrar med och så vidare anser jag att jag är värd XX, men jag är öppen för diskussion”.

Medlem? Välkommen att ringa eller mejla till Journalistförbundet Rådgivning!

Senast ändrad 30 november 2021