Foto: Journalistförbundet/Olle Wilöf

"Skulle mer än gärna reprisera såväl resa som vistelse! Jag har enbart positiva omdömen om alltihop" – Eva Hertzman, tidigare stipendiat i Aten

Kreativitetsstipendium i Aten

Stipendiet består av att under två veckor fritt få disponera ett rum eller terrasslägenheten i Ariane Wahlgrens författarhus i Aten. 

Sista ansökningsdag var den 12 februari 2024. 

Boende

Huset ligger i stadsdelen Koukaki i närheten av Akropolis. Villan består av fyra rum och kök, badrum, trädgård och terrass. Sveriges Författarförbund och Svenska Journalistförbundet disponerar var sitt stipendierum.

Gemensamma utrymmen är ett vardagsrum med matsalsbord, bibliotek och tv. Stipendiaterna delar badrum med dusch, toalett och tvättmaskin. Terrassen vid ingången samt den övre stora terrassen, från vilken man ser Akropolis, är också gemensamma utrymmen. Stipendiaterna idkar självhushåll. Tillgång till Internet och skrivare finns i huset, men ingen dator. Huset är inte tillgänglighetsanpassat. Det går inte att ta med en gäst till stipendiehuset. 

Terrasslägenheten är 29 m² stor och består av sovrum, vardagsrum, fullt utrustat kök och badrum med dusch och toalett. Den är utrustad med skrivare men däremot ingen dator. Wifi finns. Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund och Läromedelsförfattarna hyr terrasslägenheten under fyra månader per år vardera. 

I vardagsrummet i terrasslägenheten finns en bäddsoffa så det är möjligt att ta med sig en medföljande gäst som betalar hyra enligt följande prislista (gäller från 1 jan 2024): 250 kr/dygn, 1 500 kr/en vecka, 3 000 kr/två veckor. 

Här kan du se bilder på huset och terrasslägenheten.

Läs mer om författarhuset i Aten här

Tidsperiod

Vi utlyser 13 stipendier till stipendierummet och fyra stipendier till terrasslägenheten. 

I stipendiet ingår också ett rese- och omkostnadsstipendium på 15 000 kronor. Ersättning för eventuellt inkomstbortfall ingår däremot inte.

Resan till Aten bokar och betalar stipendiaten själv. Måndagar är både ankomst- och avresedagar.

Här kan du se perioderna för andra halvåret 2024.

Behörig att söka

Pengarna är ersättning för användande av upphovsrättsligt skyddade texter och/eller bilder. Det är därför som upphovsrättsliga lagar och regler avgör vem som är behörig att söka Journalistförbundets stipendier.

Behörig att söka är alla som någon gång under de senaste tre åren har haft 
1) texter och/eller bilder publicerade i svenska tidningar eller tidskrifter (dvs tryckta); eller 
2) bilder publicerade i svenska böcker; eller
3) texter och/eller bilder upplagda/publicerade på svenska webb-platser.  

Observera att inslag med ljud eller rörliga bilder – sändningar i radio/TV eller rörliga inslag upplagda på webben – inte ingår. 

Det spelar ingen roll var du är verksam nu eller om du är anställd eller frilans, det avgörande är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier.

Sök stipendiet

Tänk på att noga ange vilken period och vilket boende du vill söka för. Rangordna dem i fallande ordning som du helst vill ha.

Anger du många perioder kan detta underlätta för att få boende om det är många som söker samma veckor. Tex kan du i ansökan ange att du först önskar period 4 stipendiebostad men därefter period 1 terrass. Skriv inte vecka utan skriv datum eller nummer för perioden. 

Vi ger endast besked till de som får stipendiet och de får besked via mejl. Namnen publiceras på här på www.sjf.se, i tidningen Journalisten och deras hemsida. 

Våra stipendier är väldigt eftersökta därför prioriterar vi sökanden som inte tidigare fått Journalistförbundets stipendier.  

Här hittar du några vanliga frågor och svar om våra stipendier. Du kan även mejla till: stipendier@sjf.se

För sent inkomna eller ofullständigt ifyllda ansökningar beaktas inte.

OBS! Det är viktigt att du som medlem söker stipendiet genom knappen "Ansök som medlem med BankID". 

Senast ändrad 15 februari 2024