Råd för nybörjare

Förbered dig på att träffa statsministern, ta inga förnedrande uppdrag, bli snabbast på att kolla sociala medier och lita på din magkänsla. Vi bad fyra journalister om tips för nybörjare, här är svaren.

Diamant Salihu

  • Diamant Salihu, reporter på SVT Nyheter. Började på Borlänge Tidnings ungdomsredaktion som 16-åring och har jobbat elva år på Expressen innan han kom till SVT.

1. Hur kniper man de roligaste knäcken på redaktionen?

– De roligaste knäcken kommer du på själv. Se till att ha ett batteri med idéer, för då slipper du lättare tråkiga utlägg från chefen. Annars: När chefen presenterar dagens jobb, ta för dig! Och behandla varje utlägg, hur litet det än är, som att du ska göra dagens bästa notis/inslag.

2. När ska man säga nej till chefen?

– När det känns obehagligt eller farligt att göra ett jobb.

3. Hur tänker du som journalist kring klädsel på jobbet?

– Klä dig så att du kan träffa statsministern men också gå på en begravning samma dag. Propert och respektfullt. Skippa stora reklamtryck på kläder. Tänk på att du representerar din arbetsgivare.

4. Har du några succétips för första tiden på ett nytt journalistjobb?

– Gör en lista med minst tio drömknäck du vill göra som passar just det jobbet. Gör research och var så specifik som möjligt i vad vinkeln ska vara. Kolla runt om andra gjort samma jobb, och om det finns statistik och starka case kring varje ämne? Beställ material från sakkunniga, domstolar och fråga casen om de kan tänka sig att medverka med namn och bild. Innan du börjar! Då har du egna nyheter och reportage att jobba med under lugnare perioder och vid sidan om de dagliga utläggen. Uppdatera din lista med alla nya idéer. Se till att leverera! Var inte rädd att ringa jobbiga samtal. Det ingår i ditt jobb.

Se till att leverera! Var inte rädd att ringa jobbiga samtal. Det ingår i ditt jobb.

– En annan viktig del är att lära känna dina kolleger. Luncha med dem och hjälp till med case och andra tips. Var generös och ödmjuk för dina kolleger kommer också att ge dig idéer, kontakter och hjälpa dig att utvecklas. Om de tycker att du är duktig, men också en trevlig kollega, kommer de att lobba för att du ska få nästa vick eller anställning.

Greta Hansson Vikström

  • Greta Hansson Vikström, reporter på SR Dalarna. Tog journalistexamen våren 2017 vid Umeå universitet. Har jobbat på SVT, Dala-Demokraten och Aftonbladet.

1. Hur kniper man de roligaste knäcken på redaktionen?

– Är snabbast på att läsa allt på alla sociala medier, samt snappar upp historier bland vänner, nära och kära – då brukar en vara först på bollen!

2. När ska man säga nej till chefen?

– När hen är för närgången. När hen lastar på en obegripligt mycket jobb. När hen ger en orimligt hemska, det vill säga fullproppade, scheman. Viktigt att hålla koll på ens rättigheter när det kommer till timmar på jobbet, för det är lätt att bli blåst och bli utnyttjad.

3. Hur tänker du som journalist kring klädsel på jobbet?

– Helt och rent! Fast nä, jag tycker nog bara en ska vara sig själv. Så folk ser att en är sig själv, och då blir en respekterad! Alla får se ut som de vill bara de gör sitt jobb tycker jag!

4. Har du några succétips för första tiden på ett nytt journalistjobb?

– Var ärlig och var dig själv! Då kommer en långt och kan klättra som journalist i sin egen takt. Men kom ihåg att det är okej att tvivla på sig själv, göra fel och vara ovan med jobblivet, för det tar ett tag att komma in i jobbet, i rutinerna, men efter felstegen och tvivlandet kan du göra succé, precis som jag ?

Efter felstegen och tvivlandet kan du göra succé.

Daniel Cannervik

  • Daniel Cannervik, lokalredaktör på Direktpress (Mälarö Tidning). Tidigare på Metro, Extra Östergötland, Vimmerby Tidning och Östgöta Correspondenten.

1. Hur kniper man de roligaste knäcken på redaktionen?

– Försök ha roligare idéer än nyhetschefen. Ja, det kan ju vara lättare sagt än gjort såklart. Men det är en trevlig grundprincip. Alla nyhetschefer är inte på hugget hela tiden, då kan jobblistor se ut därefter. Så försök att bygga upp en egen liten bank av jobbidéer. När chefens jobblista är trött och oinspirerad plockar du något ur din egen bakficka. Utgå ifrån de ämnen du själv brinner för. Det behöver inte vara konkreta eller helt genomförbara knäckidéer, ibland är det bra att bara slänga ut ett frö i luften som kan växa fram.

2. När ska man säga nej till chefen?

– Det finns många typer av jobb att säga nej till. Uttrycket ”förnedrande uppdrag” är nog bekant för många journalister. Nyhetschefer rafsar ofta ihop en jobblista under tidspress inför ett redaktions- eller morgonmöte. Alla potentiella knäck och vinklar är kanske inte ordentligt kollade eller genomtänkta innan de presenteras. Var kritisk och ifrågasätt. Är inte chefens vinkel helt vattentät? Kan du själv inte stå för den? Har ett pressmeddelande en misstänkt kommersiell eller politisk agenda? Känner du dig inte tillräckligt objektiv i ämnet? Då är det läge att säga nej. Stå på dig om det känns viktigt, men du måste kunna motivera din vägran väl.

3. Hur tänker du som journalist kring klädsel på jobbet?

– Här beror det såklart på vilken redaktion du jobbar på och vilka ämnen du bevakar. Men som allmänreporter på en mindre redaktion skulle jag säga: någonstans mittemellan kunglig middag och lerig åker. Lagom i alla lägen liksom. För på morgonen vet du sällan var du hamnar i slutet av dagen. Jag har själv träffat kungaparet på eftermiddagen utan att jag vetat om det på morgonen. Men de klandrar dig inte för att du är vardagsklädd. På samma sätt bryr sig inte lantbrukaren om att du kommer i låga tygskor till geggan på åkern. Det är snarare en praktisk fråga för dig själv. Klä dig bekvämt och att ha ett par slitstarka kängor redo på redaktionen skadar inte.

Någonstans mittemellan kunglig middag och lerig åker.

4. Har du några succétips för första tiden på ett nytt journalistjobb?

– Säg hellre ja än nej. Men inte för chefens skull, utan för din egen. Var öppen för allt och passa på att testa olika saker. För du vet inte var du kommer att hamna om några år. Säg inte kategoriskt nej till sportbevakning för att du är ointresserad av sport. Säg inte blankt nej till att bevaka ett kommunfullmäktige för att du är politiskt okunnig. Kasta dig ut för stupen. Det kommer att lossna så småningom och löna sig i längden. Gör det då hellre på ditt sätt och kom ihåg att du lär dig efterhand. Vem vet vilka dörrar som öppnas på vägen?

Melina Ekh

  • Melina Ekh, reporter på Blekinge Läns Tidning. Hoppade på journalistyrket som 30-åring och har bland annat arbetat på Östgöta Correspondenten och Motala Vadstena Tidning.

1. Hur kniper man de roligaste knäcken på redaktionen?

– Ett sätt är att komma med egna idéer och se till att få genomföra dem. Ett annat är att inte döma ut jobb på förhand, med ett öppet sinne kan de till synes trista jobben bli väldigt roliga.

2. När ska man säga nej till chefen?

– Lita på din magkänsla oavsett om det gäller obekväma arbetstider eller tveksamma publiceringar. Ta hjälp av en mer erfaren kollega eller facket om du känner dig osäker.

3. Hur tänker du som journalist kring klädsel på jobbet?

– Förutom att vara hel och ren så tycker jag att en journalist bör visa respekt och vara följsam. Det kan handla om så enkla saker som att ta av kepsen när stunden kräver det, eller att undvika vissa symboler om de kan missuppfattas. Samtidigt är det viktigt att vara sig själv och att visa på mångfalden i samhället. Även här kan det vara bra att koppla på magkänslan.

4. Har du några succétips för första tiden på ett nytt journalistjobb?

– Var nyfiken och orädd. Var inte rädd för att be om hjälp, ställ hellre dumma frågor än inga alls.

Ställ hellre dumma frågor än inga alls.

Senast ändrad 1 april 2020