Hopp om en ljus framtid

"Du som har pluggat journalistik är på väg in i en mycket spännande framtid. Att vara journalist är bland det roligaste man kan vara, om du frågar mig", skriver Sara Carlsson.

Inte en dag kommer vara den andra lik. Du kommer jobba med många intressanta människor och ämnen. Kanske kommer du stå bakom kameran eller framför. Vara snabbast ut med nyheterna i alla plattformar eller göra djupgående gräv.

Från och med nu har du en nyckelfunktion. Att det utbildas många bra journalister, som bevakar samhället och världen – det är viktigt för demokratin. Oavsett hur framträdande din roll på redaktionen är. Oavsett om din inriktning är ekonomi, mode, djur, utrikes, lokalt, teknik, nöje, medicin och så vidare. En god demokrati behöver god journalistik av alla slag. Behöver dig.

En god demokrati behöver god journalistik av alla slag. Behöver dig.

Jag vet att du kommer att ge järnet därute. Har du kommit så här långt så vet du vad du vill. Kanske inte precis exakt, man måste få prova sig fram lite, men du har tagit ut en riktning. Och du är värdefull på arbetsmarknaden. Mediearbetsgivarna behöver dig. I flera år har det till och med varit brist på journalister, särskilt sommarvikarier. Du sitter inne på de senaste journalistiska och digitala kunskaperna. Du är dessutom beredd att jobba snabbt och hårt – och hela tiden göra det där lilla extra.

Kom ihåg att du är en tillgång. De saker du inte kan, de kommer du snabbt att lära dig. Påminn dig själv om det här för varje nytt journalistjobb du söker. Du är bra. Du är värd att få en skälig lön. Därför ska du se till att du informerar dig om vad det är för lönenivå som gäller just på företaget i fråga innan du går in i förhandling. Om du inte har den kunskapen finns det stor risk att processen blir kort, och att kronorna i lönekuvertet blir för få. Kolla alltid med fackklubben på företaget, eller direkt med Journalistförbundet. Det har du som medlem rätt till, och det kommer vara en stor hjälp för dig. Att få en för låg lön i början är svårt och tar lång tid att jobba sig bort ifrån. Det misstaget behöver inte du göra.

Du är bra. Du är värd att få en skälig lön.

Se till att bli yrkesverksam medlem i Journalistförbundet så snart du kan! Det är att göra dig själv en stor tjänst. När vi är många som organiserar oss tillsammans blir vi starka. Att vara medlem i facket hjälper dig att hela tiden få det lite bättre i en bransch som ständigt rör på sig och utvecklas. Kollektiv- och frilansavtalen ger dig bättre villkor när du jobbar. Fackklubbarna ute på företagen förhandlar fram bättre villkor och högre lön åt dig. När det blåser lite hårdare vindar, och du hamnar i ett otryggt läge – då finns Journalistförbundet också där för att ge extra stöd och trygghet.

När det blåser lite hårdare vindar, och du hamnar i ett otryggt läge – då finns Journalistförbundet också där för att ge extra stöd och trygghet.

Vår gemenskap innebär hopp och vetskap om att allt kan bli bättre. Tillsammans upprätthåller vi yrkesetiken och förmedlar oberoende och trovärdig journalistik. Tillsammans ser vi till att vi har schysta villkor på jobbet, så att vi kan fokusera på att också göra ett bra jobb. Vi medlemmar i Journalistförbundet jobbar med många olika saker, men vi alla har något gemensamt. Vi är journalister och vi vill ha det bra på jobbet. Tillsammans kan vi fixa det.

Text: Sara Carlsson, journalist. Numera också kommunikatör på Journalistförbundet.

Senast ändrad 2 maj 2023