Smal eller bred inrikting

Ska man satsa vitt och brett eller rikta in sig på något särskilt? Den frågan återkommer ofta. Och svaret ligger hos dig själv – du väljer. Här är tre vägar till specialisering.

  1. Intressen. Har du ett eller kanske flera specialintressen? Kan du så mycket så att du rent utav är eller skulle kunna bli ”expert” i ämnet? Dokumentera alla dina kunskaper, kanske du kan ta några extra kurser till exempel. Även om du inte har en anställning kan du etablera dig en hel del genom att producera material på ämnet och lägga ut på exempelvis en blogg.
  2. Engagemang. Finns det någon särskild fråga eller typ av ämne som engagerar dig? Vore det inte fantastiskt om du, precis som till exempel Atilla Yoldas, skulle kunna få ge dig hän och jobba med precis det? Om du satsar på det spåret är det bara att fräsa på. Blogga, skriv inlägg i sociala medier, starta en podcast, skriv debattartiklar, sälj in jobb, starta en Youtube-kanal, var aktiv i sociala medier. Och sprid!
  3. Teknik. Har du särskilda teknikkunskaper? Tänk om du är kunnig inom till exempel kultur och nöje – och samtidigt en fena på att livesända. Eller så kanske du gillar att redigera i något visst program som inte så många kan, och kan nischa in dig på det. Om du går i gång på att gräva i omfattande material kan det vara bra att kunna programmera, eller åtminstone ha hyggliga kunskaper om Excel. Tekniken kommer alltid vara en viktig del av journalistiken, men du kommer inte bli ersatt av en robot. Använd i stället tekniken för att ta nästa steg och lyfta din karriär!

Om du inte specialiserar dig på något särskilt, och är villig att jobba med många olika typer av journalistik, finns flest jobb att söka förstås. Och ännu fler blir det om du är beredd att flytta för ett jobb. Men då konkurrerar du med fler personer, och det kan vara svårare att skilja ut sig från mängden i ansökningsprocessen.

Senast ändrad 1 april 2020