Medlemmar berättar: "Då gjorde facket skillnad för mig"

Att bli medlem i facket är ett klokt beslut, av så många anledningar. Tillsammans blir vi tryggare och starkare! Här delar en rad av Journalistförbundets medlemmar med sig av exempel på när facket gjort skillnad för just dem. 

Lisa Bergström
Foto: Christina Höglund

Lisa Bergström, reporter på Kulturredaktionen, Sveriges Radio:

– Efter 10 år av frilansande, korta kontrakt och en ut-lasning på Sveriges Radio fick jag tack vare fackets arbete en fast tjänst. Det var väldigt värdefullt att få Journalistförbundets stöd. Jag lämnade en tjock pärm med alla mina kontrakt och de skötte förhandlandet åt mig och mig och flera andra i liknande situation. En tillsvidaretjänst gav mig en trygghet och möjlighet att planera mitt liv och utvecklas i jobbet. Oron jag hade vant mig vid släppte.

Martin Schibbye
Foto: Magnus Bergström

Martin Schibbye, chefredaktör på Blankspot:

– När man stod åtalad för att ha gjort sitt jobb gav det kraft att veta att Journalistförbundet fanns där både i ord och handling.

Bli tryggare på arbetsmarknaden – bli medlem!

Sophie Tanha

Sophie Tanha, reporter på Aftonbladet:

– Jag fick Journalistförbundets språkstipendium – och stipendieresan till Aix en Provence var otroligt uppskattad. Skolan var underbar, klasserna bra i storlek och kunskapsnivå. Lärarna var fantastiska. Upplägget med aktiviteter som tilltalar oss journalister lite extra (träffa lokalpolitiker, möte på redaktion etcetera) var väldigt genomtänkta och intressanta.

Per Vallgårda
Foto: Ulrika Vallgårda

Per Vallgårda, reporter på P4 Norrbotten:

– Jag kände väldigt starkt stöd från Journalistklubben på TT när alla kontor i Norrland las ner. Tack vare att facket förhandlade hårt fick vi som blev uppsagda bättre villkor, 6 månaders längre uppsägningstid. Jag behövde inte få lika mycket panik eller oroa mig över ekonomin. Efter det fick jag sommarvikariat på radion, blev så småningom in-lasad och fast anställd. Det känns väldigt bra också på Sveriges Radio att ha facket i ryggen, att vi arbetskamrater stöttar varandra. Man blir liten och ensam om man inte är organiserad.

Bli tryggare på arbetsmarknaden – bli medlem!

Pi Frisk
Foto: Frida Björkman

Pi Frisk, bildredaktör på DN:

– Innan jag började min tjänst på DN ringde jag klubbens representant som gav mig bra råd och tips inför min kommande löneförhandling. "Du löneförhandlar inte bara för dig, utan för alla kvinnor som blir anställda efter dig" var ett av råden jag hade med mig in i förhandlingen. Med klubbens hjälp blev jag styrkt i min förhandlingssituation.

Andreas Morén
Foto: David Forsell

Andreas Morén, reporter på P4 Örebro:

– Efter många år av korta anställningar, ut-lasningar och otaliga avtackningar drev Journalistklubben på Sveriges Radio mitt fall. Att facket förhandlade för mig ledde till att jag blev in-lasad, vilket ledde vidare till en fast anställning. Det var befriande, så skönt att ha den tryggheten. Jag hade inte klarat det själv trots att jag är bra på att prata, ingen är stark ensam mot en arbetsgivare. När man hamnar i stormens öga är det skönt att ha facket i ryggen.

Gunnar Rehlin
Foto: Tor Johnsson

Gunnar Rehlin, frilansjournalist:

– En av mina uppdragsgivare hade obetalda fakturor på nästan 17 000 kronor. Jag tjatade i många månader och inget hände. Då vände jag mig till Journalistförbundet. Kort efter att de skickat kravbrev till företaget kom pengarna in!

Stefan Samuelsson

Stefan Samuelsson, journalist:

– När det krisar och jobben hotas är erfarenheten hos fackets ombudsmän och jurister oumbärlig.

Linnea Bergman

Linnea Bergman, tidigare reporter och nyhetschef på Metro: 

– När jag och sex andra medlemmar blev uppsagda i samband med Metros konkurs fick vi inte ut tillräckligt med ersättning genom den statliga lönegarantin. En eller två månadslöner fattades. Journalistförbundet drev vårt ärende och stämde staten, vilket gjorde att vi fick ut hela 95 procent av det vi hade begärt.

Bli tryggare på arbetsmarknaden – bli medlem!

Senast ändrad 6 november 2020