Frilanskurser

Som frilans är det viktigt att regelbundet utbilda sig och se till att ha rätt kompetens. Därför anordnar Journalistförbundet Frilans varje år mellan 25 och 30 kurser speciellt inriktade för dig som arbetar som frilans. De flesta är helt avgiftsfria och många går att se via webben. Varje år genomför vi också några mer fördjupande och avancerade kurser. Dessa måste på grund av skatteskäl beläggas med en avgift. 

Platserna till kurserna fördelas i turordning efter tiden du anmälde dig. Det finns ingen begränsning för hur många kurser du får gå, utan i mån av plats får man vara med på så många kurser man vill.

För vår planerings skull har vi en del regler och bestämmelser kring avanmälan och vad som händer om du blir sjuk. Läs mer: Regler och avgifter kurser

Övriga frågor och funderingar? Eller vill du kanske föreslå en kurs som du tycker fattas i vårt utbud? Läs mer: Vårt kursarbete. Du kan också kontakta frilanskurser@sjf.se

Tillgängliga kurstillfällen

Sista ansökningsdag passerad.

Hitta nyheten i Excelarket

Måndag, 23 sep 2019 10.00 – Onsdag, 9 okt 2019 12.00 (17 dagar)
Plats: Webbsänd kurs, länk skickas efter anmälan Sista ansökningsdag: Onsdag, 18 sep 2019

Vill du ha en grundläggande, praktiskt orienterad kurs om hur du kan hitta nyheter och berättelser med hjälp av Excel? Då är det här rätt tillfälle för dig. Under kursens två delar går vi igenom hur du hittar och laddar ner data, hur du ”intervjuar” och letar journalistiska berättelser i din data, och hur du bygger egna databaser. 

Väl underbyggd fakta är inte bara ryggraden i nyhetsjournalistik, utan ger också stadga åt reportage och personporträtt. Vi lär dig komplettera frågan ”vilka människor kan jag intervjua?” med ”vilken data kan jag intervjua?”. Under kursens första del får du lära dig ladda ner, städa och analysera ett dataset. Vi visar också exempel på journalistiska databaser, vad vi menar när vi säger ”databas”, och vilka möjligheter som öppnar sig när vi börjar strukturerar data. Deltagarna får en hemuppgift och under eftermiddagen finns två kursledare tillgängliga för support. 

Under del två går vi igenom det deltagarna gjort, pratar om fällor, vad som gick bra och hur man kan göra nästa gång. Vi introducerar också några mer avancerade verktyg. Målet med kursen är att deltagarna ska känna sig bekväma med att leta rätt på, ladda ner, tvätta och i någon mån analysera eller tolka data från till exempel SCB.

Kursledare (preliminärt)
Leonard Wallentin och Katarina Lind, båda med stor vana att arbeta med datadriven journalistik. ​

Praktiska detaljer
Denna kurs är uppdelad i två delar, vi kör 23 september samt 9 oktober båda gångerna 10.00-12.00.​ Kursen är webbsänd vilket betyder där du sitter vid din dator och ser och hör presentationen, samtidigt som du själv kan ställa skriftliga frågor via en chatt. För att vara med behöver du en uppkopplad dator där du också kan höra ljud. Datorn måste vara utrustad med flash (vilket huvuddelen av alla datorer är). Webbadressen skickas ut några dagar före kursen.

Kursavgift
Den här kursen är kostnadsfri för dig som är frilansmedlem. För uppgift om avgifter för övriga SJF-medlemmar och ickemedlemmar, kontakta kursansvarig elisabet.wahl@sjf.se.

Anmälan är bindande – avbokningsavgift och övriga villkor
Vid förhinder att utnyttja kursplatsen, meddela detta omgående till kursansvarig elisabet.wahl@sjf.se.

 • Frilansmedlem som tilldelats kursplats och uteblir från kursen utan att avboka senast 48 timmar före kursstart debiteras en avbokningsavgift på 500 kr plus 25 % moms, att betala: 625 kr.
 • Övriga antagna kursdeltagare som uteblir utan att avboka senast 48 timmar före kursstart får betala/faktureras hela den aktuella kursavgiften inkl. moms.

Undantag
Vid avbokning på grund av sjukdom eller vid vård av sjukt barn utkrävs ingen avbokningsavgift eller kursavgift för anmäld som uppvisar giltigt läkarintyg, intyg på sjukanmälan till Försäkringskassan eller intyg om VAB från Försäkringskassan avseende kursdagen, eventuell inbetald kursavgift återbetalas.

Övrigt
Vid för få anmälningar kan kursen ställas in. I så fall återbetalas eventuell inbetald kursavgift. Vi lämnar ingen ersättning för kostnader som uppstår om kursen ställs in eller flyttas. Har du frågor om kursen kan du kontakta kursansvarig: elisabet.wahl@sjf.se. Du kan dock inte anmäla dig via mejl, utan gör det genom att först logga in på sidan med hjälp av ditt bank-id och sedan klicka i den gråa ring som dyker upp till höger om kurstexten. Är du inte medlem kan du kontakta oss via mejl om du vill gå en kurs. 

Läs mer

Så lyckas du med reportageresan

Tisdag, 15 okt 2019 10.00 – 12.00 (2 timmar)
Plats: Webbsänd kurs, länk skickas efter anmälan Sista ansökningsdag: Måndag, 7 okt 2019

Vem drömmer inte om att åka utomlands och hitta spännande ämnen att göra journalistik av? Men det gäller att planera smart för att du ska få ut så mycket som möjligt att av din resa. Carl-Magnus Höglund delar under den här kursen med sig av sina bästa tips och råd.

Världen är större än vi tror. Bortom de korta utrikesnyheterna finns det många berättelser, människor och platser som väntar på att bli skildrade. Men hur hittar man dem, hur jobbar man på plats och vad är en fixare? Och framförallt: hur får man uppdragsgivare att bli intresserade och hur lyckas man göra resan till vinstaffär? 

Frilansen Carl-Magnus Höglund har gjort reportageresor till flera olika världsdelar. Under de här två timmarna berättar han hur han säljer in jobb före resan, hur han planerar resan för att få ut så mycket som möjligt av den och vad som krävs för att arbeta i främmande och potentiellt farliga miljöer. Kursen vänder sig till dig som är reporter och till dig som är fotograf och brukar sälja in egna idéer.

Mer ur innehållet:

 • Så hittar du vinklar som uppdragsgivare nappar på.
 • Fixare och hur du bygger upp ett nätverk i området du ska åka till.
 • Säkerhet under din resa – det här behöver du tänka på.
 • Vit man i Afrika - så arbetar du etiskt under en reportageresa. 

Praktiska detaljer
Det här är en webbsänd kurs där du sitter vid din dator och ser och hör presentationen, samtidigt som du själv kan ställa skriftliga frågor via en chatt. För att vara med behöver du en uppkopplad dator där du också kan höra ljud. Datorn måste vara utrustad med flash (vilket huvuddelen av alla datorer är). Webbadressen skickas ut några dagar före kursen.

Kursledare
Carl-Magnus Höglund, frilansjournalist och författare som främst skriver om skola, utbildning och utrikesjournalistik. 

Kursavgift
Den här kursen är kostnadsfri för dig som är frilansmedlem. För uppgift om avgifter för övriga SJF-medlemmar och ickemedlemmar, kontakta ew@sjf.se.

Anmälan är bindande – avbokningsavgift och övriga villkor
Vid förhinder att utnyttja kursplatsen, meddela detta omgående till ew@sjf.se.

 • Frilansmedlem som tilldelats kursplats och uteblir från kursen utan att avboka senast 48 timmar före kursstart debiteras en avbokningsavgift på 500 kr plus 25 % moms, att betala: 625 kr.
 • Övriga antagna kursdeltagare som uteblir utan att avboka senast 48 timmar före kursstart får betala/faktureras hela den aktuella kursavgiften inkl. moms.

Undantag
Vid avbokning på grund av sjukdom eller vid vård av sjukt barn utkrävs ingen avbokningsavgift eller kursavgift för anmäld som uppvisar giltigt läkarintyg, intyg på sjukanmälan till Försäkringskassan eller intyg om VAB från Försäkringskassan avseende kursdagen, eventuell inbetald kursavgift återbetalas.

Övrigt
Vid för få anmälningar kan kursen ställas in. I så fall återbetalas eventuell inbetald kursavgift. Vi lämnar ingen ersättning för kostnader som uppstår om kursen ställs in eller flyttas. Har du frågor om kursen kan du kontakta kursansvarig Elisabet Wahl på ew@sjf.se. Du kan dock inte anmäla dig via mejl, utan gör det genom att först logga in på sidan med hjälp av ditt bank-id och sedan klicka i den gråa ring som dyker upp till höger om kurstexten. Är du inte medlem kan du kontakta oss via mejl om du vill gå en kurs. 

Läs mer

Tema arbetsmiljö: Lagar och regler

Tisdag, 29 okt 2019 10.00 – 12.00 (2 timmar)
Plats: Webbsänd kurs, länk skickas efter anmälan Sista ansökningsdag: Söndag, 20 okt 2019

Hur fungerar arbetsmiljölagstiftning? Vilka regler gäller för den som är anställd och vad gäller för dig som är frilans? Vem ska du vända dig till om du blir skadad under ett uppdrag eller sjuk till följd av ditt arbete? Och vilken ersättning kan du få? De här frågorna och många andra får du svar på när vi går igenom bestämmelserna kring arbetsmiljö för frilansjournalister.

Som anställd omfattas du av tydliga lagar och regler när det gäller din psykiska och fysiska arbetsmiljö. Lite förenklat kan man säga att det största ansvaret vilar på arbetsgivaren. För frilansande journalister är det inte riktigt lika enkelt: det här omfattande ansvaret för anställda gäller oftast inte frilansande medarbetare på samma sätt. Ansvaret för din arbetsmiljö hamnar istället oftast hos dig själv.

Det här faktumet ställer en hel del krav på dig som enskild frilans: du måste bland annat själv vara beredd att kartlägga och förändra din arbetsmiljö om den är farlig eller skadlig. Därför går vi under den här kursen både igenom vilka myndigheter och andra aktörer som jobbar med arbetsmiljö, samt vilka lagar och regler som gäller. Vi delar med oss av erfarenheter och diskuterar kring hur vi arbetat med vår arbetsmiljö.

Mer ur innehållet:

 • Viktiga rutiner inför uppdrag
 • Hur agerar man om arbetsmiljön är dålig eller farlig under ett pågående uppdrag?
 • Hit vänder du dig om du skadat dig

Kursledare
Johan Lif, förhandlingschef på Journalistförbundet med lång erfarenhet av arbetsmiljöfrågor. 

Praktiska detaljer
Det här är en webbsänd kurs där du sitter vid din dator och ser och hör presentationen, samtidigt som du själv kan ställa skriftliga frågor via en chatt. För att vara med behöver du en uppkopplad dator där du också kan höra ljud. Datorn måste vara utrustad med flash (vilket huvuddelen av alla datorer är). Webbadressen skickas ut några dagar före kursen.

Kursavgift
Den här kursen är kostnadsfri för dig som är frilansmedlem. För uppgift om avgifter för övriga SJF-medlemmar och ickemedlemmar, kontakta kursansvarig elisabet.wahl@sjf.se.

Anmälan är bindande – avbokningsavgift och övriga villkor
Vid förhinder att utnyttja kursplatsen, meddela detta omgående till kursansvarig elisabet.wahl@sjf.se.

 • Frilansmedlem som tilldelats kursplats och uteblir från kursen utan att avboka senast 48 timmar före kursstart debiteras en avbokningsavgift på 500 kr plus 25 % moms, att betala: 625 kr.
 • Övriga antagna kursdeltagare som uteblir utan att avboka senast 48 timmar före kursstart får betala/faktureras hela den aktuella kursavgiften inkl. moms.

Undantag
Vid avbokning på grund av sjukdom eller vid vård av sjukt barn utkrävs ingen avbokningsavgift eller kursavgift för anmäld som uppvisar giltigt läkarintyg, intyg på sjukanmälan till Försäkringskassan eller intyg om VAB från Försäkringskassan avseende kursdagen, eventuell inbetald kursavgift återbetalas.

Övrigt
Vid för få anmälningar kan kursen ställas in. I så fall återbetalas eventuell inbetald kursavgift. Vi lämnar ingen ersättning för kostnader som uppstår om kursen ställs in eller flyttas. Har du frågor om kursen kan du kontakta kursansvarig: elisabet.wahl@sjf.se. Du kan dock inte anmäla dig via mejl, utan gör det genom att först logga in på sidan med hjälp av ditt bank-id och sedan klicka i den gråa ring som dyker upp till höger om kurstexten. Är du inte medlem kan du kontakta oss via mejl om du vill gå en kurs. 

Läs mer
Logga in som frilansmedlem* och anmäl dig

Inte frilansmedlem eller medlem överhuvudtaget i Journalistförbundet? Mejla då till frilanskurser@sjf.se för information om platstillgång och pris för aktuell kurs. * Gäller även övriga medlemmar som betalar Servicebolaget-avgiften.