Frilanskurser

Som frilans är det viktigt att regelbundet utbilda sig och se till att ha rätt kompetens. Därför anordnar Journalistförbundet Frilans varje år mellan 25 och 30 kurser speciellt inriktade för dig som arbetar som frilans. De flesta är helt avgiftsfria och många går att se via webben. Varje år genomför vi också några mer fördjupande och avancerade kurser. Dessa måste på grund av skatteskäl beläggas med en avgift. 

Platserna till kurserna fördelas i turordning efter tiden du anmälde dig. Det finns ingen begränsning för hur många kurser du får gå, utan i mån av plats får man vara med på så många kurser man vill.

För vår planerings skull har vi en del regler och bestämmelser kring avanmälan och vad som händer om du blir sjuk. Läs mer: Regler och avgifter kurser

Övriga frågor och funderingar? Eller vill du kanske föreslå en kurs som du tycker fattas i vårt utbud? Läs mer: Vårt kursarbete. Du kan också kontakta frilanskurser@sjf.se

Tillgängliga kurstillfällen

Sista ansökningsdag passerad.

Öka läsningen av ditt nyhetsbrev

Onsdag, 16 jun 2021 10.00 – 12.00 (2 timmar)
Plats: Webbsänd kurs, länk skickas senare Sista ansökningsdag: Torsdag, 10 jun 2021

Nyhetsbrev har blivit trendiga och allt fler använder dem för att bygga och engagera sin publik. För frilansjournalister finns fler nyttor med att vässa sina färdigheter i denna traditionella form av pushnotis. 

Du kan sälja tjänsten att hjälpa dina kunder med deras nyhetsbrev. Ett annat sätt att använda nyhetsbrev är att själv skicka ett och visa upp din expertkunskap genom att dela med dig till kunder och andra intresserade om vad du håller på med. Det är billigt, enkelt och kul!

Henrik Sannesson, digitalredaktör på tidningen Elinstallatören går under den här kursen igenom grunderna i hur man gör nyhetsbrev och hur man får dem att bli lästa.

Mer ur innehållet:

 • Målgruppen och din kunskap om deras intressen är din viktigaste tillgång. 
 • Hur mycket ska man bry sig om statistiken över klick och öppnar?
 • Hur påverkar GDPR valet av nyhetsbrevstjänst?

Kursavgift
Den här kursen är kostnadsfri för dig som är frilansmedlem. För uppgift om avgifter för övriga SJF-medlemmar och ickemedlemmar, kontakta ew@sjf.se.

Teknisk information
Den här kursen hålls via Teams. Hör av dig om du behöver teknisk support kring programmet. 

Övrigt
Vid för få anmälningar kan kursen ställas in. I så fall återbetalas eventuell inbetald kursavgift. Vi lämnar ingen ersättning för kostnader som uppstår om kursen ställs in eller flyttas. Har du frågor om kursen kan du kontakta kursansvarig Elisabet Wahl på ew@sjf.se. Du kan dock inte anmäla dig via mejl, utan gör det genom att först logga in på sidan med hjälp av ditt bank-id och sedan klicka i den gråa ring som dyker upp till höger om kurstexten. Är du inte medlem kan du kontakta oss via mejl om du vill gå en kurs. 

Läs mer

Kom igång att filma med mobilen

Onsdag, 25 aug 2021 10.00 – Torsdag, 2 sep 2021 13.00 (8 dagar)
Plats: Webbsänd kurs, länk skickas senare Sista ansökningsdag: Söndag, 15 aug 2021

Det blir allt vanligare att uppdragsgivare önskar rörligt material till webben. Har du kompetensen att filma kortare inslag ökar alltså dina konkurrensmöjligheter som frilansjournalist. I den här tvådelade kursen lär du dig det mest grundläggande du behöver för att komma igång.

I mobilen har du den utrustning som behövs, men du är kanske osäker på hur du hanterar tekniken. Då är det här kursen för dig. Kursen är tvådelad och innehåller genomgångar om hur du får till ett bra ljud, ljus och bildkomposition. Du får också lära dig grunderna i hur du redigerar ett enkelt nyhetsinslag i mobilens redigeringsprogram. Som deltagare kommer du få uppgifter att göra både innan kursen och mellan de två kurstillfällena.

Alla deltagare måste ha en telefon som går att filma med, ett redigeringsprogram och tillräckligt med utrymme på telefonen för att filma och redigera. Efter kurstillfälle 1 blir du inbjuden till en privat Facebook-grupp där deltagarnas produktioner under kursen läggs upp.

Kurstillfälle 1: Onsdag 25 september, 10-12
Genomgång av ljus, ljud och bild samt enkel storyline. Deltagarna får som uppgift att filma klipp till ett enkelt nyhetsinslag. 

Kurstillfälle 2: Tisdag 31 augusti eller torsdag 2 september, 10-13 (deltagarna delas i två grupper)
Genomgång av redigering i Imovie eller Adobe rush. Deltagarna får tillgång till en inspelad genomgång av redigeringen + titeltexter och får sedan handledning under redigeringen. 

Kursledare
Tåve Jernmark, fd. frilansjournalist som har jobbat med text, radio och tv. Utbildar i både rörlig bild och skrivande.

Kursavgift
Den här kursen är kostnadsfri för dig som är frilansmedlem. För uppgift om avgifter för övriga SJF-medlemmar och ickemedlemmar, kontakta ew@sjf.se.

Anmälan är bindande – avbokningsavgift och övriga villkor
Vid förhinder att utnyttja kursplatsen, meddela detta omgående till ew@sjf.se.

 • Frilansmedlem som tilldelats kursplats och uteblir från kursen utan att avboka senast 48 timmar före kursstart debiteras en avbokningsavgift på 500 kr plus 25 % moms, att betala: 625 kr.
 • Övriga antagna kursdeltagare som uteblir utan att avboka senast 48 timmar före kursstart får betala/faktureras hela den aktuella kursavgiften inkl. moms.

Undantag
Vid avbokning på grund av sjukdom eller vid vård av sjukt barn utkrävs ingen avbokningsavgift eller kursavgift för anmäld som uppvisar giltigt läkarintyg, intyg på sjukanmälan till Försäkringskassan eller intyg om VAB från Försäkringskassan avseende kursdagen, eventuell inbetald kursavgift återbetalas.

Övrigt
Vid för få anmälningar kan kursen ställas in. I så fall återbetalas eventuell inbetald kursavgift. Vi lämnar ingen ersättning för kostnader som uppstår om kursen ställs in eller flyttas. Har du frågor om kursen kan du kontakta kursansvarig Elisabet Wahl på ew@sjf.se. Du kan dock inte anmäla dig via mejl, utan gör det genom att först logga in på sidan med hjälp av ditt bank-id och sedan klicka i den gråa ring som dyker upp till höger om kurstexten. Anmäl dig sedan genom den gråa knappen "Skicka anmälan" längst ned på sidan. Är du inte medlem kan du kontakta oss via mejl om du vill gå en kurs. 

Läs mer

Grundkurs i journalistiskt foto

Måndag, 6 sep 2021 – Lördag, 18 dec 2021 (103 dagar)
Plats: Distanskurs på kvartsfart med två helgträffar Sista ansökningsdag: Onsdag, 11 aug 2021

Det här är en grundutbildning på kvartsfart i samverkan med Tollare Folkhögskola som ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper om fotojournalistik. Under 15 veckor går vi igenom hela processen från att förstå teknik och bildberättande till att jobba med porträttbilder och bildreportage. 

Det här är en kurs för dig som vill fördjupa dig i journalistiskt foto. Efter utbildningen kommer du att ha lärt dig att berätta i bilder samt hur du ska tänka kring porträttfotografering och fotoreportage. Men vi går även igenom praktiska detaljer som digital bildredigering och hur den egna systemkameran fungerar. 

 

Mer ur innehållet:

 • Bemästra att ta bilder i olika ljusförhållanden
 • Fotografrollen
 • Fotojournalistikens villkor, medierätt, etik och arvoden
 • Bra hjälpmedel att använda sig av

Praktiska detaljer
Kursen börjar med en hemuppgift den 6 september och avslutas den 18 december. De flesta föreläsningar sker digitalt via Google Classroom, men det ingår två obligatoriska träffar på plats på Tollare Folkhögskola i Nacka utanför Stockholm: 25–26 september samt 20–21 november. Det ingår också en tredje digital träff den 9 december på kvällstid. Kursen avslutas 17 december. 

Boendet och maten under kurshelgerna ingår inte i kursen utan bokas och betalas på egen hand. För att delta behöver du dator, bildredigeringsprogram som kan hantera RAW-bilder (som Camera RAW i Photoshop eller Lightroom), en digital systemkamera, reflexskärm och gärna stativ. 

Kursledare
Hasse Hedström och Robert Wållberg, fotolärare med mångårig erfarenhet av att undervisa och själva arbeta som journalister. 

Kursavgift
Journalistförbundet tar inte ut någon avgift för denna kurs, men Tollare folkhögskola tar en kursavgift på 5000 kronor. Boende och mat under de obligatoriska träffarna ingår inte, priset för detta blir klart i augusti. 

För mer detaljer om kursen kan du läsa den kompletta undervisningsplanen här: https://www.sjf.se/frilans/kurser/grundkurs-i-journalistiskt-foto

 

Anmälan
Eftersom det här är en kurs i samverkan med Tollare Folkhögskola gäller inte våra vanliga anmälningsregler. Anmälningsförfarandet är inte heller likadant som vid våra vanliga kurser. Ett urval görs baserat på behov och den motivering du lämnar in. Vi kommer att sträva efter att ha en heterogen gruppsammansättning eftersom det ofta ger bättre kurser.

Gör så här
Logga in på sjf.se och markera att det här är kursen du vill gå. I rutan ”Övriga upplysningar” motiverar du varför du vill gå den och hur du tror att den här kursen skulle kunna hjälpa dig som frilans. När sista anmälningsdatum närmar sig skickar vi ut ett besked om du kommit med eller inte. OBS: Du kommer inte att få någon automatisk bekräftelse på din anmälan denna gång, utan vi hör av oss via mejl om du har fått plats eller inte. Du kan alltid kolla på Min sida här på sjf.se vilka kurser du är anmäld till. 

Övrigt
Kursen måste ha 15 deltagare för att bli av och vid för få anmälningar kan den ställas in. Har du frågor om kursen kan du kontakta kursansvarig Elisabet Wahl på ew@sjf.se. Du kan dock inte anmäla dig via mejl, utan all anmälan görs via hemsidan. 

Läs mer

Få koll på avtal och fakturor

Tisdag, 7 sep 2021 10.00 – 12.00 (2 timmar)
Plats: Webbsänd kurs, länk skickas efter anmälan Sista ansökningsdag: Söndag, 15 aug 2021

Att inte få betalt för utfört jobb eller att skriva på ett dåligt avtal kan innebära stora problem för dig som frilans. På den här kursen går vi igenom rutiner och regler så att du inte riskerar att jobba under för dåliga villkor.

Det är lätt att stå handfallen när betalningen på en skickad faktura dröjer. Ibland händer det att uppdragsgivare bara struntar i att betala eller så är det mer dramatiskt än så: företaget genomgår rekonstruktion eller har gått i konkurs. Under den här kursen kommer vi därför att prata om fakturor och vilka rutiner du själv bör ha för att minimera risken för att stå utan betalning. Mycket av arbetet med att säkerställa betalningen börjar dock långt innan du skickat din faktura. Vi kommer därför att gå igenom vikten av att skriva avtal och hur man kollar upp nya uppdragsgivare och vilka faktorer som gör att du bör dra öronen åt dig.
Under de här två timmarna får du också med dig praktiska tips, lärdomar och erfarenheter från verkliga fall av rekonstruktioner och konkurser som vi här på Journalistförbundet har mött genom åren.

Mer ur innehållet:

 • Vad är Frilansavtalet och hur använder du det?
 • Regler för dröjsmålsränta och påminnelseavgifter.
 • De här uppgifterna måste finnas med på din faktura för att den ska anses vara korrekt.

Kursledare
Victoria da Silva, frilansrådgivare på Journalistförbundet Frilans. 

Praktiska detaljer
Det här är en webbsänbd kurs där du sitter vid din dator och ser och hör presentationen, samtidigt som du själv kan ställa skriftliga frågor via en chatt. För att vara med behöver du en uppkopplad dator där du också kan höra ljud. Datorn måste vara utrustad med flash (vilket huvuddelen av alla datorer är). Webbadressen skickas ut några dagar före kursen

Kursavgift
Den här kursen är kostnadsfri för dig som är frilansmedlem. För uppgift om avgifter för övriga SJF-medlemmar och ickemedlemmar, kontakta ew@sjf.se.

Anmälan är bindande – avbokningsavgift och övriga villkor
Vid förhinder att utnyttja kursplatsen, meddela detta omgående till elisabet.wahl@sjf.se.

 • Frilansmedlem som tilldelats kursplats och uteblir från kursen utan att avboka senast 48 timmar före kursstart debiteras en avbokningsavgift på 500 kr plus 25 % moms, att betala: 625 kr.
 • Övriga antagna kursdeltagare som uteblir utan att avboka senast 48 timmar före kursstart får betala/faktureras hela den aktuella kursavgiften inkl. moms.

Undantag
Vid avbokning på grund av sjukdom eller vid vård av sjukt barn utkrävs ingen avbokningsavgift eller kursavgift för anmäld som uppvisar giltigt läkarintyg, intyg på sjukanmälan till Försäkringskassan eller intyg om VAB från Försäkringskassan avseende kursdagen, eventuell inbetald kursavgift återbetalas.

Övrigt
Vid för få anmälningar kan kursen ställas in. I så fall återbetalas eventuell inbetald kursavgift. Vi lämnar ingen ersättning för kostnader som uppstår om kursen ställs in eller flyttas. Har du frågor om kursen kan du kontakta kursansvarig: elisabet.wahl@sjf.se. Du kan dock inte anmäla dig via mejl, utan det gör du via den blå knappen längst ned på sidan. Den knappen syns dock enbart för dig som är frilansmedlem. Tillhör du någon annan medlemskategori eller inte är medlem alls går det bra att kontakta oss via mejl så får du gå kursen i mån av plats. 

Läs mer

Så lyckas du med reportageresan

Tisdag, 14 sep 2021 10.00 – 12.00 (2 timmar)
Plats: Webbsänd kurs, länk skickas senare Sista ansökningsdag: Onsdag, 25 aug 2021

Vem drömmer inte om att åka utomlands och hitta spännande ämnen att göra journalistik av? Men det gäller att planera smart för att du ska få ut så mycket som möjligt att av din resa. Carl-Magnus Höglund delar under den här kursen med sig av sina bästa tips och råd.

Världen är större än vi tror. Bortom de korta utrikesnyheterna finns det många berättelser, människor och platser som väntar på att bli skildrade. Men hur hittar man dem, hur jobbar man på plats och vad är en fixare? Och framförallt: hur får man uppdragsgivare att bli intresserade och hur lyckas man göra resan till vinstaffär? 

Frilansen Carl-Magnus Höglund har gjort reportageresor till flera olika världsdelar. Under de här två timmarna berättar han hur han säljer in jobb före resan, hur han planerar resan för att få ut så mycket som möjligt av den och vad som krävs för att arbeta i främmande och potentiellt farliga miljöer. Kursen vänder sig till dig som är reporter och till dig som är fotograf och brukar sälja in egna idéer.

Mer ur innehållet:

 • Så hittar du vinklar som uppdragsgivare nappar på.
 • Fixare och hur du bygger upp ett nätverk i området du ska åka till.
 • Säkerhet under din resa – det här behöver du tänka på.
 • Vit man i Afrika - så arbetar du etiskt under en reportageresa. 

Kursledare
Carl-Magnus Höglund, frilansjournalist och författare som främst skriver om skola, utbildning och utrikesjournalistik. 

Kursavgift
Den här kursen är kostnadsfri för dig som är frilansmedlem. För uppgift om avgifter för övriga SJF-medlemmar och ickemedlemmar, kontakta ew@sjf.se.

Övrigt
Vid för få anmälningar kan kursen ställas in. I så fall återbetalas eventuell inbetald kursavgift. Vi lämnar ingen ersättning för kostnader som uppstår om kursen ställs in eller flyttas. Har du frågor om kursen kan du kontakta kursansvarig Elisabet Wahl på ew@sjf.se. Du kan dock inte anmäla dig via mejl, utan gör det genom att först logga in på sidan med hjälp av ditt bank-id och sedan klicka i den gråa ring som dyker upp till höger om kurstexten. Är du inte medlem kan du kontakta oss via mejl om du vill gå en kurs. 

Läs mer

Videojournalistik med mobilen

Måndag, 20 sep 2021 – Fredag, 21 jan 2022 (123 dagar)
Plats: Distanskurs på kvartsfart med två helgträffar Sista ansökningsdag: Onsdag, 11 aug 2021

Efter att ha gått den här kursen – som vi anordnar i samarbete med Tollare Folkhögskola – har du lagt grunden för att kunna arbeta med rörlig bild för webben och sociala medier. Under kvartsfart i 15 veckor går vi igenom hela processen från att förstå teknik och hur du ska filma till att jobba med dramaturgi och redigering. 

Det här är en kurs för dig som verkligen vill lära dig att göra enklare inslag som samtidigt håller hög kvalitet. Med mobilen, en mikrofon och ett stativ går det att mycket snabbare än på andra sätt filma och klippa ihop ett användbart inslag. Vi kommer att prata både teori och praktik och utöver att lära dig de praktiska delarna kommer vi också att titta närmare på saker som filformat, publicering och upphovsrätt. 

Mer ur innehållet:

 • Lär dig utnyttja ljuset
 • Så får du till bra ljud
 • Intervjuteknik för webben
 • Bildkomposition, bildvinklar och bildutsnitt
 • Textning

Praktiska detaljer
Kursen börjar med en hemuppgift den 20 september och avslutas den 21 januari. De flesta föreläsningar sker digitalt via Google Classroom, men det ingår två obligatoriska träffar på plats på Tollare Folkhögskola i Nacka utanför Stockholm: 9–10 oktober samt 27–28 november. Det ingår också en tredje träff, den sker 13 januari i digital form. Boendet och maten under kurshelgerna ingår inte i kursen utan bokas och betalas på egen hand. 

Vi kommer även arbeta i Youtube som bildvisningsforum på nätet. För att delta behöver du ha tillgång till dator, till mobil (Android eller Iphone som bör vara relativt ny och gå att filma med) samt stativ.

Dessutom krävs tillgång till programmen/apparna Filmic Pro och KineMaster, som vi filmar och redigerar i. De kostar ett par hundra kronor styck att ladda ner. Kinemaster kan man dock använda gratis med en vattenstämpel, men utan vissa funktioner som finns i Premiumversion.

Kursledare
Hasse Hedström och Robert Wållberg, fotolärare med mångårig erfarenhet av att undervisa och själva arbeta som journalister. 

Kursavgift
Journalistförbundet tar inte ut någon avgift för denna kurs, men Tollare folkhögskola tar en kursavgift på 5000. Boende och mat under de obligatoriska träffarna ingår inte i den avgiften, priset för detta blir klart i augusti.

För mer detaljer om kursen kan du läsa den kompletta undervisningsplanen här: https://www.sjf.se/frilans/kurser/videojournalistik-med-mobilen

Anmälan
Eftersom det här är en kurs i samverkan med Tollare Folkhögskola gäller inte våra vanliga anmälningsregler. Anmälningsförfarandet är inte heller likadant som vid våra vanliga kurser. Ett urval görs baserat på behov och den motivering du lämnar in. Vi kommer att sträva efter att ha en heterogen gruppsammansättning eftersom det ofta ger bättre kurser.

Gör så här
Logga in på sjf.se och markera att det här är kursen du vill gå. I rutan ”Övriga upplysningar” motiverar du varför du vill gå den och hur du tror att den här kursen skulle kunna hjälpa dig som frilans. När sista anmälningsdatum närmar sig skickar vi ut ett besked om du kommit med eller inte. OBS: Du kommer inte att få någon automatisk bekräftelse på din anmälan denna gång, utan vi hör av oss via mejl om du har fått plats eller inte. Du kan alltid kolla på Min sida här på sjf.se vilka kurser du är anmäld till. 

Övrigt
Vid för få anmälningar kan kursen ställas in. Har du frågor om kursen kan du kontakta kursansvarig Elisabet Wahl på ew@sjf.se. Du kan dock inte anmäla dig via mejl, utan all anmälan görs via hemsidan. 

Läs mer

Välj rätt företagsform

Tisdag, 19 okt 2021 10.00 – 11.00 (1 timmar)
Plats: Webbsänd kurs, länk skickas efter anmälan Sista ansökningsdag: Tisdag, 12 okt 2021

Det finns flera olika sätt att driva företag. Man kan till exempel ha enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag. Under den här kursen tittar vi på fördelar och nackdelar med de olika alternativen. 

Under coronoakrisen har det blivit tydligt att valet av företagsform påverkat vilka sorts statliga stöd man kan ta del av. Många har haft enskild firma av gammal vana och aldrig undersökt om det finns fördelar med andra bolagsformer.

På den här kursen kommer vi därför att kortfattat gå igenom vad de olika företagsformerna innebär och vilken typ av företag som har störst fördelar av att ha aktiebolag respektive enskild firma. Vi går även översiktligt igenom handelsbolag och ekonomisk förening samt egenanställningsföretag.

Kursledare
Victoria da Silva, frilansrådgivare på Journalistförbundet Frilans

Kursavgift
Den här kursen är kostnadsfri för dig som är frilansmedlem. För uppgift om avgifter för övriga SJF-medlemmar och ickemedlemmar, kontakta ew@sjf.se.

Övrigt
Vid för få anmälningar kan kursen ställas in. I så fall återbetalas eventuell inbetald kursavgift. Vi lämnar ingen ersättning för kostnader som uppstår om kursen ställs in eller flyttas. Har du frågor om kursen kan du kontakta kursansvarig Elisabet Wahl på ew@sjf.se. Du kan dock inte anmäla dig via mejl, utan gör det genom att först logga in på sidan med hjälp av ditt bank-id och sedan klicka i den gråa ring som dyker upp till höger om kurstexten. Är du inte medlem kan du kontakta oss via mejl om du vill gå en kurs. 

Läs mer
Logga in som frilansmedlem* och anmäl dig

Inte frilansmedlem eller medlem överhuvudtaget i Journalistförbundet? Mejla då till frilanskurser@sjf.se för information om platstillgång och pris för aktuell kurs. * Gäller även övriga medlemmar som betalar Servicebolaget-avgiften.