Frilanskurser

Som frilans är det viktigt att regelbundet utbilda sig och se till att ha rätt kompetens. Därför anordnar Journalistförbundet Frilans varje år mellan 25 och 30 kurser speciellt inriktade för dig som arbetar som frilans. De flesta är helt avgiftsfria och många går att se via webben. Varje år genomför vi också några mer fördjupande och avancerade kurser. Dessa måste på grund av skatteskäl beläggas med en avgift. 

Platserna till kurserna fördelas i turordning efter tiden du anmälde dig. Det finns ingen begränsning för hur många kurser du får gå, utan i mån av plats får man vara med på så många kurser man vill.

För vår planerings skull har vi en del regler och bestämmelser kring avanmälan och vad som händer om du blir sjuk. Läs mer: Regler och avgifter kurser

Övriga frågor och funderingar? Eller vill du kanske föreslå en kurs som du tycker fattas i vårt utbud? Läs mer: Vårt kursarbete. Du kan också kontakta frilanskurser@sjf.se

För tillfället fungerar inte vår webbaserade kursanmälan. Vill du gå någon av våra kurser? Mejla då frilanskurser@sjf.se.

Tillgängliga kurstillfällen

Tio saker journalister borde veta om juridik.

Tisdag, 23 okt 2018 09.00 – 12.00 (3 timmar)
Plats: Postmuseum, Lilla Nygatan 6, Stockholm Sista ansökningsdag: Lördag, 13 okt 2018

Som journalist är det inte alltid lätt att hänga med i juridiska begrepp och processer. Här kommer kursen för dig som vill få en introduktion till juridikens värld.  

 

Att bevaka och rapportera om juridiska processer är inte alltid det lättaste. Det är mycket som är lätt att missa eller missförstå. Under den här kursen guidar advokat Viktor Banke dig genom juridiska snår och visar till exempel hur man bäst uppdaterar sig om nya lagar.

Här får du också svar på frågor som vilka fällor man kan undvika när man skriver om brott och straff och hur den svenska asylprocessen egentligen fungerar. Det kommer också att finnas tid för diskussion och egna frågor. 

Kursledare

Viktor Banke, advokat som arbetar mest med straffrätt, familjerätt och asylrätt. Han är också kolumnist i Aftonbladet. 

Läs mer

Grävjournalistikens ABC

Onsdag, 21 nov 2018 13.00 – 16.30 (3.5 timmar)
Plats: Folkets Hus, Olof Palmes plats 3, Göteborg Sista ansökningsdag: Lördag, 10 nov 2018

Den här kursen går i grävandets tecken. Först går vi igenom hur du kommer igång att gräva som frilans och sedan får du lyssna på en redaktör som berättar vilka grävjobb de helst köper in.

De flesta journalister har nog någon gång drömt att få fokusera ordentligt på ett jobb och gräva fram all fakta som finns. Men som frilans kan det vara ensamt att göra detta och även svårt att komma igång. Fouad Youcefi är reporter på SVT Nyheter Väst och ordförande för Föreningen Grävande Journalister ger här en introduktion till hur man gräver och hur man kommer igång. Han går också igenom hur man kan få uppslag till gräv och hur man jobbar vidare.

Del två av kursen handlar om ett av de viktigaste stegen i processen: hur man säljer in det man har grävt fram. Annika H Eriksson är redaktör och samordnare på radioprogrammet Kaliber och hon berättar bland annat om vilken typ av gräv de letar efter. Hon går också igenom hur de jobbar med frilansmaterial och när i processen du som frilans ska höra av dig till en redaktör. 

Mer ur innehållet:

  • Vad är viktigt att tänka på och hur undviker man fällor när man gräver?
  • Hur säljer man in ett frilansgräv på bästa sätt?
  • Hur hanterar man källor?

Kursledare

Fouad Youcefi,  reporter på SVT Nyheter Väst och ordförande för Föreningen Grävande Journalister. Annika H Eriksson är redaktör och samordnare på Sveriges Radios program Kaliber.

 

Läs mer

Rörlig bild för fotografer

Torsdag, 22 nov 2018 09.00 – Fredag, 23 nov 2018 17.00 (2 dagar)
Plats: Biskops Arnös Folkhögskola, Bålsta Sista ansökningsdag: Lördag, 10 nov 2018

Arbetar du som fotograf och vill bredda ditt kunnande? Då är det här kursen för dig. Under två dagar går rutinerade fotoläraren Pelle Wichmann igenom grunderna för att arbeta med rörlig bild. Kursen hålls på Biskops Arnö utanför Stockholm med övernattning så att första kursdagen kan tänjas ut och bli lång.

Det här är en kurs direkt riktad till dig som frilansar som fotograf i huvudsak. Under de två kursdagarna får du lära dig mer om att arbeta och berätta med rörlig bild. 

Kursledaren går igenom hur man arbetar: hela vägen från vilken teknik du behöver till vad du ska tänka på ute på uppdrag till hur du sätter ihop ett eget inslag. Tanken är att du efter kursen ska ha tagit ett steg på vägen mot att kunna börja arbeta som frilans även inom rörlig bild.

Kunskapskrav

Du bör ha vana att jobba i Mac-miljö. Du kan ha fördel om du pluggar på redigering med FinalCut ProX innan kursen t ex via YouTube.

Utrustning

Ta med en extern hårddisk med snabb uppkoppling så du kan få med dig din film hem. Det är inget krav, men ta med dig Mac-dator med förinstallerat redigeringsprogram FinalCut ProX. Dessutom om du har stativ, digital bandare, mikrofon, hörlurar och annan videoutrustning, ta gärna med det.

Kursledare

Pelle Wichmann, mångårig fotolärare och fotograf. 

Kursavgift

Detta är en specialkurs där det utgår en extra avgift, till skillnad från vårt ordinarie kursutbud. Detta beror bland annat på att det är bara ett begränsat antal deltagare som kan delta.


  • Frilansmedlemmar (gäller inte i-medlemmar): 2 500 + 25 % moms. Att betala: 3 125 kronor.
  • Flör uppgift om avgifter för övriga SJF-medlemmar och ickemedlemmar, kontakta ew@sjf.se

Vad ingår i avgiften?

I den här avgiften ingår själva kursen, boende på Biskops Arnö samt de måltider som serveras under kursen. Dock inte middag den 23 november. 

 

Läs mer
Logga in som frilansmedlem och anmäl dig

Inte medlem i Journalistförbundet? Skicka e-post till frilanskurser@sjf.se för att anmäla dig till den här kursen.