Semester för nyanställd

När du är ny på jobbet kan du avtala om förskottssemester. Jobbar du kvar i fem år behöver du inte betala tillbaka.

Som nyanställd har du rätt till ledighet, men inte alltid betald, från den nya arbetsgivaren. Påbörjas anställningen före 31 augusti har du rätt till full semesterledighet. Påbörjades anställningen efter det har du rätt till fem dagars ledighet. Tänk på att du inte är skyldig att ta ut obetalda semesterdagar om du inte vill.

Betald semester i förskott

Förskottssemester är betald semester som du kan få även om du inte har hunnit tjäna in några betalda semesterdagar. Men det är ingen rättighet, utan det är din arbetsgivare som bestämmer om du ska få semesterlön utbetald i förskott.

Om du får förskottsbetald semester kan det innebära att du har en skuld till arbetsgivaren. Men det är bara om du slutar anställningen på egen begäran eller blir uppsagd av personliga skäl. När du har jobbat mer än fem år avskrivs den skulden.

Tips! 

Vid anställningen kan du försöka förhandla dig till extra semesterdagar. Men nummer ett är såklart att försöka få till en så bra och skälig lön som möjligt. Hör alltid av dig till fackklubben – eller förbundet centralt – och kolla lönenivån innan du förhandlar.

Senast ändrad 1 mars 2024