Foto: Kentaroo Tryman/Maskot/TT

Jobbintervju

Vad är rätt och fel vid en jobbintervju? Det finns inget exakt facit, men Katarina Schulz, personalredaktör på Ekot, har en del tips i skjortärmen.

Hur imponerar man på dig vid en jobbintervju?

– Det ger ett bra intryck när man:

  1. Vet vad tjänsten man söker innebär.
  2. Känner till grundläggande information om redaktionen och arbetsplatsen.
  3. Tydligt kan motivera varför man vill och bör vara en del av just den här redaktionen.

Har du några fler tips?

– Om du tycker att det är saker som vi har glömt – ta upp det själv. Se också till att ha en struktur klar för dig innan. Du ska veta:

  1. Vad vill jag få sagt?
  2. Vad är viktigt att arbetsgivaren får veta om mig?
  3. Vilka frågor vill jag ha svar på?

Foto: Pablo Dalence/SR
Katarina Schulz.

Vad ska man inte säga under en intervju?

– Förvånansvärt många svarar att det nog är bättre om någon annan svarar på hur de är att jobba med eller vilka styrkor och svagheter man har. Men nej, det är nog rätt bra om man kan säga det själv. Till exempel hur man är att samarbeta med, hur man hanterar motgångar eller konflikter, (om man brukar hamna i konflikter), är en ensamvarg eller säger säger ja till chefen varje gång. Det finns inga rätt eller fel men det är faktiskt viktigt att man har reflekterat över hur man är som medarbetare.

Det är faktiskt viktigt att man har reflekterat över hur man är som medarbetare.

Om någon är så nervös att den stammar sig igenom intervjun, kan du tänka dig att ge den personen en ny chans?

– Självklart, kanske kan man till exempel hitta en annan lokal för att få till en trevligare intervjusituation. När man faktiskt har kommit så långt som till intervju, det betyder ju verkligen något. Man har en arbetsgivare som är nyfiken på vem man är. Som person kan man vara så olika i olika situationer. Det är en helt annan sak att som journalist ställa frågorna, än att vara den som blir utfrågad. Vi har till exempel flera jätteduktiga reportrar som nog aldrig skulle kunna tänka sig att stå på scen.

Spelar det någon roll vad man har på sig när man kommer på intervju?

– Nej, det spelar faktiskt ingen roll. Och vi har ingen klädkod på SR.

Tillämpar ni någon form av personlighetstest?

– Det förekommer ibland, när vi tillsätter chefspositioner. Det kan till exempel handla om att vi har flera kandidater som är jämnstarka. Det är då inget utslagstest men resultatet av testet ger oss kompletterande information.

Vad tänker du om personer som kommer för sent till en jobbintervju?

– Det ger ju inte något vidare gott intryck, om det inte finns någon bra förklaring. Hur gärna vill du egentligen ha jobbet, om du kommer för sent?

Hur gärna vill du egentligen ha jobbet, om du kommer för sent?

Vad är viktigast för dig när du ska skapa dig ett intryck av den som du intervjuar?

– Hur pass förberedd jag känner att personen är. Att jag ser att det finns ett intresse och en nyfikenhet inför jobbet. Det är inget läxförhör men man ska ha tänkt igenom: ”Vad tillför jag?” Och så är det ju vissa nyckelfrågor jag vill ha svar på, beroende på vad det är för tjänst.

Foto: Pablo Dalence/SR

Senast ändrad 1 april 2020