Råd om extra säkerhet inför VM i Qatar

Publicerad 25 november 2021

Efter att två norska journalister gripits och fått sin utrustning beslagtagen i Qatar har frågor om bojkott och inställda uppdrag väckts. Journalistförbundet vill dock se fortsatt journalistisk bevakning i Qatar, men uppmanar till extra säkerhetsåtgärder.

– Det är helt oacceptabelt och mycket oroväckande att myndigheter griper journalister och tar deras utrustning. Det är en attack mot pressfriheten och ett försök att hindra en allsidig bevakning, säger Ulrika Hyllert. 

Ulrika Hyllert, vice ordförande Journalistförbundet. Foto: Tor Johnsson
Foto: Tor Johnsson

Journalistförbundet väljer att inte avråda från arbetsresor till Qatar. Journalister behövs på plats för att en allsidig och heltäckande bevakning ska kunna göras.

Viktigt vara på plats

– Däremot vilar ett stort ansvar på arbets- och uppdragsgivare att göra riskanalyser, se till att de som sänds ut har tillräcklig kompetens och att det finns resurser och förberedelser för oväntade händelser. Det är viktigt att journalister kan vara på plats. Hade journalister inte varit på plats redan hade vi inte känt till de allvarliga problemen kring migrantarbetarnas villkor och alla som dött under förberedelserna till mästerskapet. 

– Om en redaktion inte gör en riskanalys och bedömningen är att man inte kan ta ansvar för dem som skickas iväg, då är det högst olämpligt och då avråder vi starkt, säger Ulrika Hyllert.

Frilansar extra utsatta

Hon understryker också att uppdragsgivare har ett stort ansvar för frilansar, som generellt är extra utsatta.

– Sedan utgår vi från att Fifa, Svenska Fotbollförbundet och andra idrottsorganisationer nu ställer mycket högre krav på Qatar om att journalister ska kunna arbeta fritt. 

För specifika råd angående säkerhetsåtgärder inför utlandsuppdrag, kontakta Anna Widmark, mediepolitisk sekreterare och rådgivare.

Senast ändrad 25 november 2021