Frågor och svar för medlemmar på SVT

Det kan uppstå lite mer specifika frågor för dig som direkt berörs av vårt varsel om strejk på SVT. Här finns svar på några av dem. De lokala konfliktledningen nås på svtklubben@sjf.se.

Om du inte redan gjort det, så är det hög tid nu att meddela SVT-klubben dina privata kontaktuppgifter. Då kan de nå dig med aktuell information.

Var kan jag se varselhandlingen?

Varselhandlingen ska publiceras öppet på sjf.se/avtal2025.

Min chef säger att jag missuppfattat varslet. Vad ska jag göra?

Det är bara Journalistförbundet centralt som kan tolka vad varslet omfattar. Uppstår oklarheter kring dina arbetsuppgifter kontaktar du omedelbart den lokala konfliktledningen. Utför dina arbetsuppgifter enligt din arbetsledares instruktioner tills frågan är utredd av den lokala konfliktledningen, som nås på svtklubben@sjf.se.

Är det ok att träffa lokala avtal under förhandling eller vid varsel?

Nej. Träffa inga lokala avtal om löner eller andra villkorsfrågor innan det centrala avtalet är klart. Ett nytt lokalt avtal kan till exempel leda till att det råder fredsplikt på arbetsplatsen. Lokala bindande kollektivavtal kan också försvåra möjligheterna att senare tillämpa ett centralt kollektivavtal. Vid oklarhet, kontakta konfliktjouren.

Måste jag delta i strejken?

Ja! Alla medlemmar är skyldiga att under arbetskonflikt följa förbundets direktiv. Detta framgår av Journalistförbundets stadgar. Om en medlem utför arbete trots att en stridsåtgärd pågår, till exempel en strejk, är det att anse som ett konfliktbrott. Detta kan leda till att medlemmen utesluts ur förbundet.

Jag jobbar i Stockholm men arbetar för en redaktion på annan ort. Hur påverkar det mitt jobb?

För den som är uttagen i strejken innebär det att alla eller en del av arbetsuppgifterna inte får utföras – varken av dig eller någon annan. Om arbetsnedläggelsen omfattar alla som har arbetsplats Stockholm inkluderas du som normalt utgår från kontoret i Stockholm även om du organisatoriskt tillhör en annan enhet inom företaget. Ditt arbete får inte utföras av någon annan från den andra orten. Om så sker kan det röra sig om strejkbrott och ska därför rapporteras till svtklubben@sjf.se.

Chefen ber mig att göra arbetsuppgifter jag normalt inte gör. Vad ska jag göra?

De arbetsuppgifter som är lagda under blockad får inte utföras vare sig av den ordinarie personalen eller av någon annan. Arbetsgivaren får inte låta någon anställd som inte är uttagen i strejk att utföra arbetsuppgifter i stället för en person som strejkar. Det är inte heller tillåtet att ta in tillfällig personal för att utföra arbetsuppgifterna. Skulle så ske ska kan det röra sig om strejkbryteri. Misstanke om strejkbrott ska anmälas till den lokala konfliktledningen för bedömning. Anmälan görs till svtklubben@sjf.se.

Hur påverkas chefer och direktmedlemmar?

Omfattas dina arbetsuppgifter av den varslade konflikten så omfattas du oavsett om du är medlem i klubben eller om du är direktmedlem. Chefer har samma rätt och skyldighet som medlemmar att delta i konflikten. Som chef omfattas du även om du är direktmedlem och inte medlem i den lokala klubben.

Vad gäller för medlemmar som arbetar utomlands?

Det är bara verksamhet i Sverige som berörs av konflikten. Är medlemmen på en tjänsteresa utomlands ska personen ta sig hem innan konflikten bryter ut, för att då kunna omfattas av konflikten.

Omfattas även medlemmar som har ett vikariat eller annan visstidsanställning?

En medlem i Journalistförbundet som är visstidsanställd berörs på samma sätt som alla andra medlemmar av en konflikt på arbetsplatsen. Till exempel när det gäller rätten och skyldigheten att delta i konflikten och få konfliktersättning från förbundet för de arbetsdagar man är inbokad på när en konflikt bryter ut. Däremot ska en medlem inte ta nya anställningar på en redaktion, för att täcka upp för kollegor som är uttagna i konflikten.

Vad händer med en inplanerad semester, ledighet eller utbildning under en konflikt?

Om du begärt och blivit beviljad semester, ledigt för studier eller tjänstledigt innan konflikten, ska du vara ledig som planerat och deltar inte i strejken under ledigheten. Detsamma gäller av arbetsgivaren betald utbildning. Under övrig tid ska du delta i strejken.

Hur tillämpas förtroendemannalagen vid konflikt?

Förtroendemannalagen ger inte en förtroendevald i förbundet rätt till lön vid konfliktarbete, varken under ett varsel eller under en konflikt. Däremot har förtroendevalda rätt till ledighet. För annat fackligt arbete gäller vanliga regler under varseltiden och även under ordinarie arbetstid vid övertidsblockad. Förtroendevalda har alltså i regel rätt till betald ledighet för att utföra sina uppdrag. Vid eventuell oklarhet, kontakta konfliktjouren.

Vad gäller för arbetsplatser med hängavtal?

De arbetsgivare som inte ingår i en arbetsgivarorganisation som Journalistförbundet förhandlar med omfattas inte av konflikten. Till exempel ett företag som tecknat ett avtal direkt med oss i Journalistförbundet, det vill säga ett hängavtal.

Finns det fler undantag från konflikten, utöver det som står i varselhandlingen?

För att det ska finnas andra undantag än vad som står i varselhandlingen, måste arbetsgivaren först ha sökt dispens om företaget vill att en medarbetare ska undantas eller utföra skyddsarbete. Om en dispensansökan godkänns av den centrala konfliktledningen, meddelas den lokala klubben och arbetsgivaren om detta. Undantag från huvudregeln kan ske i de fall ett skyddsarbete måste genomföras. Till exempel om det har inträffat en olyckshändelse eller liknande som innebär fara för människors liv eller omfattande skador på byggnader och anläggningar. I dessa fall får en anställd på företaget påbörja skyddsarbetet, samtidigt som arbetsgivaren ansöker om dispens. Avslås arbetsgivarens dispensansökan ska arbetet avbrytas.

Kan vi vidta stridsåtgärder på en arbetsplats där medlemmar helt eller delvis arbetar på distans?

Det går bra. För dessa medlemmar gäller samma regler vid varsel om en konflikt som för övriga medlemmar som arbetar på arbetsplatsen. De har till exempel samma skyldigheter att delta på medlemsmöten och hålla sig uppdaterade om hur konflikten fortlöper. När strejken är över ska de återuppta arbetet enligt de regler om distansarbete som gällde innan strejken bröt ut. Det kan dock vara svårt att säkerställa att medlemmen inte utför några arbetsuppgifter. Därför är det viktigt att alla medlemmar nås av samma information om de skyldigheter och rättigheter som gäller.

Vad händer om en medlem blir sjuk under konflikten?

Är en medlem sjuk när konflikten börjar ska personen ha fortsatt sjuklön från arbetsgivare. Om hen sedan tillfrisknar övergår hen till att få till konfliktersättning den första friska dagen. Blir medlemmen sjuk under pågående konflikt görs som vanligt en sjukanmälan till arbetsgivaren och sjuklön betalas ut.

Har medlemmar rätt att behålla mobiltelefoner och datorer som arbetsgivaren tillhandahåller?

Nej. Arbetsgivaren har vid en strejk, där arbete inte utförs, rätt att samla in utrustning och stänga av anställda från samtliga arbetsverktyg. I samband med detta är det också viktigt att du har meddelat din lokala klubb vad du har för kontaktuppgifter privat.

När är strejken slut?

Journalistförbundets förbundsstyrelse fattar beslut om när förbundets medlemmar ska tas ut i konflikt och det är bara förbundsstyrelsen som kan avsluta desamma.

Hur får jag veta om konflikten är slut?

Det är viktigt att du deltar i de aktiviteter som klubben arrangerar som del av konflikten. Du måste också löpande hålla dig uppdaterad om läget i konflikten. När konflikten blir avblåst kommer det att framgå av mejlutskick från Journalistförbundet. Det kommer också att meddelas på sjf.se/avtal2025 att en uppgörelse nåtts. Även den lokala klubben kommer att kommunicera kring vad som gäller då konflikten är över.

Vad händer då konflikten är över?

Så snart konflikten är avblåst ska du återgå i tjänst och arbeta på ordinarie schema. Du behöver kunna återgå i tjänst med mycket kort varsel.

Senast ändrad 14 april 2025